Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпоменателни церемонии в САЩ за загиналите при атентатите на 11 септември 2001 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън полага венец по време на церемония за 21-ата годишнина от атаките от 11 септември, Пентагона, Арлингтън, Вирджиния, 11 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Съединените щати с възпоменателни церемонии се почита паметта на загиналите при терористичните атентати на 11 септември 2001 г. Тогава похитители от Ал Кайда отвлякоха пътнически самолети и ги врязаха в небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк, в западната стена на Пентагона и в поле в Шанксвил, щата Пенсилвания. При атаките загинаха близо три хиляди души. 

Американският президент Джо Байдън участва във възпоменателна церемония в седалището на американското Министерство на отбраната, където отдаде почит на загиналите и заяви, че спрямо тях има дълг, който никога няма да може да се изплати.

На фона на проливен дъжд, в Пентагона , където жертвите на трагедията бяха 184, американският президент почете загиналите преди 21 години.

Той положи венец по време на церемония, на която бяха прочетени имената на мъжете и жените, които загинаха след като един от похитените самолети се вряза в Пентагона.

Историята на Америка се промени на този ден, каза Байдън като допълни, че това, което не се е променило и няма да се промени е "характерът на тази нация, който терористите си мислеха, че могат да наранят. И какъв е този характер? Със саможертва и любов, с великодушие и благоволение, със сила и издръжливост."

Байдън също призова за отговорност, която да се изрази в  единство, отдаденост и спазване на навици в името на демокрацията.

Първата дама Джил Байдън присъства на церемония в Пенсилвания.

По-рано на Кота нула, където стояха кулите-близнаци на Световния търговски център започна церемония с прочитане на имената на жертвите и отбелязване на моментите, в които превърнатите в оръжие самолети атакуваха небостъргачите.

Бяха отбелязани и моментите на атаката на Пентагона и разбиването на единият от похитените самолети на поле в щата Пенсилвания. На място в Ню Йорк присъстваха вицепрезидентът Камала Харис и съпругът ѝ. По традиция политически лидери не се изказват в Ню Йорк ,като фокусът е върху четенето на имената на жертвите от техни близки.

След най-смъртоносните терористични атаки на американска почва се стигна до трансформиране на политиката по национална сигурност и започване на "война срещу тероризма". Войната в Афганистан започна след като талибаните отказаха искането на САЩ да екстрадират създателя на Ал Кайда Осама бин Ладен. В крайна сметка Бин Ладен и неговият заместник бяха убити. Последният американски войник напусна Кабул миналата година. Изтеглянето, критикувано като хаотично, постави край на най-дългата водена от САЩ война. 

Непосредствено след атаките в страната доминираше чувството на единство, но в същото време се зародиха предразсъдъци спрямо американците с мюсюлманска вяра, отбелязва кореспондентът на БНР в САЩ. На церемонията в Пентагона Байдън говори за тези предразсъдъци като ги постави в категорията на "най-лошите импулси", на които е необходимо да се противопостави идеята за единство в името на демокрацията. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отец Петко Вълов беше ръкоположен за епископ на Софийската католическа епархия

Отец Петко Вълов тържествено беше ръкоположен за епископ на Софийската католическа епархия.  С решение на Светия престол той поема поста от монсеньор Христо Пройков, управлявал епархията от 1995 г.  досега.   Съгласно действащия устав в Католическата църква след навършване на 75-годишна възраст епископите подават оставка пред папата.

публикувано на 06.07.24 в 17:13
Киър Стармър

Киър Стармър проведе първото заседание на кабинета и веднага даде пресконференция

Новият британски премиер Киър Стармър проведе първото заседание на кабинета си само часове след неговото сформиране. Веднага след това той даде пресконференция. Мнозина са изненадани от факта, че Киър Стармър реши да даде пресконференция след заседанието, но това се приема като промяна в стила на "Даунинг стрийт " за общуване с журналистите и..

публикувано на 06.07.24 в 17:06

Кипър преполови годината с много добри резултати в туризма

Кипър преполови годината с много добри положителни резултати в туризма, отчетоха от правителството. То обяви и започването на 5-годишен план, насочен към решаването на проблема със сезонността в сектора. Рекорден пътнически поток в Кипър за всички времена е регистриран през първото шестмесечие, обявиха от транспортното министерство. Над 5,1 млн. пътници..

публикувано на 06.07.24 в 16:46
Снимката е илюстративна

Пожар избухна на гръцкия остров Лесбос в източно Егейско море

Пожар избухна на гръцкия остров Лесбос в източно Егейско море. Раздухвани от силен вятър, пламъците са обхванали гориста територия близо до едно от селата, северозападно от столицата на острова Митилини. С огнената стихия се борят 30 пожарникари с 10 противопожарни автомобила, подкрепяни от седем самолета цистерни и един хеликоптер, уточнява БТА...

публикувано на 06.07.24 в 16:25

Русия твърди, че нейни войски са превзели селище в източната част на Донецка област

Русия твърди, че нейни войски са превзели селище в източната част на Донецка област в Украйна, предава Франс прес. Няма потвърждение на информацията от страна на Украйна.  Според Киев най-ожесточените боеве по цялата фронтова линия се водят в Донецка област, където руските войски се опитват да изтласкат украинските сили. Вчера, след срещата си с..

публикувано на 06.07.24 в 16:19
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: ДПС трябва да се върне към нормалното, колективните органи не работят

ДПС трябва да се върне към нормалното, от една година колективните органи на партията не работят, заяви председателят на Движението Джевдет Чакъров след срещата с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.  В следващите дни се очаква официална позиция на Доган с решения, взети след днешната среща в "Росенец" с изключения от парламентарната група на..

публикувано на 06.07.24 в 16:13

Белият дом: Обещание за "бъдеще в НАТО" ще получи Украйна от срещата на върха във Вашингтон

Обещание за "бъдеще в НАТО" и увеличаване на оръжейната и финансовата помощ ще получи Украйна от срещата на върха на Североатлантическия пакт идната седмица. Това твърди високопоставен служител на администрацията на американския президент Джо Байдън пред агенция Ройтерс. Обещанието идва в момент, когато руската армия засилва въздушните и артилерийските..

публикувано на 06.07.24 в 15:53