Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път в Кипър се въвежда национална минимална работна заплата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път в Кипър се въвежда национална минимална работна заплата. Тя ще е в размер на 940 евро и прилагането ѝ започва от 1 януари 2023 г., реши правителството днес.
"Исторически ден за социалната държава” в Кипър – така министърът на труда и социалното осигуряване Кириакос Кусиос определи установяването на национална минимална работна заплата в изявлението си след заседанието на Министерския съвет.

940 евро е определеният размер на най-ниското възнаграждение в страната, като през първите шест месеца работа то ще е 885 евро, обяви министър Кусиос.

Промяната в заплащането ще се отрази положително на най-малко 45 000 нископлатени работници, като допринесе за увеличаване на сегашните им доходи с до 30%, посочи социалният министър.

Правителственото постановление не обхваща работещи в селското стопанство, в корабоплаването, домашни помощници.

Даваният преходен период за прилагането на новите трудови разпоредби от 1 януари догодина ще позволи на икономиката и работодателите да се подготвят за тях, коментира министърът.

Въвеждането на национална минимална работна заплата е една от най-големите социални реформи в Кипър и един от основните приоритети на правителството на президента Никос Анастасиадис.

Днешното решение за нея идва след маратонски консултации през последната година между социалното министерство, работодателските организации и синдикатите. В тях не бе постигнато споразумение по размера и условията за прилагане на минималната заплата, но бе отчетено известно сближаване на позициите на трите страни.

Досега Кипър бе една от малкото страни-членки на Евросъюза, в които няма минимална работна заплата, валидна за цялата икономика. Само за 9 професии е въведено минимално стартово възнаграждение от 870 евро, което се повишава до 924 евро след шест месеца непрекъсната работа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пострадалият от мълния в столицата младеж е добре, утре ще бъде изписан

Младежът, пострадал вчера от паднала в близост мълния, ще бъде изписан  утре от Клиника по кардиология на УМБАЛ "Св. Анна", съобщават от болницата. Няма опасност за живота му, но остава в болницата за наблюдение на състоянието му. Младежът е контактен и адекватен. Не са констатирани изгаряния по тялото му. Припомняме ви, че при..

публикувано на 23.05.24 в 12:07

В Троян и Априлци разчистват след пороя, унищожена е реколта

В общините Троян и Априлци продължава разчистването след падналия вчера пороен дъжд, придружен с градушка. Няма пострадала пътна инфраструктура, но е унищожена селскостопанската реколта. В Априлци ледените късове са били с диаметър 4 см. В момента екипи на общината разчистват наноси по пътната настилка в кв. "Зла река".  Кметът Тихомир..

публикувано на 23.05.24 в 11:53

Шествие на близки на загинали на пътя започна в София

Близки на загинали на пътя провеждат автошествие в столицата, което започна от "Цариградско шосе".  Към тях се присъединяват и протестиращите срещу новата организация на движението в центъра на София, които настояват за оставката на кмета.  Между 150 и 250 автомобила се очаква да се включат в автошествието, като се очакват сериозни..

публикувано на 23.05.24 в 11:45
Румен Радев в Рим

Румен Радев подари на папа Франциск икона на Светите братя Кирил и Методий

Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на аудиенция при папа Франциск във Ватикана. Държавният глава е подарил на Светия отец оригинална икона на Светите братя Кирил и Методий от втората половина на 19 век. Тя е дело на зографи от Софийската иконописна школа.  В момента държавният глава присъства на Божествена света литургия в..

публикувано на 23.05.24 в 11:09
Община Божурище

Бедствено положение в част от община Божурище

Частично бедствено положение е обявено в няколко населени места в община Божурище. Това стана със заповед на кмета Георги Димов. Бедственото положение е в сила от 19.00 часа снощи за селата Хераково, Златуша, Храбърско, местност "Старо село" и квартал "Черна бара". Въвежда се в действие общинският план за защита при бедствия. 

публикувано на 23.05.24 в 11:01

ЦИК информира общините за подвижните избирателни секции

Централната избирателна комисия (ЦИК) е уведомила с писмо всички общини да осигурят дежурства на 24-ти и 25-и май до 17.00 часа, за да се приемат документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. На 25 май изтича срокът за подаване на документи, включително и по електронен път, като в..

публикувано на 23.05.24 в 10:57

Опозицията в Гърция иска признаване на палестинската държава

В Гърция партии от опозицията настояват страната да признае палестинска държава. Вчера Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, че ще предприемат тази стъпка на 28 май.  Норвегия, Испания и Ирландия ще признаят държавата Палестина Педро Санчес обявява на коя дата страната му ще признае държавата Палестина Гръцката опозиция настоява..

публикувано на 23.05.24 в 10:51