Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

37 ученици са записани в училището в Трекляно

Снимка: Кирил Фалин

37 са записаните ученици в единственото училище "Св. Климент Охридски" в най-малката община Трекляно през предстоящата учебна  2022/2023 според окончателното решение на Общинския съвет. Училището е със статут на защитено, обучението е в смесени парарелки, като половината от учениците са от ромския кв. "Изток "в Кюстендил, които са на седмичен пансион. И сградата на училището, и общежиитето се отопляват само на дърва, които са осугерени, коментират от Общината.
Според решението на ОбС разпределението по класове е:  І клас – 4  ученици, ІІ клас - 6  ученици -  слята паралелка с 10  ученици, ІІI  клас – двама  ученика и ІV клас – 4 ученици - слята паралелка с  6  ученици, V клас –  8  ученици и VІ клас -  6 ученици  - слята паралелка с 14 ученици, VІI клас –  7  ученици - самостоятелна. 
През новата учебна година ще се осигури на всички ученици безплатна закуска и обяд и безплатен пансион  и храна и вечеря за учениците, настанени в общежитието, както и безплатен ежедневен превоз на учениците от района на общината и един път седмично (отиване и връщане) за учениците от други населени места.
Медицинска сестра в училищего следи за състоянието на децата и при необходимост им определя лекарства, които да вземат, те също се плащат от Общината. Ще се осигурят  допълнителни финансови средства  за обезпечаване на учебния процес през учебната 2022/2023 год. извън определените по единни разходни стандарти за дейността в размер на 15 000 лв. по бюджет до 30 юни 2023 год., решиха съветниците. 
Според разчетите издръжката на едно дете в училището в Трекляно излиза около 2 хил. лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща у нас по предоговаряне на споразумението между "Боташ" и "Булгаргаз"

Представители на турската енергийна компания "Боташ" ще посетят идната седмица България за преговори с "Булгаргаз" по въпроса за предоговаряне на споразумението между двете компании. Това е била една от темите, обсъдени от министъра на енергетиката Владимир Малинов и турския му колега Алпарлслан Байрактар на среща в Истанбул. По-рано тази година..

публикувано на 07.08.24 в 17:12

Пътят Плевен - Бяла е затворен заради задимяване

Заради задимяване от пожар е спряно движението по пътя Плевен - Бяла, в участъка от разклона за Гривица до разклона за Буковлък.  Обходният маршрут е през общинската пътна мрежа на Плевен.

публикувано на 07.08.24 в 17:05
Учение на украинската полиция и национална гвардия

Кабинетът разреши наши военни да обучават украински на територията на страни от НАТО

Кабинетът разреши на български военни да обучават украински военни на територията на страни членки от НАТО.  С приемането на решението страната ни дава ясен знак за ангажираността си в подкрепата към Украйна, отстояване на евроатлантическите ценности и затвърждаване на своята съюзна солидарност към общите усилия в подкрепа на международния мир..

публикувано на 07.08.24 в 17:01
Вечерта на инцидента

Собственикът на салона в Кърджали, чийто покрив падна: Не ми се вярва да е заради дъжда

Собственикът на кърджалийския сватбен салон, чийто покрив рухна и нарани 20 души пред няколко дни, смята, че инцидентът може да се дължи на вибрации от силната музика, а не на проливния дъжд.  Предположението си Джейлян Али направи, след като беше пуснат от следствения арест, където той и двамата управители на салона бяха задържани за денонощие...

публикувано на 07.08.24 в 16:56
Народните представители Тошко Йорданов, ИТН (вляво), и Костадин Костадинов,

Забрана за популяризиране на идеи за полова идентичност, различна от биологичната, в детски градини и училища

В рамките на едно пленарно заседание депутатите приеха окончателно промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с вносител парламентарната група на "Възраждане". НС прие промени в Закона за предучилищното и училищното образование 135 депутати подкрепиха в детски градини и училища да е забранено популяризиране и подстрекаване по..

публикувано на 07.08.24 в 16:19
Кабинет в Националния институт по метеорология и хидрология

НИМХ: Правителството да постави справедливо института наред с другите научни организации

От Националния институт по метеорология и хидрология недоволстват, тъй като за изпълнение на заложените в Закона за висшето образование минимални възнаграждения за асистенти, специалисти и изследователи са необходими над 2 милиона и 160 хиляди лева, а по бюджета на Министерството на околната среда и водите за Института са одобрени допълнително едва 736..

публикувано на 07.08.24 в 16:09

РИОСВ - Русе с нов директор

Със заповед на служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров е сменен директорът на Регионалната екоинспекция в Русе. На мястото на Анелия Николова застава предишен директор - Дауд Ибрям. Рокадата в еконспекцията в Русе се случва точно седем месеца след последната смяна на директор. С днешна дата начело на контролната институция..

публикувано на 07.08.24 в 16:02