Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топспортистите ни с огромна подкрепа за Катрин от Перник

Десетки български спортисти дариха лични вещи и по този начин подкрепиха кампанията “Бъдеще за Катрин”. Инициативата цели набирането на 55 000 евро за лечението на младата майка от Перник Катрин Йоргова, която страда от множествена склероза.


Кампанията “Бъдеще за Катрин” подкрепиха Христо Стоичков, Григор Димитров, олимпийските шампионки от ансамбъла по художествена гимнастика, Ивет Горанова и Стойка Кръстева, сребърната медалистка от Токио 2020 Антоанета Костадинова, олимпийският, световен и европейски шампион по вдигане на тежести Иван Иванов, бившият национал и четвърти в света през 1994 г. Ивайло Йорданов, Кубрат и Тервел Пулеви, единственият българин играл в НБА Георги Глушков, националните отбори по футбол, волейбол и баскетбол, най-добрите ни състезатели в зимните спортове Алберт Попов, Радослав Янков, Александра Фейгин и Антон Синапов и много други. Свои артикули дариха и отборите по футбол, баскетбол и волейбол от Перник.


Близо 70 артикула с огромна стойност ще бъдат разиграни на търг, организиран във фейсбук профила на спортния журналист от Българската национална телевизия Радостин Любомиров.


Сред предложенията са фланелка на Димитър Бербатов от Европейското първенство по футбол в Португалия през 2004, фланелка на Илиян Илиев от португалския “Бенфика” и фланелка с автограф на нападателя на Босна и Херцеговина Един Джеко.


Катрин е от Перник, на 27 години и е майка на 6-годишния Кристиян. От 2014 година, когато е поставена диагнозата, състоянието й постепенно се влошава. Надежда да пребори коварната болест ѝ дават лекарите от Катедрата по хематология и клетъчна терапия при Националния хирургичен център „Пирогов“ в Москва, която е с дългогодишен опит в лечението на МС болни чрез автоложна трансплантация на хемопоетични стволови клетки (АНSСT). Това е вид лечение, което засега не се поема от НЗОК в България, при което имунната система буквално се унищожава чрез химиотерапия, след което се възстановява чрез вливане на собствени стволови клетки. От болницата дават голям процент успеваемост на метода за стопиране на автоимунния процес. Статистиката сочи, че при 90-95 % от подложилите се през последните 10 години на това лечение, прогресът на заболяването е спрян. На този етап това е най-ефективния метод за постигане на дългосрочна ремисия и овладяване на автоимунния процес.


Организаторът на търга, който ще продължи до неделя 21 август,  се надява, че по този начин ще бъде набрана сумата необходима за лечението на Катрин, което трябва да започне през месец октомври.


Дарителската кампания продължава, а всички желаещи могат да я подпомогнат чрез дарителската сметка: Обединена българска банка АД IBAN: BG47UBBS80021035256550 BIC: UBBSBGSF Катрин Енчева Йоргова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ксения Момчилова не успя да спечели медал на СК по гимнастически паркур в Монпелие

Ксения Момчилова не успя да спечели медал на световната купа по гимнастически паркур, която се проведе в Монпелие (Франция). Състезателката на Делян Димитров завърши на 8-мо място в дисциплината "Скорост" след като не можа да преодолее полуфиналната фаза. Момчилова, която миналата година спечели първия медал за България (сребро) в тази дисциплина на..

публикувано на 12.05.24 в 19:41
Футболен отбор

Берое победи Пирин и си гарантира мястото в Първа лига и през следващия сезон

Берое осигури и на теория оставането си в елита на българския футбол след домакинска победа с 2:0 над Пирин в среща от 32-рия кръг на Първа лига . С успеха старозагорци събраха 39 точки и имат девет повече от тима на Пирин при оставащи три мача до края на сезона. Берое обаче има предимство в директните мачове, като този сезон победи на два пъти..

публикувано на 12.05.24 в 19:18
Александра Начева

Александра Начева се завърна с победа в тройния скок

Александра Начева се завърна с победа след лечение на контузия. 22-годишната българка спечели надпреварата в дисциплината троен скок на турнира "Пловдив" след  като записа  резултат от 14 метра и 1 сантиметър .  Това е първо състезание за атлетката след близо 12 месеца отсъствие заради травма.  Александра Начева е световна шампионка до 20 години в..

публикувано на 12.05.24 в 18:53
Николай Грязин

Николай Грязин със седмо място в рали Португалия

Състезаващият се с български лиценз руски пилот Николай Грязин се нареди на седмо място в  рали Португалия, пети кръг от световния шампионат по автомобилизъм на различни настилки. Състезателят на Ситроен изостана на 5:12.4 минути след победителя Себастиен Ожие с Тойота. Осемкратният шампион  финишира за 3:41:32.3 часа и постигна рекордната шеста..

публикувано на 12.05.24 в 18:49
Стилияна Николова

Краснобаева и Николова с по два златни медала от финалите на уреди на ДП по художествена гимнастика

Елвира Краснобаева и Стилияна Николова спечелиха по два златни медала на финалите на отделните уреди при жените на Държавното първенство по художествена гимнастика категория "Елит" и приз "Мария Гигова". Краснобаева от клуб Грация игра най-силно, получи оценки 37.450 точки на обръч и 37.300 на топка и взе златните отличия. На бухалки и на лента шампион..

публикувано на 12.05.24 в 17:57
Георги Вангелов (вдясно) ще се бори с колумбиец утре.

Георги Вангелов отпадна в репешажите на олимпийската квалификация в Истанбул

Георги Вангелов отпадна в репешажите на олимпийската квалификация в Истанбул и няма да участва на олимпийските игри в Париж. Българинът, който е пети от предишните Игри в Токио, загуби с 4:6 и туш от украинеца Андрий Яценко в категория до 57 килограма в свободния стил.  Яценко е трети в света през 2017 година, спечели европейската титла до 23 години..

публикувано на 12.05.24 в 17:46

Григор Димитров с победа над френски квалификант в Рим

Григор Димитров се класира за четвъртия кръг на турнира по тенис на клей в Рим с награден фонд от 9.09 милиона евро. Първата ракета на България победи със 7:6 (3), 6:3 квалификанта Теренс Атман (Франция). Хасковлията поведе с пробив и 2:1 в първия сет, но допусна изравняване до 3:3. Стигна се до тайбрек, в който Димитров поведе с 5:2 и приключи частта..

публикувано на 12.05.24 в 17:37