Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Обществено обсъждане в Бургас на програма за управление на отпадъците до 2028 г.

Форумът ще се състои в залата на Културния дом на нефтохимика
Снимка: Община Бургас

В Бургас ще се проведе обществено обсъждане на Програмата за управление на отпадъците на общината за периода 2021-а-2028-а година.

На форума, който ще се състои в залата на Културния дом на нефтохимика, могат да присъстват жители на общината и представители на граждански сдружения и неправителствени организации.

Основната стратегическа цел на програмата е преминаването от депониране на отпадъците към разделянето и рециклирането им.

Три стратегически цели има дефинирани в програмата, каза зам.-кметът по стратегическо развитие и екология в община Бургас Весна Балтина.

"Намаляване на вредното въздействие на отпадъците чрез предотвратяване на образуването им, насърчаване на повторното им използване, увеличаване на количеството на рециклираните и оползотваряеми отпадъци, намаляване на количеството на риска от депонираните битови отпадъци ще бъде реализиран чрез програма от мерки…"

В момента в Бургас се изгражда анаеробна инсталация. Тя трябва да заработи през 2024 година и да създаде система за разделно събиране на хранителните отпадъци.

Междувременно предстои издаването на разрешително за ползването на клетка две на Депото за битови отпадъци, която е с капацитет 400 хил. тона отпадък.

Най важната цел обаче е преминаването от депониране към рециклиране на отпадъците. Ако не изпълни тази цел, страната ни подлежи на наказателни процедури.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Галъп": 10,3% избирателната активност към 11 часа. Има надежда, че няма да е толкова ниска

10,3% е избирателната активност към 11 часа, сочат данните на "Галъп интернешънъл болкан". Активността се движи около и дори малко по-високо от активността на последните избори през ноември 2021 г., отбеляза изпълнителният директор на "Галъп" Първан Симеонов. " Най-общо към този час активността се движи около тази на последния вот ."..

публикувано на 02.10.22 в 11:47

Илияна Йотова: Днешният вот е много важен, за да има България стабилен парламент

Вицепрезидентът Илияна Йотова упражни своето право на глас в Софийска професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”. "Важното условие днес е много български граждани да излязат и да гласуват, нека не оправдаем мрачните прогнози за ниска избирателна активност" – заяви Йотова.  "Трябва да се преведат гражданите пред тежката..

публикувано на 02.10.22 в 11:40

Бойко Борисов: Важното е разумът да надделее, светът е война

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов гласува в 78 СУ "Христо Смирненски", София. "Този хаос, този рекет върху българите трябва да престане. Вчера и онзи ден започнаха да излизат далаверите на управляващите. Когато всичко стане ясно какво се прави и малкото останали да гласуват за тях ще се отвратят. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "В света е..

публикувано на 02.10.22 в 11:31

Радев: Гласувах за ефективни институции, които да овладеят кризата

Гласувах за ефективни институции, които да овладеят кризата, да предприемат решителни реформи, да вземат стратегически решения с дългосрочен хоризонт. А това изисква съпричастност и подкрепа от цялото ни общество. От гласуването ни днес зависи колко силни, устойчиви и легитимни ще бъдат и правителството, и парламентът утре...

публикувано на 02.10.22 в 11:20

Първа за деня на вота пресконференция на ЦИК: Все още няма данни за изборната активност

На първата за деня пресконференция на ЦИК посочиха, че все още няма данни за избирателната активност през първите часове на вота. От ЦИК посочиха, че има доста сигнали за непроработили машини за гласуване и решения, свързани с това. За 15 от тези непроработили машини е взето решение гласуването да продължи с хартиени бюлетини. Това обясни..

публикувано на 02.10.22 в 11:12
Ваня Нушева

Ваня Нушева: Българските избиратели вече свикнаха да гласуват с машини

“Българските избиратели вече свикнаха да гласуват с машини. Миналата година по време на първия вот през април и броят на машините беше по-малък, и много избиратели не бяха създали умението да гласуват с машина“, казва в ефира на БНР Ваня Нушева от “Прозрачност без граници“, които са преки наблюдатели на тези избори и допълва: “След..

публикувано на 02.10.22 в 11:12

Стефан Янев очерта като “червени линии” българските национални интереси

“Гласувам за бъдещето на България”. Това заяви лидерът на “Български възход” Стефан Янев, след като упражни правото си на глас. Той очерта като “червени линии” българските национални интереси – "Те могат да бъдат дефинирани в 3 основни стълба – сигурност, справедливост, благоденствие. Това са основни структурни неща, които регламентират фундамента на..

публикувано на 02.10.22 в 10:53