Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лунната ракета на НАСА е готова за първия си тестов полет

Луна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новата лунна ракета на НАСА пристигна на стартовата площадка преди дебютния си полет след по-малко от две седмици, предаде Асошиейтед прес. 

Ракетата, която е дълга 98 м, излезе от огромния си хангар късно вечерта във вторник, привличайки тълпи от служители на  космическия център "Кенеди". Близо 10 часа й бяха необходими, за да измине четирите мили до стартовата площадка, спирайки по изгрев слънце.

НАСА планира да изстреля мощната ракета Ес Ел Ес (SLS, Спейс Лонч Систъм) на 29 август за лунния тестов полет. В капсулата на върха й няма да има екипаж, само трима тестови манекени, снабдени с купища сензори за измерване на радиацията и вибрациите.

Новата лунна ракета Ес Ел Ес на НАСА е с 12 метра по-къса от ракетите "Сатурн V", използвани по време на програмата "Аполо" ("Аполон") преди половин век. Тя обаче е по-мощна, тъй като използва основна степен и двойни бустери, подобни на тези в космическите совалки.

Кацане на луната

“Засега подготовката протича по план за старта на 29 август. В случай че възникнат каквито и да е забавяния от техническо естество, има дати през септември, а и по-нататък през 2023 г. Това е един проект, който се развиваше доста тромаво и криволичещо след много технически трудности. Повече от 10 години отне на НАСА  и нейните подизпълнители да построят тази ракета.“, казва в “Преди всички“ д-р Светослав Александров, популяризатор на наука и списва сайта “Космос.БГ“.

“Смята се, че ракетата и кораба “Орион“ са покълнали от 2005 г., тъй като програмата започна много отдавна през различни президентски администрации претърпя различни вариации. Счита се, че до този момент са похарчени около 50 млрд. долара. Моментът наистина е значим, с голямо нетърпение чакаме тази първа мисия, която ще е безпилотна като за начало, но ще представлява цялостен тест на ракетата и на космическия кораб“, посочва още Александров.

Целта е при успешно изпълнение на мисията да се подготви следващ полет, но вече до Марс:

“Макар че това ще бъде по-нататъшна стъпка. Ако мисията бъде успешна, през 2024 г. ще бъде изпратена втората такава мисия, която вече ще включва обиколка на Луната с астронавти. Следващите планове зоват след 2025, 2026 г. човешки крак отново да стъпи на Луната. Има и планове за строеж на една станция, която продължава логическото продължение на Международната космическа станция, така че всички партньори, които работиха по нея, без руснаците, ще работят по тази станция, която ще бъде построена в орбита около Луната“, казва Александров.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелски танк в ивицата Газа.

Израелската армия навлезе с танкове в южните райони на Ивицата Газа

Ливанската групировка "Хизбула" обяви най-високо ниво на тревога заради опасения от ескалация на бойните действия с Израел, след като 12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения.  "Хизбула" е опразнила някои ключови места в южните части на Ливан и на изток, в долината Бекаа, заради опасения, че бойните..

публикувано на 28.07.24 в 15:08

МОСВ: Няма замърсяване на въздуха в района на Елин Пелин и опасност за здравето на жителите

Данните за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин и днес показват, че няма замърсяване, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). На всеки кръгъл час ведомството получава данни от мобилната станция, разположена на километър от пожара в склада за фойерверки. Регионалната инспекция по околната среда и..

публикувано на 28.07.24 в 14:34
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата с корупцията в бъдещи съюзи

Винаги съм твърдял, че независимо от различните проблеми, които имаме, коалицията ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата с корупцията. На това трябва да почиват нашите бъдещи съюзи. Това каза съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов в интервю пред БНР. „В предната кампания ние се занимавахме с това да..

публикувано на 28.07.24 в 14:30
Италианският министър-председател Джорджа Мелони (вдясно), заедно с дъщеря си Джиневра, на летището в Пекин, където е посрещната от местни служители, 27 юли 2024 г.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони на официално посещение в Китай

Премиерът на Италия Джорджа Мелони е на официално посещение в Китай. Днес тя разговаря с китайския си колега Ли Цян. Агенция ANSA цитира Мелони, която п реди разговорите заяви, че е много  щастлива за тази първа официална визита, предшествана от срещи на високо ниво на различни министри, като израз на желанието за започване на нова фаза за..

публикувано на 28.07.24 в 14:07
Военният министър Андрей Белоусов, Владимир Путин и главнокомандващият руските ВМС адм. Александър Мойсеев на годишния Военноморски парад в Санкт Петербург, 28 юли 2024 г.

Путин предупреди за опасност от ракетна криза като през Студената война

Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако САЩ разположат ракетни системи с голям обсег в Германия, Москва също ще позиционира оръжия на ударно разстояние от Запада, предаде Ройтерс. "Ситуацията напомня събитията от Студената война, свързани с разполагането на американски ракети "Пършинг" в Европа.  Ако тези планове на Съединените..

публикувано на 28.07.24 в 13:38

Отново пръскат срещу комари в Радомир

В община Радомир планират две пръскания срещу комари - на 29 и 30 юли. Третирането ще обхване град Радомир и още 23 населени места в общината. Авиационна техника ще пръска площите, край канали и водни обекти в часовете от 5 сутринта до 10 преди обед. Препаратите, които ще се използват, са биоцидни и не носят риск за здравето на..

публикувано на 28.07.24 в 13:15
Илхан Кючюк в пленарната зала в Страсбург, 18 април 2023 г.

Илхан Кючюк: В ЕП трябва да се спре произвеждането на закони, които не решават проблемите на гражданите

Новозибраният председател на Правната комисия в ЕП Илхан Кючюк ще работи за антикорупционно и адекватно законодателство, което да решава проблемите на европейските граждани,  обеща той в интервю пред БНР.  В "Неделя 150" евродепутатът от "Обнови Европа" и зам.-председател на ДПС, заяви, че в парламентарната комисия на ЕП няма да се творят..

публикувано на 28.07.24 в 13:07