Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сменен е началникът на руския Черноморски флот

Руският военен кораб "Москва" в пристанището на Севастопол - снимка от 18 февруари 2022. - преди да бъде потопен в средата на април
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Черноморският флот на Русия, базиран в анексирания Крим, е с нов командир, съобщи РИА "Новости", позовавайки се на свои източници, след като руските военни бази на полуострова бяха разтърсени от експлозии през последните девет дни, съобщава "Ройтерс".

Ако това се потвърди, отстраняването на досегашния командир Игор Осипов ще бъде най-значимото уволнение на военен служител през близо шестте месеца след нахлуването на Русия в Украйна, при което тя претърпя големи загуби на хора и техника.

Държавната РИА цитира източници, според които новият началник Виктор Соколов е бил представен на членовете на военния съвет на флота в пристанището на Севастопол.

Един от източниците заяви, че е "нормално" назначението да не бъде обявено публично в момент, когато Русия провежда т.нар. специална военна операция в Украйна.

Черноморският флот, който има дълга история в Русия, претърпя няколко публични унижения в хода на войната, която президентът Владимир Путин започна на 24 февруари.

През април Украйна порази водещия му военен кораб "Москва" с ракети "Нептун", в резултат на което той се запали и потъна.

Миналата седмица нейната военновъздушна база Саки в югозападен Крим, близо до щаба на флота в Севастопол, беше опустошена от серия експлозии, които според сателитни снимки унищожиха осем военни самолета.

След това във вторник взривове разтърсиха склад за боеприпаси във военна база в северната част на полуострова. Русия нарече това акт на саботаж, а Украйна намекна, че е отговорна за него.

Руската служба за сигурност ФСБ съобщи, че е задържала шестима членове на т.нар. ислямистка терористична клетка в Крим, но не каза дали те са заподозрени в участие във взривовете.

Черноморският флот е много по-голям от военноморския флот на Украйна и е източник на национална гордост още от създаването му по времето на императрица Екатерина Велика през 1783 г., коментира "Ройтерс"

Крим, който Русия завзе от Украйна през 2014 г. и оттогава широко укрепи, осигурява основния път за снабдяване на руските сили, окупирали Южна Украйна, където Киев планира контраофанзива през следващите седмици.

Флотът блокира пристанищата на Украйна от началото на войната, като задържа жизненоважния износ на зърно, който едва сега започва да се движи отново съгласно споразумение, постигнато с посредничеството на Турция и Организацията на обединените нации.

Фактът, че Украйна очевидно е в състояние да осъществи разрушителни атаки срещу това, което Москва смяташе за сигурна тилова крепост, послужи като морален стимул за Киев, пише още "Ройтерс".

Предишният командир, 49-годишният Осипов, е начело от май 2019 г., според официалната му биография на уебсайта на Министерството на отбраната.

Неговият заместник, 60-годишният Соколов, има богат опит в командването на миночистачни кораби и части през 80-те и 90-те години на миналия век, след което преминава през редица длъжности в Тихоокеанския и Северния флот, като в последния служи като заместник-командир. От 2020 г. той е ръководител на престижна военна академия.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борисов: Имахме фантастичен еврокомисар, сега излъчваме най-силния кандидат

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отбеляза професионалната работа на Илияна Иванова: "Три разговора проведох с нея. Има много основателни лични причини. Може да ми повярвате, че щом се съгласих, са били достатъчно основателни! Имахме един фантастичен еврокомисар и това е мнението и на председателя на Комисията, и на всички колеги там. Затова и..

публикувано на 29.08.24 в 12:17

Пожарът под Черни връх в Рила е овладян в долната част, ситуацията се подобрява

Пожарът под Черни връх в Рила, който възникна миналия четвъртък на 2 300 м. надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица, е овладян в долната му част, ситуацията вече е по-добра в сравнение с първите дни, казаха от екипите на терена. Около 80 пожарникари, горски работници, военнослужещи, екипи от НП "Рила", доброволци се включени в..

публикувано на 29.08.24 в 12:12
Атанас Илков

Атанас Илков не изключва смени на ръководни служители в МВР

Новият министър на вътрешните работи Атанас Илков заяви, че не изключва смени на ръководни служители в системата на МВР. Това каза самият той в интервю за БНР. Илков уточни, че евентуаални промени ще бъдат правени след внимателен анализ на работата. "Искам много прецизно да бъде правена всяка такава промяна. Ще се въздържам от прибързани..

публикувано на 29.08.24 в 12:06
Жозеп Борел

Борел обсъжда санкции за "някои израелски министри" с външните министри на ЕС

 Европейският първи дипломат Жозеп Борел заяви преди срещата на външните министри, че ще обсъди с представителите на страните членки възможни санкции срещу "някои израелски министри". "Започвам процедура по допитване дали може да се приложат санкции срещу официалните представители, които проповядват омраза срещу палестинците и се стига до..

публикувано на 29.08.24 в 11:13
Светослав Александров

Космическа разходка със Светослав Александров

"Най-вероятно става въпрос за разпадащ се спътник , за някой от остарелите спътници "Старлинк" на Илон Мъск. Вероятно в бъдеще по-често ще ставаме свидетели на такива явления , защото космическите полети много се увеличиха. Голяма част от тези полети са на микроспътници." Това коментира Светослав Александър, администратор на сайта..

публикувано на 29.08.24 в 11:10

Украйна иска от страните разрешение да използва доставяните ѝ оръжия за удари в дълбочина в Русия

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба ще поиска от колегите си от страните-членки разрешение да използва доставяните от тях оръжия за удари в дълбочина по военни цели в Русия. Той каза това преди началото на заседанието на Съвет "Външни работи" в Брюксел: Външните министри на ЕС обсъждат последните данни за войната в..

публикувано на 29.08.24 в 10:47
Н. Пр. Анатол Чебук

Посланикът на Молдова Н. Пр. Анатол Чебук: България е силен поддръжник на нашата евроинтеграция

"В лицето на България имахме силен поддръжник на нашия курс към евроинтеграция ." Това казва пред БНР Н. Пр. Анатол Чебук, посланик на Молдова у нас, чийто мандат изтича. "Република Молдова иска да стане част от това голямо европейско семейство до 2030 г.", декларира той и съизмерва пълноправното членство със "сигурност и добавена..

публикувано на 29.08.24 в 10:26