Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинците отбелязват 31 години независимост на 6-ия месец от руската инвазия

Зеленски: Изключено е "замразяване" на бойните действия на сегашните фронтови линии

| обновено на 24.08.22 в 12:21
3
Украинка изпраща Влака на победата в Киев, 23 август 2022 г. Всеки един от 7-те изрисувани вагона на композицията е посветен на временно окупирана част от Украйна. Първата спирка на влака в Ужгород днес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес се навършват шест месеца от началото на руска инвазия в Украйна. Украинците отбелязват също и 31 години независимост. В столица Киев бяха забранени публичните тържества от съображения за сигурност.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че "замразяване" на бойните действия на сегашните фронтови линии е изключено. Той подчерта, че страната му ще отвоюва Крим от Русия, когато реши и без да се консултира с когото и да е.

Денят на независимостта в Киев обикновено включва мащабен военен парад през центъра на града. Днес обаче публичните събития в столицата са забранени поради опасения от руски атаки. 

Точно преди шест месеца президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на мащабно нахлуване на руската армия в Украйна, и го определи като "специализирана военна операция". Той заяви, че ще се стреми към “демилитаризация и денацификация” на съседната страна.

В емоционално обръщение по случай празника украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му ще се бори с инвазията на Русия „докрай“ и няма да прави „никакви отстъпки или компромиси“.

„Не ни интересува каква армия имате, интересуваме се само от нашата земя. Ще се борим за нея докрай. Държим се здраво от шест месеца. Трудно е, но сме стиснали юмруци и се борим за съдбата си. Всеки нов ден е причина да не се отказваме. След толкова дълъг път нямаме право да не продължим докрай. Няма да се опитваме да намерим разбирателство с терористите. По-рано говорехме за мир, сега искаме победа."

Зеленски каза още, че при нахлуването на Русия на 24 февруари, Украйна се е родила отново, и добави, че Киев ще си върне анексирания Крим и окупираните райони на изток.  Той изказа и благодарност на всички, които оказват подкрепа на страната му. 

"Никой нашественик не се чувства в безопасност на наша земя" добави Зеленски. Украинците не просто вярват, а виждат, че държавата им има перспектива, каза лидерът:

"Днес е важен ден за Украйна. Ден, който показва колко силна е станала нашата държава. Правим всичко възможно силата, способностите и свободата на Украйна да продължат да се увеличават. Днес празнуваме деня на нашето знаме и то в момент, когато се борим срещу най-страшната заплаха за нашата държавност. В същото време успяхме да постигнем най-голямото национално единство. Ние устояваме, защото се обединихме и обединихме света около истинските ценности."


Беларуският лидер Александър Лукашенко малко изненадващо поздрави украинския народ с Деня на независимостта. Беларус е основният съюзник на Русия в нейната инвазия и позволи на руски войски да влязат в Украйна през нейната граница.

„Убеден съм, че днешните разногласия няма да могат да разрушат вековните основи на искрени, добросъседски отношения между народите на двете страни“, каза Лукашенко и пожела на украинците „мирно небе, толерантност, смелост, сила и успех във възстановяването на достоен живот“.

В обръщение на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис към украинския президент Зеленски по повод годишнината от независимостта на Украйна се казва, че Гърция няма да признае промени в границите на страната и Атина подкрепя борбата на украинския народ, а Русия напълно нарушава международното право.

По повод националния празник на Украйна Даунинг стрийт 10 в Лондон днес е украсен с инсталация от цветя в жълто и синьо.

Редица държави продължават да изпращат помощ на страната. Съединените щати ще обявят нов пакет военна помощ в размер на 3 милиарда долара. Германия също се готви да достави оръжия за над 500 милиона евро на страната, за да може тя да се защитава от руското нашествие, заяви канцлерът Олаф Шолц.

"Международната общност никога няма да приеме незаконното, империалистическо анексиране на украинска територия от Русия", заяви Шолц пред участниците на форума, наречен "Кримска платформа".

Световни лидери изразиха солидарност с Украйна, която днес чества 31 години от обявяването на независимост на фона на продължаваща руска инвазия. 
"ЕС никога няма да престане да подкрепя независимостта на Украйна и нейната смела борба срещу незаконната руска агресия", азяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.
Великобритания ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, заяви премиерът Борис Джонсън. Подкрепа за Украйна изразиха също германския канцлер Олаф Шолц, президентите на Финландия, Латвия, Литва и Молдова и външните министри на Полша и Турция. 

Върховният представител на ЕС по външните работи и сигурността Жозеп Борел подчерта, че единството на страните членки трябва да бъде поддържано всеки ден, тъй като руският президент Владимир Путин разчита на нежеланието на европейците да понесат последствията от войната, започната от Русия в Украйна.

Техните интереси трябва да водят до общи решения, каза Борел и посочи за пример приемането на шестия пакет от санкции, които налагат ембарго върху по-голямата част от руския петрол.

На среща в Прага следващата седмица ще бъде обсъдено изпращането на тренировъчна мисия за обучение на украински войски, както и забраната за издаване на туристически визи на руснаци.

Интервюта на Снежана Иванова с Алексей Куцарев - председател на Българския младежки клуб "Актив" в Украйна и с доц. Даниел Бенатов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Корнелия Нинова и Георги Свиленски в парламента за среща с леви партии и привърженици

Корнелия Нинова призова за обединение в лява национална алтернатива

В Деня на труда и международната работническа солидарност БСП призова за обединение в лява, патриотична, националноотговорна алтернатива. По време на дискусия с участието на партии, синдикати, неправителствени организации от левия спектър и симпатизанти лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова за спасение на страната от паралелната..

публикувано на 01.05.24 в 11:08
Илияна Йотова

Илияна Йотова критикува решението на служебния кабинет за частна детска болница

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви пред журналисти в Първомай, че е била изненадана от вчерашното решение на служебния кабинет за изграждането на частна детска болница в София.  Година и половина след замразяването на проекта на Търговска лига за изграждане на частна детска болница в София -  правителството разреши на същия инвеститор да..

публикувано на 01.05.24 в 11:02

САЩ възнамерява да направи статута на марихуаната "нискорисков наркотик"

Американското правителство планира да промени статута на марихуаната и да я обозначи като нискорисков наркотик, предаде ДПА, като се позова на Ен Би Си Нюз и в. "Вашингтон пост", които цитират източници, запознати с плановете. В САЩ достъпът до контролирани вещества се регулира със закон, който ги групира в пет различни категории, съобщава..

публикувано на 01.05.24 в 10:56

Италиански туристи: София излъчва положителна енергия

София започва да празнува 145 години от обявяването ѝ за столица.  Според италиански туристи София излъчва положителна енергия.  "Това е усещане за слънце и светлина. И преди всичко - усещане на гостоприемство. Хората са внимателни. Една учтивост с вкус на минало, когато хората бяха различни, преди светът да тръгне прекалено бързо в ежедневието",..

публикувано на 01.05.24 в 10:30
Ginger Groove

Ginger Groove: С джаз в душите на Деня на труда

В Деня на труда "Нощен Хоризонт" поздравява слушателите с музика и то не каква да е, а изтънчена, пълна с музикален контекст. Ритъмът й чудесно подхожда на празничния ден . Сливаме се с ритъма на джаз, суинг и Боса нова . Нещо като носталгия по миналото, но не съвсем. За джазът казват, че е вариабилен, има свойството да..

публикувано на 01.05.24 в 10:23

3% безработица във Велико Търново, "работната ръка диктува правилата"

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната. Ниската безработица поражда криза, защото на пазара на труда са останали основно неактивни лица с ниска квалификация, които не отговаря на търсенето от бизнеса, коментират специалистите по подбор на персонала. Намирането на квалифицирани кадри е..

публикувано на 01.05.24 в 10:19

Какви са тайните на физиката на гмуркането

Лятото почти дойде, а тези, които ще се отравят към морето, със сигурност нямат идея какво се случва, когато се гмурнат във водата.  Пред БНР студентът по медицина Христо Проданов разкрива тайните на физиката на гмуркането. Освен че учи все още медицина, той вярва, че познаването и на физичните процеси, ще го направи по-добър в професията му, а тя..

публикувано на 01.05.24 в 10:13