Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"МРРБ и НСПАБ да разрешат официално експертите от Камарата на инженерите да правят огледи на сградите в Карловско"

Инж. Огнян Атанасов: И в новия парламент ще продължим битката с инженеринга

Снимка: stem.mon.bg

"Нямаме отговор от МРРБ и НСПАБ на писмото ни за намерение и готовност да подпомогнем с експерти процеса на оглед на пострадалите от наводненията къщи в карловските села. Има хора, които ходят и правят оглед, но все още е неофициално". 

Това заяви заместник-председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Огнян Атанасов и изрази надежда "по-бързо да реагират двете институции и официално да бъдат изпратени експерти от Камарата на терен".

В предаването "Хоризонт до обед" той коментира възражението на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране срещу изискването към проекти за модернизиране на образователната инфраструктура те да бъдат задължително по процедурата по инженеринг:

"Това е една "иновация". За първи път се поставя такова условие по някоя програма, процедура или схема за финансиране. Никога досега не го е имало. Това условие е силно дискриминационно. Ние сме алармирали и имаме негласно потвърждение от страна на Министерството (на образованието - б.р.), че ще бъде коригирано това нещо. ... Трябва да се даде право на възложителя да избере дали процедура по инженеринг, или процедурата да бъде разделена на проектиране и строителство, както е по-редно и би защитило интересът на възложителя, както и обществения интерес. ... Не може да се слага условие за единствено и само инженеринг. ... В случая изпълнителят ще се разплаща с проектанта и той ще зависи от него. И той ще бъде избран от изпълнителя, което е най-вредното, защото, за да бъде избран, той ще трябва да се съгласи с условията на изпълнителя и това как да проектира. Ще бъде налята една огромна сума пари за STEM центрове, където водещ ще е архитектът и неговата визия как да бъде направено това модерно пространство за обучение на нашите деца". 

От Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и Камарата на архитектите са изпратили писма до МОН и Агенцията за обществени поръчки, както и отказ за съгласуване с инженерингова процедура, който е изпратен до президента и до министъра на финансите:

"Отбелязали сме, че това противоречи на Директивата за обществените поръчки на ЕС. Нейните съображения са да се улесни достъпът да обществени поръчки на малките и средни предприятия".

Той подчерта, че става дума за над 326 млн. лева по Плана за възстановяване. 

По думите на инж. Огнян Атанасов "битката с инженеринга тече от доста време и в новия парламент тя ще продължи".

Интервюто на Таня Милушева с инж. Огнян Атанасов в предаването "Хоризонт до обед" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дупница получи благословията на патриарх Даниил

Дупничани изпълниха централния храм "Св. Георги" за патриаршеската Света литургия, отслужена от Негово светейшество Даниил и свещеници от духовната околия по повод 5-та Неделя след Петдесетница и за Св. апостоли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен. Пред входа на храма патриархът беше посрещнат с пита, поднесена от момичета в народни носии...

публикувано на 28.07.24 в 13:04

Френски католически духовници с критики към церемонията по откриване на Олимпиадата

Епископската конференция на Католическата църква във Франция осъди сцените, осмиващи християнството по време на церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж. До острата реакция на висшите духовници на Католическата църква се стигна, след като в края на церемонията представители на ЛГБТ общността пресъздадоха сцената на "Тайната..

публикувано на 28.07.24 в 12:56
Противопожарна и полицейска техника продължава да е позиционирана в района на село Гара Елин Пелин във връзка с взривовете в склада за пиротехнически средства, 28 юли 2024 г.

Четири са жертвите на взривовете край Елин Пелин

Поне четири са жертвите на взривовете в Гара Елин Пелин. Днес сутринта бяха открити две обгорени тела, след като в отминалите дни двама души починаха в болница от раните си. Малко след 10,30 часа следователи от Националната следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на МВР са започнали огледа на..

публикувано на 28.07.24 в 12:21
Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев: Третият мандат при БСП може да е начало на стабилизация в политиката

Считаме, че третият мандат е надпартийният, ако считаме, че другите два са партийни. За нас е шанс за връщане на здравия разум в политиката и поставяне на начало на стабилизация в политиката, ако се обединим около няколко приоритета. Това заяви Драгомир Стойнев от БСП, заместник-председател на НС, в интервю пред БНР. И смята, че ако..

публикувано на 28.07.24 в 11:33

Продължават усилията за овладяване на пожара на българо-гръцката граница

Вътрешният министър Стоянов даде днес кратка информация за ситуацията с пожара, възникнал на българо-гръцката граница, съобщиха от МВР. Той обясни, че от гръцка страна гасят активно пламъците с два хеликоптера и два самолета. От вчера на наша територия вече се включиха и два военни хеликоптера, които ще продължат да облитат и през днешния..

публикувано на 28.07.24 в 11:18
Александър Джартов

Александър Джартов: BG-ALERT е мощен инструмент, ако се беше взривил 6-и склад?

Системата BG-ALERT (бгалърт) е мощен инструмент и е време кметове и местна власт да се обучат и да го припознаят като полезен инструмент, а населението като добавена стойност. Това препоръча директорът на ГДПБЗН Александър Джартов в интервю пред БНР. "Сработва, когато се дава нареждане по установения ред", обясни той и не приема..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Неуспешен втори мандат, пожари и трагични инциденти белязаха отминаващата седмица

Седмица, белязана от трагични инциденти, нови демонстрации на нетърпимост между политическите сили, компроматни войни и пореден обречен опит за съставяне на редовен кабинет. Двама загинали и още едно открито тяло тази сутрин в склада за фойерверки и един в неизвестност след взривовете между с. Гара Елин Пелин и град Елин Пелин...

публикувано на 28.07.24 в 10:06