Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия скърби за Елизабет Втора

Кралица Елизабет Втора
Снимка: Архив

Смъртта на английската кралица Елизабет Втора намери голям отзвук в Италия - страна посещавана многократно от нея. Съболезнования към кралската фамилия и британците отправиха президента на страната Серджо Матарела и премиерът в оставка Марио Драги. 

Държавният глава Серджо Матарела изрази своите лични съболезнования и тези от името на цяла Италия, подчертавайки изключителната фигура на Елизабет Втора, "която ще остане в историята и ще се помни с авторитетната си мъдрост и високо чувство на отговорност". 

Премиерът Марио Драги я определи като "абсолютния герой на световната история през последните седемдесет години, тя беше непрестанен източник на възхищение за поколенията". 

Медиите отделят огромно място на Елизабет Втора, като се припомнят редица важни моменти от нейния живот свързан с Италия. Тя е посещавала много пъти Рим, Торино, Неапол, Флоренция, Милано, Каляри. За първи път още като принцеса, вече омъжена за принц Филип през 1951 г., пристига в Рим за да празнува 25-ия си рожден ден. Била е приета от президента на Италия Луиджи Еинауди и от премиера Алчиде Де Гаспери. Припомня се как на Г-20 в Лондон през 2009-а година Нейно Величество смъмри Силвио Берлускони да не крещи. Срещала се е с петима папи: Пий XII, Йоан ХХIII, Йоан Павел II, Бенедикт XVI и с Франциск през 2014-а година. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Портрет на Елизабет Втора на сградата на британското посолство в Париж

Франция отдава почит на Елизабет Втора

Французите отдават почит на голямата "приятелка на Франция", както президентът Еманюел Макрон нарече кралица Елизабет Втора в реакцията след кончината ѝ. Знамената в Елисейския дворец са спуснати в знак на траур за покойната кралица на Великобритания,..

публикувано на 09.09.22 в 01:54

Реакции от цял свят по повод смъртта на Елизабет Втора

Британската кралица Елизабет Втора почина днес на 96 години. Нейният трон ще бъде поет от най-големия ѝ син Чарлз. Валят съболезнования от цял свят. Британският премиерът Лиз Тръс в изявление пред Даунинг стрийт нарече смъртта на кралицата "дълбок..

обновено на 09.09.22 в 18:26

Елизабет Втора беше съчетание от достойнство, строгост и голяма сърдечност

Смъртта на 96-годишната кралица Елизабет Втора разтърси британците и предизвика вълна от съпричастие в целия свят. “ Кралица Елизабет Втора се интересуваше от България, имаше добри познания за отношенията между нашите две страни ”, коментира за бТВ..

публикувано на 08.09.22 в 21:59

Издъхна британската кралица Елизабет Втора

Британската кралица Елизабет Втора почина, съобщиха официално от Бъкингамския дворец. Кралицата е издъхнала в замъка Балморал, резиденцията на британските монарси в Шотландия. Кралица бе една от най-емблематичните фигури в световната история...

обновено на 08.09.22 в 21:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Градушка с размер на лешник падна в София

Проливен дъжд с гръмотевици и градушка се изсипаха този следобед над София и региона. Силен дъжд наводни улици и булеварди в районите "Младост"  и "Студентски" в София. В ж.к. "Студентски град" има счупени стъкла на коли. На телефоните на..

публикувано на 22.05.24 в 17:09

МВР ще съдейства за облекчаване на трафика на "Дунав мост 2"

Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев увери, че МВР прави всичко необходимо за облекчаване на трафика на граничния пункт "Дунав мост 2".  След среща с представители на транспортния бранш във връзка с трафика на пункта Темелакиев..

публикувано на 22.05.24 в 17:03
Калин Славов

Калин Славов: Условие за успешна българска партия - да успее бързо да създаде клиентелистки кръгове

"Условието за създаване на успешна българска партия е бързото създаване на клиентелистки кръгове" . Това заяви пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници". "Това е т.нар. "твърдо ядро" от гласоподаватели, на което може..

публикувано на 22.05.24 в 16:33
Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов направи изявление във връзка увеличението на цената на тока - 22 май 2024 г.

Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли

Средно с 2 процента ще поскъпне тока за страната от 1 юли, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора.  Промяната в цената ще е различна за трите дружества, които оперират на територията на страната. Иванов уточни,..

публикувано на 22.05.24 в 16:25
200 нови заглавия, академични издания, получи кюстендилската библиотека. В дискусията при представяне на дарението участва  и областният управител инж. Александър Пандурски (вдясно).

Поредно дарение с академични издания получи библиотеката в Кюстендил

Около 200 нови заглавия, академични издания, като стойността на дарението е за над четири хиляди лева, получи Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров" в Кюстендил. Това става за тринадесети път в навечерието на празника 24 май.  Срещата и..

публикувано на 22.05.24 в 16:19
Снимката е илюстративна.

Хванаха румънски граждани да продават фалшиви златни пръстени в Монтанско

Хванаха румънски граждани да продават фалшиви златни пръстени. Жители на Монтана и село Владимирово са били измамени Измамените сами подали сигнали. Вчера 25-годишен жител на Монтана информирал полицията в Лом, че на пътя Лом – Монтана, в района на..

публикувано на 22.05.24 в 16:03

Русия предвижда промяна на морските си граници в Балтийско море

Руското министерство на отбраната е предложило преразглеждане на границите на руските териториални води в Балтийско море. Проектът за правителствено постановление предизвика остра критика в държавите с излаз на Балтийско море. Според проекта за..

публикувано на 22.05.24 в 16:00