Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лъжеш ли?" отново ще изобличава неверни твърдения по време на предизборната кампания

Снимка: Facebook/"Лъжеш ли"

Проектът "Лъжеш ли?" се завръща с четвъртото си издание. Даниел Янев е сред основателите на тази платформа.

„Целта й е по време на предизборни кампании да се проверява дали кандидатите за народни представители, местна власт, евро институции или президент разпространяват невярна информация“. Това каза в ефира на предаването „12+3“ Даниел Янев, който е сред съоснователите на „Лъжеш ли“.

Основната причина, по която го правим, е че у нас рядко се документира, поясни той.  „В края на предизборната кампания публикуваме една таблица с неверни твърдения на всички кандидати. По този начин хората ще могат да си спомнят кой кандидат е разпространявал невярна информация. Идеята ни е да излекуваме късата памет на българите“.

По време на предизборната кампания за парламент, от 02.09.2022 до 30.09.2022, екипът на „Лъжеш ли“ ще проследи участията на 15 кандидати за народни представители, които имат шанс да влязат в парламента.  Ще се следят техните интервюта и участия в дебати, проведени в национален ефир.

Избрани са по двама кандидати от партиите и коалициите, които имат шанс да влязат в следващия парламент. Изборът е направен и на база на това колко често те са се появявали в ефир през последните месеци, а също и на база на опита от предишните предизборни кампании, каза Янев.  „Така нашата извадка има известна представителност, защото всички кандидати имат почти еднакво ефирно време“.

Не използваме думата лъжа, заяви той. „Използваме понятието „невярно твърдение“. На мен лично ми прави впечатление, че политиците не са спрели да разпространяват невярна информация. Те често преувеличават числа и когато става въпрос за нападки между управляващи и опозиция, отправят спорни твърдения“.

Платформата има 6000 последователи във Фейсбук.

„Надяваме се, че можем да повлияем поне на тяхното мнение и да им дадем възможност да вземат информирано решение, когато гласуват“, категоричен е Янев.

Стремим се да бъдем максимално обективни и да оборваме и включваме в таблици всички твърдения, които не съответстват на действителността, заяви той. „Нямаме категория „Леко невярно твърдение“ или “Груб опит за дезинформация“. Ние оставяме на нашите последователи сами да преценят“.

Има и политици, които не са правили неверни твърдения, но обикновено те са имали по-малко ефирно време, поясни Янев.

Как се държат медиите с кандидатите зависи от подготовката на водещия, смята той. „Някои са сравнително критични. В повечето случаи времето им е ограничено и няма кога да оборят невярното твърдение“, поясни той.  

Финансирането е изцяло с лични средства на членовете на екипа, няма дарения, не се разчита на грантове или външно финансиране, разясни Янев. „Разходите ни се ограничават единствено до закупуването на домейн за уеб сайта. Проверките, правенето на графиките и таблиците, на публикациите във Фейсбук, е изцяло на доброволни начала“.

Интервюто на Снежана Иванова с Даниел Янев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавна психиатрична болница

Промени в Закона за здравето подобряват психиатричната грижа

Пациенти, които със състоянието си застрашават собствените си живот и здраве или това на други хора, ще подлежат на временно физическо ограничаване. Това предвиждат промени в Закона за здравето, подготвени във връзка с препоръки към страната ни за подобряване на психиатричната грижа и гарантиране на правата на хората с психични заболявания...

публикувано на 16.04.24 в 08:17

Тържествено откриване на "Яйцето" и английския двор в СУ

Обновеното място "Яйцето" заедно с английския двор в сградата на Ректората на Софийския университет ще бъдат тържествено открити. Откриването на реновираното и емблематично за университета пространство ще се проведе в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова. Преди години преподаватели и студенти на Софийския университет са наричали..

публикувано на 16.04.24 в 08:14
Джеймс О'Брайън

Джеймс О`Брайън: САЩ ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел

Съединените щати ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел, заяви в специално интервю за Българското национално радио помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О`Брайън. Той започна поредната си европейска обиколка от България, където участва в среща за сигурността в Черноморския регион в рамките..

публикувано на 16.04.24 в 07:44

145 години от приемането на Търновската конституция

Днес се навършват 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали във Велико Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия български основен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се чества..

публикувано на 16.04.24 в 07:37
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски отново призова за активна подкрепа срещу руската инвазия

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призивите си за активна подкрепа на Запада за неговата страна срещу руската инвазия, давайки за пример западната подкрепа за Израел при атаката от Иран, предаде БТА. Киев и Москва са били близо до споразумение за корабоплаването в Черно море Защитавайки Израел, свободният свят показа, че..

публикувано на 16.04.24 в 07:37

На второ четене: Бюджетната комисия разглежда промените в инвестиционната програма на общините

Бюджетната комисия в парламента ще разгледа на второ четене промените в Инвестиционната програма на общините.  Между двете четения е направено само едно предложение, което съдържа технически редакции. Общините имаха възможност за промени в проектите, заложени в Бюджет 2024. Текстовете трябва да бъдат одобрени от парламента.

публикувано на 16.04.24 в 07:29

Комисията по отбрана обсъжда 30% увеличение на заплатите на военните

Комисията по отбрана ще обсъди предложението за промяната на базата на която се определя размерът на основното месечно възнаграждение за военните. Предложението е подкрепено от всички парламентарни групи. След промените в Закона за отбраната парите на военните ще се формират, но въз основа на средната работна заплата за страната за второто..

публикувано на 16.04.24 в 07:26