Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските сили продължават настъплението въпреки руските удари по шлюзове на реки

Повреден руски танк в Харковска област, 23 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските войски продължават настъплението си в покрай реките Северски Донец в Донбас и Ингулец в Херсонска област, въпреки опитите на руската армия да ги спре като взриви шлюзовете по горните течения на тези реки.

Това се констатира в днешната сводка на британското военно разузнаване, разпространена от министерството на отбраната в Лондон, предаде Ройтерс.

Бентът край селището Печенеги в Харковска област е бил ударен с балистични ракети или друго подобно оръжие на 21 и 22 септември. Язовир край Кривой Рог в Централна Украйна е бил повреден седмица по-рано.

Целта е била да се предизвика прииждане на реките при бродовете и мостовете, използвани от украинските войски. Но и в двата случая ударите са били нанесени относително далеч от районите на активни бойни действия и едва ли са предизвикали сериозни затруднения за украинските операции, твърдят британските военни.

Европейските съюзници на Украйна могат да й помогнат да освободи Херсон и останалите си територии като заделят част от значителния си арсенал от танкове западен образец и впрегнат военната си индустрия в поддръжката им, посочи Рафаел Лос - експерт по сигурността от Европейския съвет за външна политика, в интервю за БНР.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възможно е АЛДЕ да изключи ДПС от редиците си

Няколко европейски либерални партии са изпратили писмо до Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), в което настояват за наблюдение върху Делян Пеевски и изтъкват, че той е санкциониран от Министерството на финансите на САЩ и от Великобритания. Генералният секретар на паневропейската либерална партия Дидрик де Шетцен заяви пред..

публикувано на 11.07.24 в 12:11
Ахмед Вранчев (вляво) е председател на общинската организация на ДПС в Гърмен

Общинската организация на ДПС в Гърмен – първата в Благоевградско, която ще подкрепи Доган?

Общинската организация на ДПС в Гърмен вероятно ще бъде първата в област Благоевград, която официално ще подкрепи призива на почетния председател на Движението Ахмед Доган за оставката на Делян Пеевски и още петима членове на ръководството на партията. За тази вечер е свикано разширено заседание на общинския съвет на ДПС в Гърмен...

публикувано на 11.07.24 в 12:08
Делян Пеевски

Делян Пеевски: Определени хора искат да разрушат ДПС

"Моят прочит е, че определени хора искат да разрушат ДПС. Според мен това, което прочетох, направо не мога да повярвам, че го прави почетният председател. Аз винаги съм бил за обединение и днес съм за обединение. Който дели партията е за негова сметка, аз с никого не водя войни. Искам да работим за хората и нещата да се получават. Други хора в..

публикувано на 11.07.24 в 11:58
 Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров за изключването си от ПГ на ДПС: Този акт не е легитимен

Този акт не е легитимен и не е съобразен с устава на ДПС. Този акт е приет под натиск от страх, коментира пред журналисти в парламента изключеният днес от парламентарната група на движението и негов съпредседател Джевдет Чакъров. Той посочи, че трябва да бъдат възстановени демократичните принципи на работа в ДПС, предаде БТА. Преди това в..

публикувано на 11.07.24 в 11:49

Политическото влияние, ежедневието и мястото на Радиоточката в миналото

Какво е останало от Радиоточката, какво място е заемала тя в ежедневието на хората и какво е било нейното политическо влияние? Всичко това четем и разбираме от блога на един френски изследовател - Оливие Живр. Той е антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет, а Радиоточката е трайно негово вдъхновение.  "Това е един..

публикувано на 11.07.24 в 11:47
В Трекляно нямат готовност за нововъведението.

В Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията на общинските съвети

Деветте общини в Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията на съветниците, за да спазят промените в Закона за местното самоуправление, които задължават заседанията на комисиите и сесиите на минипарламентите да се излъчват пряко, както и да се правят записи. Трудности при осигуряване на онлайн излъчването на заседанията на..

публикувано на 11.07.24 в 11:30

834 лева е средният размер на основната пенсия у нас

834 лева достига средният размер на основната пенсия без добавките към нея през този месец, след като пенсиите отпуснати до края на миналата година се осъвремениха с 11 процента от началото на юли. При мъжете средната пенсия вече е 991 лева, тази на жените е  727 лева. В столицата средната пенсия е най високата за страната - 1037 лева ,..

публикувано на 11.07.24 в 11:25