Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олександър Усик отново победи Антъни Джошуа

Олександър Усик (вляво) отново победи Антъни Джошуа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинецът Олександър Усик защити световните си титли в тежка категория във версиите на Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова организация (IBO).

Във втората битка с британеца Антъни Джошуа, която се проведе в Джеда, Саудитска Арабия, след 12 рунда зрелищен бокс съдиите присъдиха успех на Усик по точки с поделено надмощие (115:113, 116:112, 113:115). Джошуа получи правото да се бие за титлите, след като през септември миналата година в Лондон Усик го победи с пълно съдийско единодушие и му отне шампионските пояси в тежка категория.

В днешния мач в край бреговете на Червено море британецът, който бе с 10 килограма по-тежък, започна малко по-добре, макар в първите четири рунда размяна на удари почти да липсваше. 

Боят започна да става малко по-интензивен в петия рунд, когато Джошуа изпрати един удар под пояса на Усик и това доведе до временно спиране на играта. 

В шестия, седмия и осмия рунд Усик потърси агресията, но битката продължаваше да бъде все така равностойна.

Джошуа взе първото си реално предимство в мача в деветия рунд, когато за пръв път притисна изключително подвижния си съперник до въжетата. В този момент изглеждаше, че 35-годишният украинец се държи с последни сили, но гонгът за край на рунда сякаш му даде нов прилив на енергия.

В началото на десетия рунд световният шампион намери няколко последователни пъти главата на Джошуа и британецът бе много силно разклатен. Тук и публиката влезе с пълни сили в боя, като определено даваше по-голяма подкрепа за Усик.

В 11-ия и 12-ия рунд двамата боксьори вече изглеждаха страшно уморени - Усик от безконечното си движение по всички краища на ринга, докато Джошуа от силните удари, с които бе засипан малко по-рано. Все пак Джошуа потърси всеки възможен начин, по който да нокаутира съперника си, но така и не го намери, за да остави всичко в ръцете на съдиите. 

Те дадоха своето доверие на Усик, а предимството му бе признато още на ринга и от Джошуа.

С успеха Олександър Усик вече има 20 победи на професионалния ринг от 20 мача, като 13 от тях са с нокаут. Антъни Джошуа пък е с баланс от 24 успеха (22 нокаута) и 3 загуби, но ще трябва да изкачи отново стълбицата, ако иска пак да се бие за световната титла.

След мача Усик благодари на щаба си, на всички хора в Украйна и Господ. Той добави, че не смята, че Тайсън Фюри, който държи последния шампионски пояс в тежка категория за пенсиониран и добави, че очаква да се бие с него за короната на абсолютен световен шампион в тежка категория. 


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изабелла Шиникова

Изабелла Шиникова се класира за втория кръг във Варшава

Изабелла Шиникова се класира за втория кръг на сингъл на турнира по тенис УТА 125 турнира на твърди кортове в полската столица Варшава с награден фонд 115 хиляди долара.  Българката изигра страхотен мач и победи поставената под номер 4 и 143-а в света Александра Еала (Филипини) с 6:2, 6:4 за точно 80 минути. Шиникова направи два пробива и спечели..

публикувано на 23.07.24 в 20:07

БФС отложи срещата между Славия и Лудогорец

Спортно-техническата комисия към Българския футболен съюз отложи мача между Славия и Лудогорец от втория кръг в Първа лига. Мачът трябваше да се проведе в събота, 27 юли от 21:15 часа в София, но заради ангажиментите на разградчани в квалификациите на Шампионската лига се отлага. "По искане на ПФК Лудогорец 1945 Разград и на основание чл. 44, ал.1,..

публикувано на 23.07.24 в 18:40

Волейболистките ни с втора победа на Балканиадата в Тирана

Националният отбор на България по волейбол за жени до 20 години се наложи над тима на Република Северна Македония с 3:0 (25:9, 25:16, 25:18) на Балканиадата, която се провежда в столицата на Албания Тирана. Това бе втора победа за България след успеха над Албания, а родният тим има и две загуби - от Сърбия и Турция. Утре е последният мач на..

публикувано на 23.07.24 в 17:34
Александра Фейгин

Фейгин подготвя новите си програми с хореограф номер 1 за 2024 година

Най-добрата ни състезателка по фигурно пързаляне Александра Фейгин подготвя новите си програми с Беноа Ришо, който бе обявен за хореограф №1 на 2024 година от Международния кънки съюз! Лагерът се провежда във френския град Англе, който се намира в непосредствена близост до Атлантическия океан.  Възпитаничката на Андрей и Ина Лутай е  единствената..

публикувано на 23.07.24 в 15:39

Николай Върбицалиев: Успехите на Никола Цолов идват в точния момент

„Успехите, които постига Никола Цолов, идват в точния момент. Те ще му помогнат да продължи да кара на такова ниво – Формула 3 или Формула 2, защото договорите за следващия сезон се подписват сега. От друга страна, ситуацията около него не е ясна. Не се знае дали въобще ще продължи да кара, заради сериозните финанси, който му трябват за всяка една от..

публикувано на 23.07.24 в 09:30
Димитър Кузманов

Димитър Кузманов: Трудна титла в Астана, пропускам US Open

Националът на България за Купа "Дейвис" Димитър Кузманов ще пропусне Откритото първенство на САЩ по тенис, тъй като няма да успее да събере необходимите точки. „Ще пропусна сроковете за подаване на заявки за Откритото първенство на САЩ. Те затварят след две седмици, а на мен ми трябват още около стотина точки.  Почти невъзможно е да стане...

публикувано на 23.07.24 в 07:55
Маркета Вондроушова

Без олимпийската вицешампионка Маркета Вондроушова на Игрите в Париж

Чешката тенисистка Маркета Вондроушова обяви, че няма да участва на Олимпийските игри в Париж. 25-годишната Вондроушова спечели сребърен медал от предишните Олимпийски игри в Токио преди три години. През 2019 година тя игра финал и на турнира "Ролан Гарос", на чиито кортове ще се проведе олимпийската надпревара. Миналата година чехкинята спечели..

публикувано на 23.07.24 в 06:47