Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков: Недоумявам защо правителството взе само един от корабите с газ, те бяха на много добра цена

Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Седемте карго кораба с американски втечнен газ бяха на една много добра цена и "недоумявам" защо служебното правителство избра да вземе само един кораб, посочи бившият премиер и съпрецедател на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков в ефира на bTV.

Според него служебното правителство не се е възползвало от всички възможности да резервира слотове за получаване на втечнен газ през Гърция:

"Недоумявам, след като имаше слотове и за октомври и за ноември, защо служебното правителство избра да вземе само един кораб. Аз се обадих на енергийния министър на Гърция да попитам, какво става, защо не можахме да имаме повече слотове и с учудване разбрах, че комуникацията с гръцкото правителство е била много вяла и не е имало истински напън да се намерят слотове".

По-рано тази седмица правителството обясни действията си с това, че въпросните слотове са по-скъпи, отколкото България може да си позволи.

Петков също така коментира и предложението на Слави Трифонов да бъде организиран референдум с въпрос дали България да стане президентска република, като бившият премиер посочи:

"Всяко шоу си има неговото време. Шоуто, което Слави Трифонов се опитва да прожектира на българския народ, имам чувството, че вече е стария сезон. Стига толкова драми, стига толкова "чупене на правителства", стига толкова нови строеве. Мисля, че Слави и неговите идеи трябва да останат в миналото".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът нса Франция Еманюел Макрон

Макрон: Мирът не означава капитулация на Украйна

Украйна е поискала от западните си съюзници да изпратят военни инструктори, които да обучават силите ѝ на нейна територия. Това обяви френският президент Еманюел Макрон, предаде АФП. Той увери, че в момента няма френски военни инструктори на украинска земя...

публикувано на 06.06.24 в 22:54

Франция предава на Украйна изтребители "Мираж-2000"

Франция ще предаде на Украйна многоцелеви изтребители четвърто поколение "Мираж-2000" и ще обучи на своя територия украински бойни пилоти. Това заяви президентът Еманюел Макрон в интервю тази вечер за френска телевизия. "Утре стартираме ново сътрудничество и обявяваме предаването на Украйна на изтребители "Мираж 2000", произведени от "Дасо..

публикувано на 06.06.24 в 22:12
Рикардо Салгадо

Легендарен португалски банкер беше осъден на 6 години и 3 месеца затвор

Патриархът на португалското банкерско семейство "Ешпириту Санту" Рикардо Салгадо беше осъден днес на 6 години и 3 месеца затвор за подкуп на бившия министър на икономиката Мануел Пиньо, който пък беше осъден на 10 години затвор. Салгадо оглавяваше просъществувалата век и половнина банка "Ешпириту Санту" до фалита ѝ през 2014 година. Тогава тя беше..

публикувано на 06.06.24 в 21:59

Водещите гръцки банки ще изплатят дивиденти за първи път от 2008 година

Четирите водещи гръцки банки са получили одобрение от Европейската централна банка да изплатят дивиденти на акционерите си за първи път от 2008 година, предаде "Ройтерс". И четирите кредитни институции - Националната банка на Гърция, "Пиреус", "Алфа" и "Евробанк" - пострадаха тежко по време на гръцката дългова криза през 2010-2018-а и бяха..

публикувано на 06.06.24 в 21:48
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл констатира, че изявлението на Путин за далекобойните оръжия е било разбрано

Вчерашното изявление на президента Путин е било чуто от неговите адресати на Запад, констатира днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като нарече изявлението "ясно, недвусмислено и разбираемо за всички".  На среща с чуждестранни журналисти в Санкт Петербург Путин заяви, че Русия може да достави свое далекобойно оръжие в онези региони на света,..

публикувано на 06.06.24 в 21:11

45 градуса в Кипър

В Кипър днес бяха поставени температурни рекорди, а енергийната система бе на предела си с юлски стойности на потребление. За първи път през този сезон Метеорологичната служба издаде двойно предупреждение – жълт и оранжев код за екстремни горещини тази нощ и утре. 45 градуса бяха измерени днес в район близо до Ларнака и 44,5 градуса в Никозия. Това са..

публикувано на 06.06.24 в 20:35
Президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон (вляво) и първата дама Джил Байдън по време на възпоменателната церемония за отбелязване на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия, 6 юни 2024 г., в Колвил-сюр-Мер, Франция.

Байдън коментира използването на американски оръжия от Украйна срещу Русия

Украйна няма да използва американски оръжия, за да обстрелва Москва, заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън в излъчено днес интервю за телевизионния канал Ей Би Си. Байдън на годишнината от десанта в Нормандия: Няма да обърнем гръб на Украйна САЩ ще предоставят оръжия и боеприпаси за Украйна за още 225 млн. долара Ето как отговори..

публикувано на 06.06.24 в 20:01