Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър получава президентски самолет

Снимка: knews.kathimerini.com.cy

От днес над Кипър лети Cyprus Air Force 001. Първият президентски самолет на островната държава е дарение от Република Гърция и в Атина днес ще го приеме лично кипърският държавен глава Никос Анастасиадис.

Специална церемония ще последва днешните разговори в Атина на кипърския президент Никос Анастасиадис и гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис.

След срещата им те ще се отправят към летище в района, където официално на Кипър ще ще бъде предаден бивш гръцки правителствен самолет. Той ще обслужва кипърския президент и министри в техни служебни пътувания, а при необходимост ще бъде използван и в спешни медицински операции, съобщиха от президентството.

Досега Кипър нямаше самолет със специално правителствено предназначение.

Дарението бе обявено през юни, по време на посещението на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис в Никозия. Това е знак на благодарност от гръцкия народ за помощта, която Кипър оказа по време на големите пожари край Атина, заяви тогава Мицотакис. 

Самолетът вече носи отличителните знаци на новата си мисия. Надписът „Република Кипър” върху корпуса е заобиколен от знамената на Кипър и Европейския съюз. На опашката му е гербът на републиката, а под него е изписано специалното означение CAF001 /Cyprus Air Force 001/, указващо, че той е номер 1 в Кипърските въздушни сили.

Никос Анастасиадис и делегацията му ще се върнат в Кипър на борда на новия самолет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание в понеделник в 11 часа.  От Продължаваме промяната - Демократична България вече обявиха, че ще го върнат веднага неизпълнен.

публикувано на 19.07.24 в 11:20
Плаж на о-в Крит

В Гърция отново очакват температури над 40 градуса

Властите в Гърция са в повишена готовност за пореден ден на температури над 40 градуса и на много места - силни ветрове. Увеличават се нещастните случаи на туристи, стояли дълго време на слънце. За едно денонощие 54 пожарни огнища се запалиха в страната по информация на Гражданска защита. Днес отново под висок риск е почти цялата..

публикувано на 19.07.24 в 11:09
Мария Касимова-Моасе

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военната академия

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" в София в рамките на фестивала "София Моно". Тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори за възрастни и деца.  Мария Касимова-Моасе е част от фестивала. Днес от 21 часа на сцената на фестивала..

публикувано на 19.07.24 в 11:09
Национален туристически фестивал

Започва първото издание на Националния туристически фестивал

Първото издание на Националния туристически фестивал започва днес в курортния комплекс "Мальовица". "Организиран е от Български туристически съюз. Ще се съберем дружества от цялата страна", обясни пред БНР Васил Николов.  Има много активности – походи, детски лагер, обучение по първа помощ, семинари, посочи той в предаването "Преди..

публикувано на 19.07.24 в 11:06

Нови пожари в Кюстендилско

Тази сутрин е възникнал пожар в землището на с. Червена ябълка , на границата със Северна Македония, в близост до широколистна гора. На място са изпратени 2 екипа на РСПБЗН – Кюстендил и на Горското стопанство - 4 автомобила с 12 човека, които продължават гасенето.  Продължава доугасяването на пожара, възникнал на 16 юли, на около 250..

публикувано на 19.07.24 в 10:58

Ще бъде ли възстановен самолетът на легендарния летец Димитър Списаревски?

Днес се навършват 108 г. от рождението на летеца - изтребител Димитър Списаревски. Историята разказва, че по време на американските бомбардировки над София през 1943 г. той сваля бомбардировач. Това му струва живота, въпреки че е едва на 27 години. Но Димитър Списаревски става вдъхновение за младите авиатори.  Асоциацията за история и бъдеще..

публикувано на 19.07.24 в 10:35
Делян Пеевски

Пеевски: Лично ще имам грижата да изнасям винаги истината за Радев и кръга му

С остри критики към президента излезе и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Според него искането за свикване на КСНС е "закъсняло": "Аз смятам, че премиерът, вътрешният министър и военният си вършат перфектно работата в момента. На място са. Държавният глава липсва. Такъв нямаме в момента". "Възраждане" искат свикване на КСНС заради..

публикувано на 19.07.24 в 10:34