Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИПБ: Системите на МВР да бъдат подобрени

Снимка: Институт за пътна безопасност

Ако системите на МВР не бъдат подобрени, българските граждани ще бъдат принудени да се погрижат сами за собствената си сигурност.

Тази оценка разпространиха от Института за пътна безопасност (ИПБ) след инцидента в Бургас, при който двама полицаи загинаха след като автобус, превозващ нелегални имигранти след дълго преследване се блъсна в патрулната им кола.   

От неправителствената организация настояват МВР да покани международни експерти, които да обучават силите за противодействие на престъпността и да прилагат ефективна охрана и контрол на пътното движение.

Според Института инцидентът в Бургас еднозначно показва, че системите за сигурност в МВР са деградирали.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лорд Робъртсън изготвя преглед на състоянието на отбраната във Великобритания

Британските въоръжени сили трябва да имат способността да се изправят срещу "смъртоносния квартет" Китай, Русия, Иран и Северна Корея, предупреди лорд Робъртсън, бивш ръководител на НАТО и бивш лейбъристки министър на отбраната, след като бе натоварен от премиера Киър Стармър да изготви преглед за състоянието на отбрана на Обединеното кралство...

публикувано на 16.07.24 в 09:29
Пожар. Снимката е илюстративна.

Доугасяват пожара край граничните села Преколница и Коприва

Противопожарните екипи, два екипа с леки автомобили с 11 служители, и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" и днес ще са на терена да доугасят  пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с. Преколница, казаха от Югозападното държавно стопанство. Все още има тлеещи огнища, които..

публикувано на 16.07.24 в 08:59
Емил Соколов

Емил Соколов: Ключово за оцеляването на Пеевски е да отиде на избори

В момента парламентарната ни система изглежда тотално блокирана , сякаш всичките ни политици са неработещи. Това мнение изрази в интервю за БНР Емил Соколов, политически анализатор, бивш кандидат за депутат от ПП-ДБ. Предложението изглежда по-необичайно . Но ако се вземе папката с мандата и се върне празна или с някакво предложение,..

публикувано на 16.07.24 в 08:53

Доц. Христо Паунов за предложението на ПП-ДБ: Нетрадиционно и екзотично

Процедурата по връчване на мандати за съставяне на правителство е започнала. Няма разписан срок за връчването на първия и втория мандат, но това следва да бъдат " обозрими, сравнително кратки срокове " за задвижване на процедурата. Това мнение изрази пред БНР доц. Христо Паунов, преподавател по Конституционно право в Юридическия факултет на..

публикувано на 16.07.24 в 08:37
Пожар. Снимката е илюстративна.

Увеличават се пожарите на територията на Република Северна Македония

Нови пожари са избухнали вчера следобед на територията на Република Северна Македония. Пожарникар е получил изгаряния по ръцете и гърба при гасенето на пожар, избухнал на хълм над Битоля, гори и край Гръчец, и край Радовиш, съобщи по ТВ Сител директорът на Центъра за управление при кризи Стоянче Ангелов, който уточни, че активните пожари в страната са..

публикувано на 16.07.24 в 07:58
Подуправителят на БНБ Андрей Гюров

УС на БНБ заседава по казуса с подуправителя Андрей Гюров

Управителният съвет на БНБ се очаква да проведе заседание заради казуса с несъвместимостта на Андрей Гюров с поста на подуправител, обявена от антикорупционната комисия. Това става ясно от интервю на управителя на БНБ Димитър Радев, дадено за БТА по-рано този месец. Управителният съвет на БНБ трябва да съобрази решението си по казуса с..

публикувано на 16.07.24 в 07:53
Агенцията за социално подпомагане

Служители на АСП излизат на протест с искане за по-високи заплати

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 07:48