Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата задача – осигуряването на природен газ за София, е почти изпълнена. Предстои подписване на договор с "Булгаргаз", съобщи той

Георги Георгиев, СОС: Ако КЕВР работеха в социологическа агенция, отдавна щяха да бъдат уволнени

Със свръхпечалбите в енергетиката могат да се покрият свръхзагубите, за да не са за сметка на хората, апелира председателят на Столичния общински съвет

Георги Георгиев
Снимка: БГНЕС

"КЕВР прогнозира една цена на природния газ. Ако работеха в социологическа агенция или в статистиката, щяха да бъдат отдавна уволнени. При прогнозирана цена на природния газ 115 лева за мегават час, за септември тя е 353. Тоест, имаме 300% разлика между прогноза и реалност. И това е така от 1 година насам – от 150 до 300% са сгрешени сметките в частта колко ще струва природният газ. Целият този дефицит остава за сметка на дружеството. Ние не искаме това да се прехвърля на хората. Този дефицит трябва да бъде покрит от свръхпечалбите от търговията с ток. Не е толкова сложна задачата, вече е правено."

Това заяви в интервю за БНР председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев. Той е категоричен, че свръпечалбите в енергетиката са ресурс, който може да бъде насочен към покриване на свръхзагубите, така че те да не са за сметка на хората.

"И дума не може да става за вдигане на данъците", настоя Георгиев.

Първата задача – осигуряването на природен газ за София, е почти изпълнена, съобщи Георгиев, който очаква до броени дни подписване на договор с "Булгаргаз".

Преди началото на новата учебна година Георгиев уточни, че ремонтните дейности приключват и училищата са готови за 15 септември.

"На входа и на изхода на "Топлофикация" регулаторната рамка я определя държавата. За задълженията алармирахме още миналата година. Ръстът на цените на природния газ остава за сметка на хората или на дружеството. Това не може да продължава по този начин", заяви Георги Георгиев.

Само заради разликата курс купува – курс продава 480 милиона лева са натрупаните задължения "заради бездействието на държавата и липсата на каквито и било компенсации", подчерта той.

"Има компенсации 25 ст. за литър за горивата, има компенсация за електрическата енергия, а другият основен енергоносител беше изолиран", коментира Георги Георгиев в предаването "Неделя 150".

"Увеличението от 40% от 1 юли, което предишният председател на КЕВР прокара, тепърва ще се усеща от хората и ще прави трудно поносима и в момента услугата", допълни той.

6 милиарда евро е необходимата компенсация, която енергийното дружество на Виена търси от държавата заради разликите в цените, даде пример Георгиев.  

"Проблемът е един и същ в цяла Европа, не е софийски феномен."

Общинските финанси са стабилни, благодарение на консевративната политика и на строгата фискална дисциплина. Проблеми с издръжката на общината няма, увери Георги Георгиев. По думите му проблемът е в градския транспорт заради цените на енергоносителите. 

"Помощ от държавата не получихме. Получихме щедрия съвет да се вдигне цената на билета."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Васил Николов

Проф. Васил Николов: Ще наблегнем на производствения център за сол на Провадия-Солницата

През 2024 та се навършиха 20 години от началото на разкопките на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата (5600-4350 г. пр. Хр.). Започна поредният, двадесети сезон на археологическите проучвания и екипът, ръководен от проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей на БАН е вече на терена...

публикувано на 13.08.24 в 14:56

Вино Сокай и жива бира с чубрица в Трявна

Трявна предлага удоволствия и изкушения, които се простират далеч извън клишето на културния туризъм на малкия възрожденски град.  Тук можете да опитате специа лна селекция вино, произведено в Трявна и специална бира, направена в Трявна. Виното има серия Сокай , посветена на уникалния  женски накит, заради който тревненки са ходели с високо и..

публикувано на 12.08.24 в 15:30
Изглед от Петково

В Родопите тръгват "По стария път на керваните за Беломорието"

"По стария път на керваните за Беломорието" е излет, който правят днес жителите на село Петково и околните села в Смолянско. Местни жители и гостите им вървят по пътя на своите предци, който ги е свързвал преди повече от 500 години със земите на Беломорска Тракия. Много занаятчии, овчари и търговци са изкарвали прехраната са своите..

публикувано на 11.08.24 в 18:24

Биляна Дудова ще се бори на репешажите за бронза

Биляна Дудова ще участва на репешажите за бронза в категория до 62 килограма за жени от турнира по борба на Олимпадата в Париж, след като победилата я по-рано на четвъртфиналите Ирина Коляденко от Украйна надви трикратната световна шампионка и сребърна медалистка от Токио 2020 Айсулу Тинибекова от Киргизстан на полуфиналите. Коляденко взе реванш срещу..

публикувано на 09.08.24 в 21:46

Проф. Теодора Чамова: След вдишване на райски газ човек може да загуби съзнание

Употребата на райски газ преди шофиране е опасна, тъй като може да наруши концентрацията и да доведе до пътни инциденти – това разказа в интервю за предаването „Хора, пътища, автомобили“  проф. Теодора Чамова от Клиниката по нервни болести в университетската Александровска болница. По думите й през последните 10 години този газ все по-често..

публикувано на 06.08.24 в 13:34

Ваня Стайкова: Здравословният секс е антидот на болестите

„Около 70 процента от гледаемостта на темите в канала „Попитайте Ваня“ идва от мъжката аудитория. Мъжете се интересуват най-много от теми за потентността, ерекцията и какво харесват жените в секса“. Това разказа в интервю за предаването „Летни нощи“ по Хоризонт Ваня Стайкова, приложен психолог и създател на Youtube канал за междуличностни и..

публикувано на 06.08.24 в 09:56

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 часа. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11