Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават руските ракетни атаки в Украйна

| обновено на 25.08.22 в 21:06
Сграда в Харков, разрушена от руски ракетен обстрел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават руските ракетни атаки срещу различни райони на Украйна. Вчера се навършиха шест месеца от началото на инвазията на Русия в страната. 

През нощта руските сили са нанесли ракетни удари по района на Киев, съобщи в Телеграм началникът на Киевската областна военна администрация Алексий Кулеба. 

Няма жертви и ранени сред цивилните, нито разрушения на жилищни сгради или инфраструктура. 

Украински медии съобщават и за взривове в района на Антоновския мост на река Днепър край окупирания от Русия Херсон, и за избухнал след това пожар.

Сутринта Русия е обстрелвала и Славянск, в Донецка област. Кметът на града Вадим Лях обяви във Фейсбук, че са пострадали многоетажни сгради, но няма жертви.

САЩ , Великобритания и Германия обявиха нови помощи 

Редица държави продължават да изпращат помощ на Украйна. 
Американският президент Джо Байдън обяви още 3 милиарда долара помощ за Киев. 54 милиона паунда за оръжия дава и Великобритания, а Германия - още 500 милиона евро.
След телефонен разговор между президентите Джо Байдън и Володимир Зеленски, Вашингтон отново подкани Москва, чиито войски окупират Запорожката централа, да приеме създаване на демилитаризирана зона в района.
Зеленски заяви, че двамата с Байдън са имали "чудесен разговор" за "следващите стъпки на Украйна към победата". Украинските войски са продължили ударите по два моста на долното течение на Днепър, по които се снабдяват руските войски на десния бряг на реката.
На свой ред, руската армия е продължила обстрела по Николаев, Никопол, Днипро и Харков, както и в северните предградия на Киев. 25 са цивилните жертви на снощната бомбардировка на железопътна гара в град Чаплине, западно от Донецк.
На фона на твърденията на украински и западни представители за десетки хиляди убити и ранени руски войници в Украйна, президентът на Русия Владимир Путин подписа днес указ за увеличаване на числеността на въоръжените сили. От 1 януари следващата година тя трябва да надхвърли 2 милиона души, в т.ч. 1 150 000 военнослужещи - с близо 140 хиляди повече, отколкото предвижда сегашното законодателство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21