Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В италианския град Чернобио започва елитен икономически форум

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

В италианския град Чернобио днес започва ежегодният международен икономически форум. Провежда се за 48-и път и ще приключи на 4 септември.

На него участват елитни представители от най-високо политическо, научно, институционално и бизнес ниво с над 200 топ италиански и чуждестранни мениджъри .

Форумът ще се проведе както винаги при закрити врати във вила “Д’Есте” в Чернобио под надслов "Сценарият на днешния и утрешния ден за конкурентни стратегии".

Ще се обсъдят големи глобални проблеми от икономически, геополитически и научно-технологичен аспект, актуални теми свързани с Европейския съюз, като третият ден е посветен на Италия с участието на лидерите на всички водещи партии, както и министри и бившите премиери Марио Монти и Паоло Джентилони.

Президентът на Италия Серджо Матарела ще отправи видео послание към участниците сред които европейският комисар по търговските въпроси Валдис Домбровскис, президентът на Азербайджан - Илхам Алиев, бившият американски държавен секретар Майк Помпео, руският икономист Сергей Гуриев, директорите на най-големите италиански ежедневници  и др.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще направи видео изявление.

Форумът ще е дигитално достъпен за елитни специалисти в целият свят чрез съответно създадени центрове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Споразумение за заплащане се очаква да прекрати стачките на машинисти в Англия

Машинистите в Англия ще гласуват ново споразумение за заплащане, целящо да прекрати дългогодишната им стачка. Съобщението последва разговори между представители на профсъюза "Аслеф" и Министерството на транспорта, които имаха за цел да разрешат спора за заплащане между машинистите и железопътните компании в Англия. Новата оферта е за 5% увеличение на..

публикувано на 15.08.24 в 05:15

В Италия празнуват Ферагосто

В Италия днес е официален празник, наречен Ферагосто, или Успение Богородично за католическата вяра. Ферагосто е наследство от Древния Рим. През 18 век преди Христа император Октавиан Август създал този празник, за да позволи на земеделците да си отдъхнат. И всеки път 15 август, за  италианци и туристи е инстиктивният ден в средата на..

публикувано на 15.08.24 в 04:50

Олтарният камък в Стоунхендж е от Шотландия, а не от Уелс

Шесттонният олтарен камък в сърцето на Стоунхендж се оказа изненадващо, че е пристигнал от далечния север на Шотландия, а не от югозападен Уелс, както се смяташе досега, установи нов анализ, цитиран от Би Би Си. Откритието показва, че изграждането на Стоунхендж е далеч по-голямо съвместно усилие, отколкото учените предполагат. Това също означава, че..

публикувано на 15.08.24 в 04:38

В Гърция са в сила извънредни мерки по контрол на трафика

В Гърция са в сила извънредни мерки по контрол на трафика. Властите предупреждават за внимание при шофиране поради високите температури. Много е силен трафикът в цялата страна във връзка с празника на Богородица. Двойно са увеличени полицейските екипи. Засилено е полицейското присъствие, на пост са и специални патрули по рискови участъци на..

публикувано на 14.08.24 в 20:37

Общо 389 души са били обвинени след неотдавнашните обществени безредици във Великобритания

В Обединеното кралство общо 389 души са били обвинени след неотдавнашните обществени безредици, съобщи кралската прокуратура. Някои вече получиха доста солени присъди. В актуализация, публикувана в социалните медии, Кралската прокуратура обяви, че нейните екипи "продължават да работят денонощно, заедно с полицията, за да повдигнат обвинения..

публикувано на 14.08.24 в 20:33
Снимката е илюстративна

Запали се нерегламентирано сметище край пловдивското село Белозем

Запали се нерегламентирано сметище край пловдивското село Белозем. Вятърът в района е способствал за бързото разпространение на   пламъците. Пристигналите на място 5 екипа на пожарната от Раковски и Пловдив вече са овладели разпространението на огъня. Няма опасност за населеното място. Според местните хора, на незаконното сметище често..

публикувано на 14.08.24 в 20:29
Снимката е илюстративна

Обявено е бедствено положение в община Любимец заради пожар в село Дъбовец

В община Любимец е обявено бедствено положение тази вечер към 19.30 часа заради пожар, който избухна 3 часа по-рано в село Дъбовец. Пламъците са тръгнали от необитаема къща и са навлезели в широколистна гора, информира заместник-областният управител на Хасково - Митко Петров. "Пожарът е възникнал в село Дъбовец днес в 16.00 часа в една..

публикувано на 14.08.24 в 20:22