Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одит във Фонда на фондовете за конфликт на интереси и връзки с политици

| обновено на 19.08.22 в 18:07
Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев дава брифинг за медиите, 19 август 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Министерство на иновациите и растежа започва одит с фокус конфликт на интереси и изследване на връзки с видни политически личности. Това обяви служебният министър Александър Пулев, като уточни, че причината е получен в министерството сигнал, свързан с дейността на един от финансовите посредници на Фонда на фондовете. Одитът започва в събота.

"Посланията са абсолютно ясни - без политически поръчки във Фонда на фондовете разсичаме възела на конфликт на интереси". 

"Има активен сигнал, работим с колегите, координираме се с всички контролиращи органи. Това ни е абсолютният приоритет и както виждате, основните теми на нашите мерки и препоръки са конфликт на интереси, да няма повече взаимодействия, ако е имало такива, да се създадат политики без политическа намеса във Фонда на фондовете. Тук трябва да се работи на изцяло пазарен принцип, парите да стигат до бъдещите шампиони на страната, а не до алтернативни източници", каза министър Пулев, който отказа да даде подробности, докато не приключи проверката. 

Причината е получен в министерството сигнал, свързан с дейността на един от финансовите посредници на Фонда на фондовете, но че не може да даде повече информация, докато не приключи проверката: 

"Има активен сигнал и вчера, по различни канали - външни експерти, през социалните мрежи, всякакъв вид организации ескалираха до мен неформално друг сигнал, който не е входиран в министерството, искам да уточня, но темата е чувствителна, защото пак касае сегмента "финансови посредници и дялови инвестиции". Така, че общо взето започна да се натрупва там една критична маса" 

"Ние не сме се насочили към определено управление. Тук говорим за една стандартна политика, която е валидна в цял свят. Говорим за висши държавни служители. Във всяка една подобна структура на запад има добра практика много ясно да се дефинират взаимоотношенията с подобни личности. Тази проверка ще касае всеки човек, който в кариерата си в професионалното си развитие е влизал в тази категория".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протест в Тбилиси срещу законопроекта за чуждестранните агенти, 1 май 2024 г.

Грузинската опозиция иска помощ от Лондон

Лидерите на грузинската опозиция призоваха Обединеното кралство да направи повече, за да се противопостави "репресиите срещу гражданското общество" в бившата съветска република. Говорител на Министерството на външните работи в Лондон коментира, че Обединеното кралство е "сериозно загрижено" за законопроекта за чуждестранното влияние...

публикувано на 13.05.24 в 09:19

Европейска нощ на музеите в Плевен

Плевен се включи в Европейската инициатива "Нощ в музеите и галериите". Събитията на културните институти в града е част от празничната програма на Общината за празника на Плевен -15 май. Вълнуващи и незабравими за плевенчани и гости на града бяха проявите. Богата програма е подготвила общината Плевен и за Деня на Плевен. На празника е..

публикувано на 13.05.24 в 09:10
Фестивала на детската книга в Сливен - 2024 г.

Фестивал на детската книга в Сливен

За 26-та поредна година в Сливен се състоя фестивала на детската книга , организиран от регионална библиотека "Сава Доброплодни", Министерство на културата и община Сливен. БНР е медиен партньор на проявата.  Фестивалът е единствен по рода си в страната, който изцяло обръща внимание на детската книга, книгоиздаване и илюстрация...

публикувано на 13.05.24 в 08:54
Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов за тавана на надценката на хляба: Политическо заслепяване и момент на кратко умопомрачение

Днес е денят на данъчната свобода - оттук нататък започваме да работим за себе си.  Този ден почти винаги се пада около средата на май, посочи пред БНР Лъчезар Богданов - главен икономист в Института за пазарна икономика. По думите му големи разминавания има само в моменти на кризи.  "Това е един измерител на общата данъчно-осигурителна..

публикувано на 13.05.24 в 08:43

Над 140 са жертвите на наводненията в Бразилия

144-ма души достигна броят на потвърдените жертви на наводненията в Южна Бразилия. Опустошителни бедствия има и в други части на света. Гибелта на още седем души е била потвърдена през последното денонощие, когато валежите не спряха, съобщиха от службите за  защита на населението. 125 души остават в неизвестност. 620 хиляди са били..

публикувано на 13.05.24 в 08:28
Гитанас Науседа

Президентски балотаж в Литва на 26 май

Настоящият литовски държавен глава и премиерът на страната ще се изправят един срещу друг на президентски балотаж на 26 май, предаде АФП. Президентът Гитанас Науседа получава 44% от вота, а премиерката Ингрида Шимоните – 20 на сто, посочва Ройтерс. Пред репортери след края на изборния ден Науседа обеща да засили натиска над западните..

публикувано на 13.05.24 в 08:24
Димитър Главчев и Румен Радев

Президент и премиер: Не приемаме изявления от РСМ, противоречащи на международни договори

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала.  България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват, заявява в своя..

публикувано на 13.05.24 в 08:10