Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Как се каляваше моралът

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Имам си такава особеност - моралът ми е като неръждаема стомана. Както старата любов ръжда не хваща, така и моят морал устоява на всякакви житейски и политическите бури. Калявал съм си морала в жестоки изкушения. Понеже съм млад, красив, богат и влиятелен, непрекъснато се опитват да ме въвлекат в корупция и разврат. Но аз стискам зъби, гледам страшно като Слави Трифонов, окото ми не мига пред лицето на опасността.

Слави Трифонов даде на обществото чудесен пример за решаване на нелинейно морално уравнение с много неизвестни. Той отказа да си подаде имуществената декларация, защото според него това е сеирджилък и не е морално, нищо, че законът го изисква. Сигурно ужасно се е разкъсвал в желанието си да спази закона и нежеланието си да направи морален компромис. Слави има морал даже и за конкуренцията - негови бивши депутати, които го напуснаха на морална почва, обявиха, че влизат в предизборните листи на “Продължаваме промяната”. И ако наистина цъфнат в тия листи, пак ще да е на морална почва, както се казва - де го сееш, де пониква!

Така се калява стоманата на морала! И аз съм минал през тия доменни пещи! Веднъж влязох в селската баня, за която може би сте чували известната попфолк увертюра - няма да я цитирам, защото е аморална и с дискусионна естетика. Когато влязох в банята, там беше пълно с какви ли не природни изкушения, но аз повиках на помощ неволята, бръкнах в торбата с нравствените ценности и запях с пълно гърло в стил академичен попфолк: "Ох, морал, ох, кеф! Vade retro, изиди, Сатана! Ох, пасторал, ох, кеф! Не ме докосвай, дяволска жена!" Vade retro, Satana - това е на латински. Означава - къш от тука, дяволе проклети! На славянски същото нещо е - изиди, Сатана. Това е словесно оръжие, с което моралният християнин отпъжда дяволските съблазни и прелести. Голям зор видях в селската баня, но моят морал да не би да е по-малък от на Путин, Петков, Нинова, Костадинов или например Стефан Янев!

Специално се спирам на Стефан Янев и неговата програма морален максимум. Той пък решил да прави борд на моралните директори - морален арбитраж, който да регулира обществено-политическите отношения. Морални авторитети заедно с църквата щели да оценяват нравствената годност на политиците. Общо-взето фантастика дел арте. То като няма да управляваш, лесно е да си измисляш всякакви чудеса и приказки под шипковия храст. Номерът е да управляваш - и тогава да налагаш морални норми с твърда, но справедлива ръка.

В семеен формат това го практикуват ревнивите диктатори, които екзекутират любимите си хора, за да унищожат моралните им недостатъци. В по-широки мащаби такива морални операции провеждат талибаните в Афганистан или Путиновата армия в Украйна. За налагане на моралните ценности и принципите на хуманността Владимир Путин не пести нито руски, нито украински животи. За възтържествуването на християнските ценности и дружбата между славянските народи той праща дори чеченските главорези на Кадиров да убиват, грабят и насилват до пълното и окончателно ликвидиране на братските славянски недоразумения. Ето това е морален Армагедон, а не нашите дребни етични стълкновения. Хубаво е все пак, когато и тукашните рицари на православния морал заплашват морално непълноценните с репресии, бесилки, Народен съд, кадировци и прочистване по списъци. Така се калява стоманата на нашия светъл морал! Така продължава промяната. Такъв е наличният материал.


По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Истина или лъжа?" - отговорът в Етнографския музей в София

От днес до 20 октомври Домът на европейската история към ЕП в Брюксел и Националният етнографски музей в София организират изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Тя може да бъде посетена в залите на Етнографския музей, а официалното ѝ откриване е тази вечер от 18 часа.  Пред БНР директорът на музея гл. ас. д-р Иглика..

публикувано на 16.07.24 в 11:22

Катастрофа с една жертва на пътя Русе - Плевен край с. Пейчиново

Движението по пътя Русе - Плевен в района на село Пейчиново е затруднено поради катастрофа. Лек автомобил е опитал да направи обратен завой, но при маневрата е бил ударен от движещ се направо и в лентата ти товарен камион. Водачът на лекия автомобил е загинал, а спътничката му е откарана в русенската болница.  Движението в района..

публикувано на 16.07.24 в 11:07

Радев: Тези дни ще взема решение за втория мандат

Президентът Румен Радев заяви, че тези дни ще реши кога ще връчи втория мандат на ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Аз очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. Реакциите на другите парламентарно представени партии ще бъдат ясен..

публикувано на 16.07.24 в 11:02

Забрана за работа на открито по обед в Гърция

В Гърция въведоха тотална забрана да се работи на открито в обедните часове на високи температури. Днес е пореден ден с висок риск от пожари. Да се затворят спешно всички археологически музеи от 12 на обяд до 17 часа, настояват лекари и депутати. Вчера въпреки забраната за работа в тези часове Акрополът в Атина беше отворен за..

публикувано на 16.07.24 в 11:01

10 години затвор за мъж, прострелял бившата си приятелка и бащата на децата ѝ в Благоевград

Десет години затвор наложи окръжният съд в Благоевград на 50-годишния мъж, който в края на миналата година на детска площадка простреля бившата си приятелка и бащата на децата ѝ.  Присъдите, които получи Бисер Вехов от разложкото село Баня, са две. Едната е за незаконно притежавано огнестрелно оръжие - престъпление , за което той получава две..

публикувано на 16.07.24 в 10:59

Корморани унищожават острова в яз. Батак. Има ли изход?

В югозападната част на язовир Батак се намира остров, който е една от най-големите атракции на язовира. Там има гора и колония от корморани. Проблемът е, че гората и кормораните съжителстват много трудно и то за сметка на гората. Дърветата на острова изглеждат като след пожар, който току що е вилнял там.   "Кормораните се нанесоха може би преди..

публикувано на 16.07.24 в 10:56
Снимката е илюстративна

Българско неделно училище в Украйна получи дарение от преносими компютри

Българското неделно училище в украинското село Камчик получи дарение от 11 преносими компютри. Дарението е осигурено от МОН и МВнР. В училището учат над 200 деца. "Ние сме далече от България, откъснати. Има национално ядро и отцепена част. Трябва да запазим максимално нашата култура ", споделя директорът на училището Иван Стоянов...

публикувано на 16.07.24 в 10:50