Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Украинската нация се възроди

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна отбелязва Деня на независимостта и 6 месеца от началото на войната. 31-ата годишнина премина без тържества, а атмосферата наподобява по-скоро на кулминация в борбата на не едно поколонеие между свободата и доминацията от Русия.  На този ден преди 6 месеца украинската нация се възроди, заяви в емоционално обръщение президентът Володимир Зеленски.

Украйна се събуди със сирени в Деня на независимостта. Властите в Киев забраниха тържествата, вместо това на главната улица в столицата - "Кресчятик", имаше призрачен парад от обгорели и разрушени руски бойни машини. Въпреки предупрежденията за възможни руски провокации жителите на града излязоха да разгледат призрачния парад, а украинки носеха народни носии.

"Руснаците искаха да минат с тази процесия от танкове и артилерия през Киев, но ние го правим вместо тях сега", казва иронично жител на Киев на фона на обгорелите 70 танка и артилерия.

Разрушени руски танкове и друга бойна техника бяха показани в центъра на украинската столица

Президентът Володимир Зеленски разпространи предварително записано обръщение.

"През тези 6 месеца променихме историята, променихме света и променихме себе си. Сега знаем със сигурност кой наистина е наш брат и наш приятел и кой дори не е случаен познат. Кой не изгуби името и репутацията си и кой се тревожеше да запази лицето на терористите. Кой не се нуждае наистина от нас и къде вратата остава отворена за нас. Разбрахме кой кой е!"

"Украйна ще се бори докрай и ще си върне анексирания Крим и окупираните райони на изток", продължи Зеленски.

"Направихме избор. За някои това е Мариупол, за други - Монако. Но знаем кои са мнозинството и най-накрая станахме едно цяло. Нова нация се роди на 24-ти февруари в 4 часа сутринта. Не, не се роди, възроди се. Нация, която не плачи, не вика, не се страхува, не бяга! Не се предава и не забравя!"

Зеленски и съпругата му Олена присъстваха на литургия в катедралата "Света София" в Киев, на която присъстваха и религиозните лидери - митрополит Епифаний Киевски и главният архиепископ на Украинската гръцкокатолическа църква - Святослав Шевчук. Президентската двойка положи цветя на Стената на паметта на падналите за Украйна, която продължава десетки метри по огражденията на Михайловския златокуполен манастир в Киев.

Със сирени започна денят и в град Николаев в южна Украйна. Вместо да празнуват, местните жители тази сутрин се редях с туби, за да си напълнят вода.

"Изморен съм от всичко това. Искам мир и тишина, сугирност. Искам тих живот и да мога да планирам бъдещето. Вярвам, че всичко ще свърши скоро и победата ще е наша."

"Лошото е, че свикнах с експлозиите. Обикновено гърми през нощта, свикнах да не спя."

Полкът "Азов", който е обявен за терористична организация в Русия, разпространи видеозапис с послание към Русия от временния командващ майор Микита Надточий.

"Всички действия на руската империя или по-скоро квазиимперия, целят унищожение на всички украинци. Но не и този път. Нашата нация стана по-осъзната и заедно ще дадем унищожителен отговор и завинаги ще накажем престъпниците за всичко, което ни сториха през вековете. "

Полският президент Анджей Дуда пристигна днес в Киев на необявено предварително посещение. Неговото име стана първото гравирано на плоча по алеята в чест на всички, които подкрепят Украйна срещу руската инвазия. Близо 9000 украински военнослужещи са били убити във войната с Русия от началото ѝ преди шест месеца, сочат първите официални данни на украинската армия .

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова организация на движението по столичната ул. "Опълченска"

Очаква се нова организация на движението да бъде въведена по столичната улица "Опълченска", чийто ремонт започва от тази сутрин - в отсечката между булевард "Сливница" и улица "Цар Симеон". Трафикът ще се пренасочва поетапно само в едното платно като ще се промени и движението на градския транспорт, каза за БНР директорът на дирекция..

публикувано на 18.07.24 в 08:17
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Обезопасихме района около газопреносна станция "Странджа"

"Сравнително спокойно премина нощта в село Воден. Голяма част от пожара селото, както и покрай него, е овладян. През вчерашния ден ситуацията в населеното място беше изключително тежка. Допълнителни трудности създаваше и постоянно обръщаща се посока на вятъра. На терен имаше близо 25 екипа на Пожарната, хеликоптер на армията, доброволци, служители от..

публикувано на 18.07.24 в 08:13
димът над село Воден

МЗ: Земеделците в засегнатите от пожарите райони, където е обявено бедствено положение, да подадат заявление в ДФЗ

Земеделските стопани в засегнатите от пожарите райони на страната, където е обявено бедствено положение -  трябва да подадат  специално заявление в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", съобщават от земеделското министерство. Заявлението е нужно , за да няма проблеми при изплащането на субсидиите за обработваеми площи и за..

публикувано на 18.07.24 в 07:58
димът над село Воден

"За 10 минути изгоря като факел." Огънят изпепели домове и пасища

"Още днес трябва да тръгнат комисии да описват щетите. Всичко е опожарено. Животните стоят в едни голи полета и блеят по цял ден. Хубавото е, че има поне вода." Това каза в предаването "Преди всички" Симеон Караколев, съпредседател на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите (НОКА). На първо време се доставят фуражи и друга..

публикувано на 18.07.24 в 07:57

Продължава борбата с пожарите в различни райони на страната

И днес продължава гасенето на големия пожар в крайграничната община Болярово. Частично бедствено положение е в сила за селата Воден, Шарково, Малко Шарково, Ситово и Крайново. Около 200 души - пожарникари, горски служители, жандармерия, военнослужещи, доброволци, тежка техника и военен хеликоптер се включиха в гасенето на огъня, който..

публикувано на 18.07.24 в 07:56

12 години от атентата на летище Бургас

12 години се навършват от атентата на летище Бургас. С възпоменателна церемония, пред мемориала на морската аерогара, отново ще бъде почетена паметта на загиналите 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. На панихидата се очаква да присъстват близки на пострадалите израелски граждани. Ритуалът ще премине при засилени мерки за..

публикувано на 18.07.24 в 07:55
На 14 юни 2024 г. САЩ обявиха, че кеят ще бъде отделен от брега на Газа за втори път в рамките един месец поради бурното море

САЩ спират доставката на хуманитарни помощи през временен кей за Ивицата Газа

Съединените щати обявиха, че слагат край мисията си доставка на хуманитарни помощи за палестинската територия през временен кей. От средата на месец май, когато беше изградено, съоръжението се откачи няколко пъти заради неблагоприятно време. Разпределението на помощите също се оказа проблем, след като Програмата по прехраната към ООН..

публикувано на 18.07.24 в 07:50