Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катрин Младенова: Когато твориш със сърце, с усет и не защото е модерно - нещата ти се получават

| обновено на 21.08.22 в 10:20
Катрин Младенова - Кари
Снимка: Личен архив

Нищо не оставя в съзнанието ни такъв отпечатък и възтиха, както хубавото бижу, умело съчетано с тоалета на някого. За жалост преди време за известно време не ни беше до аксесоари и дрехи, тъй като останахме зад стените на дома, за да бъдем здрави. Някои продължиха и да работят, а други започнаха да работят за и върху себе си.

„Бих се радвала хората повече да експериментират с нещата, с които се захващат, да излизат от комфортната си зона“, каза в интервю за предаването „Рано в неделя“ Катрин Младенова от „Cat Made Crafts“ - нейната "онлайн занаятчийница" за авторски обеци, брошки, пръстени, а скоро и верижки за очила, и ключодържатели, изработени от полимерна глина и епоксидна смола.

Именно по време на пандемията от Ковид-19 тези два материала придобиват голяма популярност за изработка на аксесоари от вкъщи- от цветя по чашите в Русия до цветни медальони в Съединените щати, а и от видео уроци в домашни условия как да се работи с тях. На такива се натъква и Кари, а не след дълго възражда хобито си да прави аксесоари, а и го превръща от занимание в свободното време в работа:
„Това мое хоби – изработка на бижута и то главно обеци, започна през 2011 година, минавайки през материали като дърво, стъкло. Аксесоарите, които правя са от полимерна глина и реално епоксидната смола е точно материалът, който запечатва крайния вариант на даденото бижу – и брошки, и обеци, и пръстени. Има и различни калъпи, които подпомагат направата на дадено бижу, а съответно вътре може да се смесват най-различни материали като брокат, листо, цвете...Необятно е!“

„За да започна да правя нещо трябва да изгледам доста видеа“, уточни Младенова:
„Часове инвестира човек, за да може визуално да попие различните техники и стилове на правене, а и съответно да си намери своя стил. Мога да съм си говорила нещо с някого, може да съм хапвала някъде навън и някой да мине облечен по даден начин и мен това да ме вдъхнови. Има случаи, в които харесвам нещо и веднага го снимам, за да го имам запаметено и тази комбанация съответно в телефона си“.

„Така в едно заведение страшно много харесах лампите, които са ползвали – имаха малки парченца от стъкло, турска орнаментика. Като всеки един творец най-различни неща може да те вдъхновят – природните, натуралните цветове, бъдейки някъде на планина или на море. Примерно, последните обеци, които направих бяха в синьо със златен детайл, а това реално беше от морето вдъхновено“, допълни Кари за изделията си.

Полимерната глина е всеобхватна“, каза още Катрин Младенова, както и обясни, че „реално една стандартна обеца – среден размер, 6-7 сантиметра, е по-лека от монета от един лев“, ако е направена от този материал:
„По принцип е много лек материал и реално ти може да го съчетаеш както с друг материал, така и да надградиш. Глината, която аз използвам не е самосъхнеща (има и такъв вид), а тя се пече между 20 и 30 минути и съответно можеш да извадиш изделието, да добавиш нещо, да го върнеш да се пече, а после и да запечаташ с епоксидната смола. И то вече има един съвсем различен краен вид“.

Освен плод на въображението й или на вдъхновението й от околния свят, сред бижута й има и такива по индивидуални проекти, и по поръчка за скъпи на някого хора:
„По-интересно ми е - провокирам себе си! Така последно направих едни обеци по поръчка, след като ми се показа клипче със съответните цветове и шарки, които искат да имат по бижутата си. Преди време и една приятелка ми каза „Извинете, ама някои не носим обеци, та бихте ли започнали да правите и брошки?“ и така започнах!“.

Нещата, които се търсят като форми и като цветове са спрямо сезоните“, каза още творецът на украшения:
„Лятото се търсят по-морски форми, с черупки, а земните цветове винаги са актуални през пролетта и през есента. Всъщност за цветовете е много важно това, което се пусне в началото на годината от Пантон. Цветът тази година е 17-3938, който се води Very Peri Lilac  и всякакви сходни нюанси от тази палитра са подходящи – примерно синьо, зелено, червено, розово, т.е. тези, сходни до лилавото са добра комбинация“.

„Профилът на жената в България е такъв, че ние си купуваме обеци, които са по-дискретни, малки, семпли и без прекалено натрапчива украса или някакъв детайл най-много да има по тях“, открои още като тенденция Катрин Младенова:
„Много ми се иска женското общество да се разчупва, да експериментира повече с аксесоарите си. Трябва да се глезим и в същото време да се обичаме, за да може хората също да се чувстват добре около нас и да усещат позитината енергия“.

„Първо нося върху себе си, за да видя как ще се чувствам, дали нещо няма да се закачи и дали нещо няма да се разглоби по трасето“, добави Младенова за аксесоарите, които предлага в своя онлайн магазин, отворил врати по време на пандемията от Ковид-19:
„Развивам го – изисква наистина много време, много отдаденост и абсолютно всичко възможно като ресурс. И най-важното нещо – трябва да си постоянен. Ти си си маркетолог, ти си си дизайнер, ти си правиш всичко и моята мечта е един ден обеците ми да се носят от Риана, тъй като страшно много я харесвам. Тя за мен е пример за това как когато обичаш нещо и когато ти твориш със сърце, а и не защото това е модерно, ами просто имаш усет, то нещата ти се получават“.

Подробности, както и цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16