Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 10 септември отбелязваме Световния ден на първата помощ

Има готовност да се формира екип от доброволци, които да се срещнат с хората от селата, пострадали от наводненията и да им осигурят психологическа помощ

3
Снимка: БГНЕС

На 10 септември отбелязваме Световния ден на първата помощ, който се отбелязва от 2001 г. през втората събота на септември по предложение на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

"Първата помощ е изключително важна, защото представлява този комплекс от действия, които всеки от нас може да предприеме, когато има нужда не само към себе си, но и към хората, на които може да бъде полезен. Затова ние от Българския червен кръст като организация се опитваме да популяризираме тази дейност и да осъществим поредица от обучения, които водят до популяризиране на тези знания, умения и техники. Не напразно споменавам думата техники, защото първата долекарска  помощ е това действие, което може да осъществи знаейки как да го направи с подръчни материали до идването на първата помощ, до идването на линейката", каза за БНР Невелина Стойнева, главен специалист Управление на проекто планирането и младежката дейност в Столичната организация на Българския Червен кръст.

БЧК предлага за своите доброволци поредица от обучения, които са разделени на няколко нива. 

"Първото ниво на този тип обучение включва теоретична подготовка на участниците. Второто ниво предоставя възможност самите участници в обучението да обучават свои връстници или граждани от населението. Третото ниво изисква специализирани умения".

Невелина Стойнева  Снимка: Пламена Бачийска

БЧК провежда курсове за кандидат шофьорите, допълни в предаването "Нощен Хоризонт" Невелина Стойнева:

"Това е нещо, с което можем да  бъдем полезни - да предоставим тези знания и умения на всеки начинаещ шофьор. Не само да може да помогне на себе си, но и ако стане свидетел на пътно-транспортен инцидент да може да помогне".

Биляна Караджова, психолог от БЧК Пловдив заяви за "Хоризонт":

"Всеки ден наши екипи доставят в засегнатите от наводненията села минерална изворна вода, топли завивки, одеяла, спално бельо, дезинфектанти. В последните дни акцента е основно върху дезинфектантите, от тях има най-много нужда. Предвид това, че времето все още е топло има опасност от развиване на бактерии, които да предизвикат възникване на заболявания".

Екипи на БЧК са оказали помощ на пострадали от наводненията хора в селата Каравелово, Слатина, Богдан, Трилистник.

Биляна Караджова съобщи, че има готовност да се формира екип от доброволци, които да се срещнат с пострадалите и да им осигуряват психологическа помощ:

"Всеки ден гледаме да сме близо до хората на място и когато бъдат задоволени тези нужди, тогава може да се включим ние психолозите".

Добриела Праматарова- специалист първа помощ в БЧК - Ямбол.

"Първата долекарска помощ и уменията да я оказваме е от изключително важно значение, защото това е свързано с превенция на рисковете и адекватна реакция при различни травматични състояния. Първа долекарска помощ се оказва от непрофесионалисти, от хората, които нямат медицинско образование и ние като организация знаем, че първа помощ може да оказва всеки, който е достатъчно добре обучен".

На 10 септември отбелязваме Световния ден на първата помощ, който се отбелязва от 2001 г. през втората събота на септември по предложение на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Италианско селище има трима олимпийски шампиони от Игрите в Париж

Италианско селище има трима олимпийски шампиони от Олимпийските игри в Париж, които приключиха вчера. Това е уникален и единствен случай в светa. Това е Ронкаделе до град Бреша в област Ломбардия. Има 9400 жители и трима олимпийски шампиони. Това са каноистът Джовани Де Дженаро, джудистката Аличе Беланди и капитанът на волейболния отбор Ана..

публикувано на 12.08.24 в 04:14

Поисканият референдум за съдбата на фалиралото ВиК-Дупница отива в съда

Поисканият референдум за съдбата на фалиралото ВиК-Дупница отива в съда, след като общинските съветници гласуваха против допитването. От Инициативния комитет, събрал необходимите над 5 хиляди подписа, обявиха, че следващата седмица ще внесат жалба в Административния съд, като ще пледират за отмяна на решението на Общинския съвет в Дупница и за..

публикувано на 11.08.24 в 21:50
Президентът на САЩ Джо Байдън кара велосипед в Рехобот Бийч, щата Делауеър, 11 август 2024 година

Байдън заяви пред CBS, че Тръмп е "истинска опасност за американската сигурност"

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви в първото си телевизионно интервю, откакто се отказа от надпреварата за Белия дом, че кандидатът на републиканците Доналд Тръмп е "истинска опасност за американската сигурност". "Запомнете думите ми - ако той спечели...тези избори, гледайте какво ще се случи", каза Байдън пред CBS News в интервю,..

публикувано на 11.08.24 в 21:28

Към момента няма опасност пожарът в РСМ, който гори до границата, да навлезе на наша територия

Към момента няма опасност големият пожар в Република Северна Македония, който е близо до границата с България, да се прехвърли на наша територия. Нов пожар до границата с България Това стана ясно, след като екипи от служители на Пожарната и от горските стопанства в Симитли и Благоевград успяха да стигнат до граничната зона. Пожарът в Северна..

публикувано на 11.08.24 в 21:09

Одеса е атакувана с ракети откъм Черно море, съобщиха местни канали

Одеса е била обект на атака с балистични ракети от Крим, съобщиха местни канали в Телеграм, цитирани от БТА.  Сирените са били задействани в 19:17 часа, минути след това в града отекнаха експлозии.  Жителите в Одеса и областта са призовани да отидат в укрития до отбой от тревогата. За нашия регион има опасност от ракетна атака, написа областният..

публикувано на 11.08.24 в 20:34
Групата от Босилеград отпътува през ГКПП  Рибарци  и Олтоманци за Черноморието.

50 деца от Босилеград ще летуват в Равда с финансовата подкрепа на НС

50 деца с трима ръководители тази сутрин заминаха от Босилеград на 10-дневна лятна ваканция в курорта Равда на Черноморието Почивката се провежда благодарение на финансовата подкрепа на Народното събрание на Република България и партньорството на Културно-информационния център "Босилеград" (КИЦ) с Националния център за ученически отдих туризъм и..

публикувано на 11.08.24 в 20:05
Фестивал на виното и фермерските деликатеси в Плевен

Фестивал на виното и фермерските деликатеси събира в Плевен производители от Северна България

В Плевен подготвят Фестивал на виното и фермерските деликатеси. Второто издание събира производители от Северна България и ценители в края на август.  До момента участие са потвърдили 20 малки и средни фермери и фирми. Градът става домакин на второто разширено издание на форума от 29 август до 1 септември 2024 г.  Тазгодишното разширено издание..

публикувано на 11.08.24 в 19:47