Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британци чакат над 13 часа, за да отдадат почит на Елизабет II, поклонението приключва утре сутринта

Снимка: Диана Костова и Димитър Ганев

През целия ден ще остане изложен за поклонение ковчегът с покойната британска кралица Елизабет II, но реденето на километричната опашка ще бъде прекратено по-рано. В момента на чакащите са необходими над 13 часа, докато стигнат до залата Уестминстър в парламентарния комплекс

С оглед на това, че поклонението трябва да приключи до 08.30 часа сутринта българско време в понеделник - денят на погребението, по някое време ще бъдат взети необходимите мерки повече хора да не се редят, така че и последните останали на опашката да успеят до този час да кажат последно сбогом на монарха, защото ковчегът по-късно трябва да бъде тържествено пренесен в Уестминстърското абатство за погребението.

Като цяло се очаква неделният ден да протече спокойно.

В 22.00 часа българско време в цялото Обединеното кралство ще бъде спазена минута мълчание в памет на Елизабет Втора. Хората могат да сторят това уединени в домовете си, на улицата със съседи или на обществени събирания, прояви и бдения.

От британските железници съобщиха, че са оставили тази нощ на гара Уотърлу празна композиция от вагони, за да може част от поклонниците да се подслонят от студа.

Перонът с вагоните бе отворен преди полунощ, но хората са помолени в 08.00 часа сутринта българско време да ги освободят и да се наредят отново на опашката.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще присъства утре на държавното погребение на Елизабет II. Той е придружаван от съпругата си Джил Байдън. Днес се очаква двамата да отдадат почит пред ковчега на кралицата, след което американският държавен глава ще се срещне с новия крал Чарлз III.

Планираната среща с новия премиер Лиз Тръс обаче е отложена. Тя ще се състои в сряда в рамките на Общото събрание на ООН, съобщиха от Даунинг стрийт 10.

Бдение на внуците на Елизабет II, 17 септември 2022 г./ЕПА/БГНЕС



Още снимки и видеа може да откриете в специалната ни рубрика Траурът в Кралството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър: Над 100 млн. евро заем от ЕИБ за студентски общежития и университетска база

Кипър ще вземе 108 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка за изграждането на студентски общежития и университетска база, реши правителството. Още 53 млн. евро ще бъдат предоставени от държавния бюджет. Със средствата ще бъде финансирано строителството на жилища за студенти с общо над 700 легла и обновяването на академични и..

публикувано на 31.07.24 в 08:56
д-р Мирослав Спасов

Личен лекар: Носете си сините здравни книжки при пътуване!

Лято е. Натовареността е по-малка, обясни в предаването "Преди всички" д-р Мирослав Спасов, педиатър и личен лекар. Лекарят отчита известно увеличаване на случаите на ковид на българи, които летуват в Гърция. Децата страдат от обичайни за този сезон чревни инфекции. Когато хората лекуват, продължава практиката да настояват за електронни..

публикувано на 31.07.24 в 08:43
Кольо Колев

Третият мандат според Кольо Колев: Шоу с елементи на пиар

Поведението на всички партии във връзка с третия мандат ще бъде опит за правене на добро впечатление – нещо като шоу с елементи на пиар . Това мнение изрази пред БНР социологът Кольо Колев от агенция "Медиана". Няма успешни преговори пред камерите , напомни той. "Това ще бъде демонстрация на национална отговорност, принципност, грижа..

публикувано на 31.07.24 в 08:02

Комисията по отбрана в НС обсъжда купуването на боеприпаси за "Страйкър"

Комисията по отбрана ще обсъди предложението за купуване на боеприпаси за машините "Страйкър". МС приема инвестиционен разход за армията и проект на договор за боеприпаси за "Страйкър" Прогнозната стойност е около 64 880 000 долара. Схемата за плащане предвижда първоначален депозит в размер на около 1 444 000 долара. И разсрочено..

публикувано на 31.07.24 в 07:56
Демонстрация в подкрепа на действащия президент Николас Мадуро в Каракас, 30 юли 2024 г.

Нови протести във Венецуела след оспорваните изборни резултати

Във Венецуела продължават протестите с искания за прозрачност на резултатите от изборите. Властите твърдят, че на вота в неделя действащият президент Николас Мадуро е спечелил трети мандат, според опозицията е победил нейният кандидат Едмундо Гонсалес. Неправителствени организации съобщиха за 11 загинали при сблъсъците. 750 души са били..

публикувано на 31.07.24 в 07:49

Започва Богородичният пост

За православните християни започва Богородичният пост. Той предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август.  Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка. Според Църковното предание животът на света Богородица е преминал в пост и молитва. Те били особено..

публикувано на 31.07.24 в 07:45

Русия твърди, че е превзела гр. Пивден в Донецка област

Тази нощ Русия е осъществила нападение с дронове срещу Киев и околностите му. Това съобщи ръководителят на военната администрация на украинската столица Сергей Попко в Телеграм. Агенция Ройтерс цитира свидетели, които са чули взривове, приличащи на стрелба на системите за противовъздушна отбрана, опитващи се да отблъснат атака. В Киев и по-голямата..

публикувано на 31.07.24 в 07:38