Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фелдшерът Момчил Манев: Понякога е нужен един разговор с тях

Самотни възрастни от Врачанско: Ако не са тези от Червения кръст, умираме!

Постоянно дигитално наблюдение на здравословните им показатели дава спокойствие на десетки болни и самотни хора

Снимка: Pixabay

500 самотни и болни възрастни хора от отдалечени и труднодостъпни населени места в Северозападна България получават получават почасови домашни грижи и постоянно дигитално наблюдение на здравословното им състояние.

Иновативната услуга за тази уязвима група от населението се предоставя от БЧК по проект на стойност над 3 милиона евро.

"Има много самотни, такива като нас. Ако не са тези от Червения кръст, умираме!"

"Понякога е нужен един разговор с тях. Те се чувстват доста по-добре и знаят, че има някой отсреща, който се грижи за тях", казва Момчил Манев, фелдшер, който работи към БЧК.

Това е линия за подкрепа. От едната страна са самотните възрастни хора, а от другата – медицинските специалисти на БЧК.

Виртуалната среща се случва във Враца. Анализират се данни, които постъпват от два вида устройства в специализиран софтуер.

"Нашата работа на практика е 24 часа 7 дни в седмицата", допълва фелдшерът.

По-широко използваното устройство подава базови данни - за пулс, ниво на стрес, енергия на тялото, брой крачки.

"Екипите нанасят данни, т.нар. сесии. Ние се съобразяваме с това потребителите какви заболявания имат и какви медикаменти използват. Събираме цялата информация от показателите, които пристигат от устройствата", разказва Манев.

"Това е иновативен метод, който е заимстван от Норвежкия и Швейцарския червен кръст. Той сега прохожда, в прогрес е. Там работи отлично и има ефект."

Още детайли чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Жотев търси финансова подкрепа, за да учи в престижния Тринити колидж

Златен медалист по биология търси финансова подкрепа за обучение в Тринити колидж

Талантливи деца на България търсят пари, за да учат в престижни университети. Двукратният златен медалист от международни олимпиади по биология Петър Жотев може да учи в прочутия Тринити колидж на университета Кеймбридж, ако събере изискуемата сума за обучението - малко над 40 000 паунда годишно . Благодарение на академичните си успехи и след..

публикувано на 28.03.23 в 09:57

Имало едно време един дебел робот и един умен чатбот

ChatGPT реагира за секунди. Винаги прави уговорката, че е езиков модел, основан на изкуствен интелект, няма лични преживявания или вкусове, но може да представи по-обща идея как рецепта за крафт бира да бъде създадена. След това обяснява кои са основните съставки на бирата, коя с коя балансираме, коя дава горчивината, коя..

публикувано на 27.03.23 в 17:29

Ферма за трюфели посреща туристи край Балчик

Ферма за трюфели в района на Балчик посреща туристи и се опитва да ги въведе в тайнствения свят на трюфелите.  "Тя е обособено място в естествена среда, където всеки турист да може да преживее емоцията от лова на трюфелите, които са скрито в земята съкровище", казват хората, които посрещат гости във фермата.  Причината трюфелите да са скъп и луксозен..

публикувано на 22.03.23 в 09:57
Полицейското куче Роки от Берковица

Да бъдеш Роки, но не Балбоа

Помощно средство , което след време се бракува – такава е терминологията в полицията, когато става дума за кучета на служба . Не защото инструкторите и водачите им не ги уважават или не са привързани към тях – напротив. Повечето живеят с кучетата, често ги осиновяват и така четириногите полицаи остават в семействата..

публикувано на 20.03.23 в 22:20
“Самоубийството на Ангел Кънчев“

Според историци Левски вижда у Ангел Кънчев свой последовател

В деня, в който се навършиха 151 години от гибелта на революционера Ангел Кънчев, русенският историк и изследовател д-р Веселина Антонова представи пред ученици от училището, което носи името на възрожденеца, нови и малко известни факти от живота му. В Русе името на Ангел Кънчев носят улица, читалище, основно училище, професионална гимназия и..

публикувано на 19.03.23 в 08:25

Проучването на историческия царски храм във Велико Търново бе описано в книга

Археолозите професор Николай Овчаров и професор Хитко Вачев описаха в книга резултатите от епохалното проучване, което направиха преди десетина години около историческия царски храм „Светите равноапостоли Петър и Павел“ във Велико Търново и разкриването на църквата „Св. Иван Рилски“, където до края на 15-и век са били съхранявани мощите на закрилника на..

публикувано на 19.03.23 в 07:00
Михаил Груев

Държавна агенция "Архиви" с нова изложба

До 26 март в Държавна агенция "Архиви" може да бъде разгледана изложбата "Осъждане и спасение. Съдбата на българските евреи 1940-1944 година".  Чрез снимки и документи експозицията показва реакцията на гражданското общество и на целия български народ, които протестират срещу антиеврейската политика на правителството.  Посетителит могат да видят и..

обновено на 19.03.23 в 06:51