Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия ще има специални намаления в транспорта преди изборите

Снимка: БГНЕС

Остава седмица до парламентарния вот в Италия на 25 септември. За удобство на избирателите в страната и тези в чужбина има специални намаления за ползване на обществения транспорт. 

Отстъпките на транспортните цени целят да се съдейства на гражданите в придвижването им до селището, в което имат адресна регистрация, за да могат да гласуват. Важат за пребиваващите в чужбина и за придвижване във вътрешността на страната. Изисква се избирателна карта - документ, който позволява на избирателя да упражнява правото си на глас по време на избори и референдум. Издава се от общината по местоживеене и важи за 18 гласувания.

Националната авиокомпания ITA има специална интернет страница за закупуване на билети заради парламентарния вот. За вътрешните полети намалението е 50%, за Европа, Северна Африка и Близкия Изток е 40%, а за междуконтиненталните полети е 25%. При качване на борда ще се изисква избирателната карта.

В железопътния транспорт отстъпките са от 60% и 70%, като билета за отиване и връщане важи до 20 дни с датата за вот между тях. На фериботите цената е с 60% по-ниска.

За живеещите в чужбина италиански гласоподаватели пет дни преди гласуването и пет дни след него преминаването по магистралите ще е безплатно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Италия одобри планове за ускорено изграждане на терминал за втечнен газ

В Италия правителството одобри планове за ускорено изграждане на терминал за втечнен газ на пристанището Пиомбино, въпреки съпротивата на местната общност. Премиерът Марио Драги подчерта, че проектът е важен за националната сигурност и гарантиране..

публикувано на 16.09.22 в 18:08

Национална стачка на градския транспорт в Италия

В Италия се провежда 8 часова национална стачка на градския транспорт. Поводът е сигурността на обслужващият го персонал. Стачката засяга градските автобусни, тролейбусни и трамвайни линии както и метрото. Организирана е от профсъюзите..

публикувано на 16.09.22 в 07:41

Още 6,2 млрд. евро в помощ на домакинствата и фирмите в Италия заради енергийните цени

Най-малко още 6 милиарда и 200 милиона евро ще похарчи правителството в Италия в помощ на домакинствата и фирмите заради галопиращите енергийни цени. Това, отбелязва агенция Ройтерс, ще е може би последното мащабно действие на кабинета, начело с Марио..

публикувано на 08.09.22 в 22:47
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52