Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фестивал на хляба" за пета поредна година в Добрич

Снимка: Община Добрич

За пета поредна година в Добрич днес ще се проведе "Фестивал на хляба".

Организаторите на събитието – Община Добрич, са подготвили и традиционните работилници за деца и възрастни, историческа разходка за традициите в печенето на хляб през различните епохи, а специален гост ще бъде Ути Бъчваров, който ще приготви на площада ястие от 100 кг добруджански боб.  

"Фестивалът на хляба" ще се проведе на площад „Демокрация“ с начален час 8.00 сутринта, когато ще започне приготвянето на ястието от добруджански боб. То ще бъде готово за всички жители и гости на града около 11.00 часа.

В традиционните работилници децата и техните родители ще могат да изработят сами глинени печати и тестени фигурки за обредни хлябове и накити, мозайки и апликации от зърно, да станат част от "жива картина", да смелят пшеница с хромел или да се претеглят на стар кантар от XIX век.

За посетителите учениците на Професионалната гимназия по туризъм "Пейо Яворов" ще подготвят ръчно изработени хлебни изделия.

3D компютърни визуализации и експозиционни турове ще покажат функцията на хляба през различните исторически епохи.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавен фонд

ДФЗ показва новостите при кандидатстване за европомощи за лозаро-винарския сектор

От Държавен фонд "Земеделие"  ще представят онлайн днес новостите при кандидатстване за европейско подпомагане на лозаро-винарския сектор. Демонстрацията е изцяло онлайн и ще започне в 10 ч., а на страницата на фонда има линк, на който лозарите могат да направят регистрация за участие в представянето. Приемът по интервенцията е удължен..

публикувано на 15.07.24 в 07:57

Земеделските министри на ЕС обсъждат търговията със селскостопански стоки

Унгарското председателство ще представи публично своята работна програма и ще очертае основните си приоритети в областта на селското стопанство на насрочения за днес Съвет на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел. България ще бъде представена на света от земеделския министър Георги Тахов. Въз основа на информация от Европейската комисия..

публикувано на 15.07.24 в 07:49

ПВО на Русия е отблъснала атаки с дронове над Брянск

Противовъздушната отбрана на Русия съобщи, че е отблъснала украински атаки с дронове над Брянск. Не се съобщава за жертви или за нанесени щети. Няма ранени и при друго нападение с дрон, южно от Москва, при което машината се е разбила в района на електрическа подстанция. Русия атакува Украйна с няколко групи ударни дронове Съобщава се и..

публикувано на 15.07.24 в 07:42
Авиобаза Граф Игнатиево

Откриват нова писта на авиобаза "Граф Игнатиево"

С церемония военната авиобаза до Граф Игнатиево ще открие новата писта. Ремонтът беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители Ф-16. Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев.   На новата писта освен изтребителите Ф-16, вече ще може да кацат и едни от..

публикувано на 15.07.24 в 07:30

Байдън призова американците да охладят страстите след опита за покушение на Тръмп

В обръщение от Овалния кабинет американският президент Джо Байдън осъди опита за убийство на бившия президент Доналд Тръмп, който днес се очаква официално да бъде обявен официално за кандидат на републиканците за президентската надпревара наесен. В продължилото 6 минути изявление Джо Байдън призова американците да "намалят температурата" на..

публикувано на 15.07.24 в 07:26

Отново оранжев код за жеги в цялата страна, рискът от пожари остава висок

Оранжев код за опасни горещини е в сила за пореден ден в цялата страната с температури над 40 градуса на места. За почти цяла България е обявен червен код за опасност от пожари - най-високата степен заради възможни бързо разпространяващи се и трудни за овладяване пожари. Оранжев е индексът единствено в по-високите части на планините...

публикувано на 15.07.24 в 07:18

В очакване на втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 07:13