Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и ЕС няма да признаят референдуми в Украйна за присъединяване към Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проруските лидери на окупираните четири украински региона обявиха плановете си да проведат референдуми за присъединяване към Русия идните дни. Тези намерения бяха остро осъдени от световните лидери на Общото събрание на ООН.

В изглежда съгласувана стъпка проруските представители обявиха референдуми между 23 и 27 септември в областите Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие, които представляват около 15 процента от територията на Украйна, равняваща се на размера на Унгария. 

Някои от проруските власти в тези региони определиха допитванията, подготвяни от няколко месеца, като ултиматум към Запада да приеме руските териториални завоевания или да се изправи пред тотална война.

По подобен модел беше анексиран Кримският полуостров през 2014 г. Руският външен министър Сергей Лавров каза:

"От самото начало на специалната военна операция, а и преди това, твърдим, че народите в тези територии трябва сами да решават своята съдба".

Първият дипломат на Евросъюза Жозеп Борел заяви, че блокът няма да признае резултата от референдумите.

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че Вашингтон недвусмислено отхвърля тези референдуми.

"Знаем, че тези референдуми ще бъдат манипулирани, знаем, че Русия ще използва тези мними референдуми като база за анексиране на тези територии сега или в бъдеще. Нека бъда ясен, ако това се случи, а това още не е сигурно, САЩ никога няма да признаят претенциите на Русия. Отхвърляме недвусмислено руските действия и ще продължим да работим с нашите съюзници и партньори, за да накараме Москва да си плати и да подкрепяме Украйна".

Президентът на Франция Еманюел Макрон определи плановете за допитванията като "пародия" в кулоарите на 77-ата сесия на общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Тези референдуми няма да имат никаква правна стойност, да не говорим за анексирането на територии, в които се водят бойни действия. Това, което Русия обяви, е една пародия. Единственото истинско нещо е войната, на която Русия се реши, и съпротивата на Украйна".

Референдумите ще са нагласени, пък е мнението на германския канцлер Олаф Шолц. 

По думите му "имперските амбиции" на руския президент Владимир Путин могат да доведат до разруха в Украйна и Русия, ако той не признае, че не може да спечели войната.

Украинският президент Володимир Зеленски омаловажи плановете на проруските власти:

"Много въпроси има по този повод, но какво всъщност се случи, какво прозвуча от това, което не е звучало и по-рано. Нашите позиции са известни. Само това трябва да ни интересува, не онова, което звучи някъде, а нещата, които са наша задача".

Но в същото време подчерта:

"Има някои страни, които днес искат да бъдат настрана. Но не трябва да се балансира между доброто и злото, светлината и тъмнината във войната на агресора и колонизатора – Руската федерация, която воюва именно така против нас – с открита окупация. Тези държави трябва да изберат страна".

В Херсон, където регионалната столица е единственият голям град, който Русия все още владее, Украйна започна контраофанзива. Подготвя се такава и в Луганск, като целта е възстановяването на целия район, заяви губернаторът Серхий Гайдай.

Под контрола на Русия са в момента 60 процента от Донецкия регион, след като този месец нейните сили бяха прогонени от съседната провинция Харков.

На юг Русия контролира по-голямата част от Запорожкия регион, но не и регионалната столица.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почетоха паметта на участници в Първата световна война пред мемориала "Военно гробище" в Силистра

Представители на местна и държавна власт, граждани и потомци на участници в Първата световна война отдадоха почит днес, поднасяйки венци и цветя пред мемориала "Военно гробище" в Силистра. То е третото запазено у нас от времето на Първата световна война, след тези в тутраканското село Шуменци и в Добрич. Статут на военно гробище обаче то..

публикувано на 06.05.24 в 19:46
Ва българското военно гробище край Ново село в Северна Македония, архив, май 2о23 г.

Отбелязаха Деня на храбростта на българското военно гробище в Ново село, Северна Македония

Българска делегация отбеляза днес Деня на храбростта на едно от малкото запазени български военни гробища в Република Северна Македония - в Ново село. Церемонията е започнала с химните на двете страни, информира БТА. Там са били посланикът ни Скопие Ангел Ангелов,  началникът на Дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотично..

публикувано на 06.05.24 в 19:35

ГЕРБ-СДС иска да се пребори за два мандата в Монтана на вота през юни

Лидерът на СДС Румен Христов е водач на листата ГЕРБ-СДС за народни представители в Монтана, където политическата сила ще се бори да вземе 2 мандата.  Коалиция ГЕРБ-СДС подаде документи за регистрация на листата за народни представители от Монтана. След 9 мандата депутат от ГЕРБ Ирена Димова не е в листата и остава областен координатор: "Аз съм се..

публикувано на 06.05.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Опит за бойкот на стачката на журналистите от РАИ

В ход е 24-часовата стачка на журналистите от италианската обществена медия РАИ. Организирана е от синдиката на журналистите на медията UsigRai, основан преди 40 години. В момента има над 1600 членове от 2000 журналисти в медията. Стачка в РАИ Протестът преминава в особена атмосфера от сблъсъци на мнения от страна на управата на РАИ,..

публикувано на 06.05.24 в 19:13
Кирил Петков

Петков обвини бившите си съмишленици от "Да запазим Корал", че са станали "ДАНС-доносници"

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков честити днешния празник с пост във Фейсбук. Той публикува снимка на семейството си на плажа Корал и обвини бившите си съмишленици от сдружението "Да запазим Корал", че от "фейсбук рицари" накрая са се превърнали в "ДАНС-доносници". "Не е храброст да доносничиш на ДАНС. Там е мръсно, няма смисъл да се правите на..

публикувано на 06.05.24 в 19:05

Близо 1 млн. българи празнуваха Великден в курортите ни и в чужбина

Близо 1 милион българи празнуваха Великден в курортите ни и в чужбина по данни на Института за анализи и оценки в туризма. Днес е последният почивен ден и очакванията са хората да се завърнат. Хиляди са шофьорите, които се прибират в София.  Традиционно най-натоварените магистрали са "Тракия" и "Хемус". Очаква се движението да бъде..

публикувано на 06.05.24 в 18:53
Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит Макрон, вляво, и президентът на Китай Си Цзинпин и съпругата му Пън Лиюан позират на стълбите на Елисейския дворец, 6 май 2024 г.

Си след разговорите с Макрон и Фон дер Лайен: Китай и ЕС трябва да останат партньори

Франция и Европа разчитат, че Китай ще използва всичкото си влияние върху Русия, за да допринесе за спирането на войната в Украйна. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след тристранната среща в Елисейския дворец заедно с френския президент Еманюел Макрон и китайския държавен глава Си Дзинпин. Урсула фон дер Лайен..

публикувано на 06.05.24 в 18:50