Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По линия на Министерството на иновациите ще бъдат отворени програми за 600 млн. лева по ПВУ до края на годината

Красимир Якимов: Намалените заплати в ББР не са просто наказание, това е "Слаб 2"

"Одитът на Сметната палата в ББР не е по инициатива на Министерството на иновациите"

2
Българска банка за развитие
Снимка: Ани Петрова

"Само по линия на Министерството на иновациите и растежа в рамките на 2022 г. предстои да бъдат отворени програми за 600 млн. лева по Плана за възстановяване и устойчивост. Преди броени дни беше затворена първата процедура с бюджет 260 млн. лева. Много предприятия кандидатстваха, сега предстои да бъдат разгледани проектите и да получат финансиране".

Това заяви пред БНР Красимир Якимов, началник на кабинета на министъра на иновациите и растежа.


В предаването "Неделя 150" той коментира намаляването на заплатите на експерти от Надзорния съвет в ББР:

"Това е не просто наказание, това е "Слаб 2". ... Открихме, че изпълнението на бюджета към момента е катастрофално. При заложени 342 млн. лева са раздадени (кредити) около 65 млн. лева. Този обем е бил намален в последствие и за периода септември - декември той е намален от 170 млн. лв. на 87, но независимо от това и тази цел не е била постигната". 

Якимов обясни, че при уставен таван от 5 млн. лева за кредит, в момента средният размер на кредит е 350 хиляди лева, при заложената цел, това би означавало 4 нови кредита на ден:

"С този капацитет на банката, без клонова мрежа и с ограничен човешки ресурс е по-скоро въпрос на научна фантастика. Това беше причината да наложим тази мярка".

Има проблеми със стратегията на ББР, посочи той и обяви, че от Министерството планират да укрепят капацитета ѝ като добавят към настоящите членове на Надзорния съвет нови членове.

Красимир Якимов съобщи, че започващият одит на Сметната палата в ББР ще продължи около 2 месеца и подчерта, че това е планов одит, а не е по инициатива на Министерството на иновациите и растежа.

Интервюто на Явор Стаматов с Красимир Якимов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

21 водачи зад волана след употреба на алкохол и 11 след наркотици за ден

21 шофори, качили се зад волана след употреба на алкохол и 11 водачи, употребили наркотици са установени при проверки на пътната полиция само за ден, съобщават от МВР. В рамките на провеждащата се специализирана операция за контрол по пътя са проверени 13 128 автомобила, съставени са над 3 700 фиша и 826 акта.

публикувано на 20.07.24 в 19:27
Калин Стоянов

МВР може да осигури фургони за живеене на пострадалите от Воден и Крайново

МВР има възможност да осигури фургони за живеене на пострадалите жители от селата Воден и Крайново. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов: "Става въпрос за 15 контейнера, като в по-голямата част от тях има възможност да живеят от пет до осем души", обясни вътрешният министър.

публикувано на 20.07.24 в 19:19
Пожар. Снимката е илюстративна.

Лятна буря с валежи частично потуши пожара на Беклемето

Лятна буря с валежи частично потуши пожара във високата част на Стара планина. Той е в местността Беклемето, край прохода Троян - Кърнаре.  Пожарникарски екипи остават да дежурят в района

публикувано на 20.07.24 в 19:15
Доналд Тръмп

Тръмп се завръща към предизборните си изяви

Бившият президент и настоящ кандидат за Белия дом на Републиканската партия Доналд Тръмп се завръща към предизборните си изяви, седмица след покушението срещу него.  Първият предизборен митинг след опита за убийство срещу Доналд Тръмп е в Гранд Рапидс, щата Мичиган, където към него ще се присъедини и неговият кандидат за вицепрезидент, сенаторът от..

публикувано на 20.07.24 в 19:06

Експерти по киберсигурност предупреждават за риск от злонамерени действия

Специалисти и агенции по киберсигурност предупреждават за риск от злонамерени действия в онлайн пространството след сериозния срив в информационни системи, предизвикан от актуализация на антивирусен софтуер. Специализираните екипи във Великобритания и Австралия призоваха потребителите за повишено внимание за фалшиви електронни писма, повиквания и..

публикувано на 20.07.24 в 18:45

Пищна коронация на 17-ия крал на Малайзия

Традиционна помпозност и топовни гърмежи отбелязаха коронацията на султан Ибрахим Султан Искандар за 17-и крал на Малайзия, съобщава БТА. Той обеща да управлява справедливо през петгодишния си мандат в рамките на уникалната ротационна монархическа система в страната, . 65-годишният Султан Ибрахим положи клетва на 31 януари. Днешната коронация в..

публикувано на 20.07.24 в 17:22

Трима арестувани за предполагаеми кибератаки срещу Испания и други страни от НАТО

Трима души, за които се предполага, че са проруски хакери, бяха арестувани за предполагаеми кибератаки срещу Испания и други страни от НАТО с терористични цели.  Информацията е на Ройтерс, която се позова на испанската полиция.   Не се уточнява дали на тримата заподозрени са повдигнати обвинения.  Твърди се, че кибератаките са извършени срещу сайтове..

публикувано на 20.07.24 в 17:11