Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕИБ ще осигури до 10 млрд. евро за региони, отказали изкопаемите горива

Снимка: архив

Европейската инвестиционна банка ще осигури до 10 млрд. евро в подкрепа на най-засегнатите региони, отказали се от изкопаеми горива.

Европейската комисия и банката подписаха споразумение относно Механизма за отпускане на заеми за публичния сектор.

Механизмът ще съчетае както заемите от банката, така и 1,5 милиарда евро безвъзмездни средства, отпуснати от бюджета на ЕС.

Финансирането е до 2027 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зеленски потвърди за офанзивата на руска територия

Украинският президент Володимир Зеленски днес за пръв път коментира навлизането на силите на Украйна в южната руска Курска област, пет дни след като бе съобщено за началото на офанзивата, предаде ДПА. Във вечерното си видеообръщение Зеленски заяви, че главнокомандващият украинските въоръжени сили Олександър Сирски го е информирал за..

публикувано на 11.08.24 в 07:44

Кампанията на Тръмп съобщи за иранска хакерска атака

От предизборния щаб на кандидата за президент на САЩ на републиканците Доналд Тръмп обявиха, че някои от вътрешните му комуникации са били хакнати, както и обвиниха за кибернападението Иран. От екипа на Тръмп не представиха преки доказателства за твърденията си, но припомниха враждебността между предишния американски президент и Техеран в..

публикувано на 11.08.24 в 07:40

Редица държави осъдиха израелския удар с множество жертви в Газа

Редица държави осъдиха израелския въздушен удар в училище в град Газа, при който, според палестински източници, са загинали близо 100 души. Арабските държави, Турция, Франция, Великобритания и Европейският съюз осъдиха остро израелската атака, докато Съединените щати изразиха сериозна загриженост. Европейският първи дипломат Жозеп Борел изрази..

публикувано на 11.08.24 в 07:35
Горица Грънчарова–Кожарева

Продължават разговорите за сформиране на нов служебен кабинет

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип, който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Вчера Горица Грънчарова се срещна с вътрешния министър Калин Стоянов. Според него бъдещият премиер е подложен..

публикувано на 11.08.24 в 07:25
Киър Стармър

Британският премиер отмени лятната си почивка, на фона на продължаващите протести в страната

Британският премиер Киър Стармър е отменил лятната си почивка, на фона на продължаващите антираситски демонстрации и контрапротести на крайнодесни в цялото Обединено кралство. В събота бяха извършени още арести за нарушаване на обществения ред, но не се стигна до безредици.  "Скай нюз" съобщи, че премиерът ще отмени почивката си. Хиляди полицаи ще..

публикувано на 11.08.24 в 04:09

Почина Сюзън Войчицки - бивш директор в YouTube и в Google

Сюзън Войчицки - бивш главен изпълнителен директор на YouTube и изпълнителен директор в Google, е починала на 56-годишна възраст от рак на белите дробове.  В съобщение в социалните мрежи съпругът й - Денис Троупър, написа:  "Моята обична съпруга от 26 години и майка на нашите пет деца ни напусна днес след две години живот с рак на белите..

публикувано на 10.08.24 в 21:12

Засилени мерки за контрол на пътя в Гърция

Мерките за контрол на пътния трафик в Гърция са засилени във връзка с предстоящите православни празници. Движението в цялата страна е натоварено, съобщават от полицията. С увеличени екипи по цялата пътна мрежа гръцката полиция засили контрола на трафика във връзка с предстоящите няколко почивни дни за празника на Богородица. Натоварени са..

публикувано на 10.08.24 в 20:31