Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойните действия в Южна и Източна Украйна не стихват

| обновено на 25.09.22 в 21:29
Части от ракета пред къща в село Липци, област Харков, 24 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В третия ден от обявените от Русия референдуми в окупираните украински територии бойните действия в Южна и Източна Украйна не стихват. В самата Русия се проявиха нови изблици на недоволство срещу мобилизацията, разпоредена от президента Владимир Путин в сряда. 

За поредна нощ южният украински град Одеса бе атакуван с дронове. Административна сграда в центъра на града е била поразена три пъти, този път без жертви. Според украинското командване руснаците и този път са използвали безпилотни летателни апарати иранско производство - причината, поради която в петък от Киев отнеха акредитацията на посланика на Иран.

Руските сили са нанесли десетки удари по военни и цивилни обекти през последните 24 часа, съобщиха тази сутрин от украинското командване. Според вашингтонския Институт за изследване на войната на източния фронт украинските войски обхващат руските, укрепили се в град Лиман, Донецка област, и са завзели нови позиции на източния бряг на река Оскол.

Запорожката атомна електроцентрала остава под заплаха според руските окупационни власти. От министерството на отбраната в Москва съобщиха, че украинците са насочили към централата осем дрона-камикадзе, но всички са били свалени от противовъздушната отбрана. Информацията не е потвърдена.

Проруските власти в град Херсон твърдят, че при ракетна атака по хотел в града са били убити най-малко двама души. Сред убитите е Алексей Журавко, бивш депутат от Партията на регионите в украинския парламент.

В Русия властите на най-висше ниво реагираха на многобройните съобщения, че в хода на частичната мобилизация, въпреки обещанията на президента Путин и военното министерство, в мобилизационните центрове се привикват мъже над 60 години, с диабет и други заболявания, както и хора без всякакъв военен опит.

Председателите на двете камари на руския парламент: Валентина Матвиенко - на Съвета на Федерацията, и Вячеслав Володин - на Държавната дума, изразиха загриженост заради многобройните сигнали за мобилизиране на болни и възрастни хора в разрез с уверенията на военния министър Сергей Шойгу, че частичната мобилизация ще обхване само мъже с боен опит. И Матвиенко, и Володин напомниха, че отговорността за правилното изпълнение на президентския указ от сряда е на областните управители.

Матвиенко публикува в социалната мрежа "Телеграм" призив към областните управители да провеждат частичната мобилизация стриктно съгласно критериите, определени в указа на президента.

При вчерашните антивоенни протести в различни градове, по данни на правозащитници, са били задържани повече от 700 души.

Полицаи в руската република Дагестан стреляли предупредително във въздуха по време на протест днес срещу частичната мобилизация, предаде агенция Ройтерс, като се позова на местни активисти. Правозащитната група "ОВД-Инфо" съобщи, че жители на село Ендирей блокирали улица, за да спрат представители на властите.

На видеозапис се вижда как полицаи стрелят във въздуха, както и сблъсъци между силите за сигурност и местни жители. Според медии 110 жители на Ендирей, с население от общо 8000 души, са получили повиквателни.

Кавказката република Дагестан, населена преобладаващо с мюсюлмани, е сред руските региони, от които са набирани най-много войници, твърдят наблюдатели. Активисти се оплакват, че по време на разпоредената в сряда частична мобилизация са изпращани диспропорционално много повиквателни на представители на малцинствата, отбелязва агенцията.

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна снощи към мобилизираните руснаци с призив да не се подчиняват на руското командване въпреки заплахата от до 10 години затвор:

"Украйна гарантира три неща на всеки руски войник, който се предаде. Първо, с вас ще се отнесем по цивилизован начин, в съответствие с всички конвенции. Второ - никой няма да знае обстоятелствата около вашето предаване. Никой в Русия няма да знае, че сте се предали доброволно. И трето - ако се боите да се върнете в Русия и не желаете размяна, ще се погрижим и за това".

Дълги опашки от превозни средства бяха забелязани на граничния пункт между Монголия и Русия в неделя. Ръководителят на контролно-пропускателен пункт в град Алтанбулаг каза пред АФП, че повече от 3000 руснаци са влезли в Монголия през този пункт от сряда, повечето от тях мъже

Опашки от хора с руски паспорти също бяха забелязани пред гишето за имиграция на граничния пункт. Руските граждани могат да посетят Монголия и да останат без виза 30 дни и да удължат престоя си с още 30 дни, ако е необходимо.

В Русия властите са задържали в събота над 700 души при протести срещу частичната военна мобилизация според независимата мониторингова група "ОВД-Инфо". Тя преброи най-малко 726 души, задържани на митинги в 32 града, почти половината от които в Москва.

Поток от руснаци бяха забелязани да се стичат по въздуха към Истанбул в събота, където няколко изразиха облекчение от бягството, но също така и загриженост за безопасността на останалите им в Русия близки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Епидемия от коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната.  На днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат представени мерки за ограничаване на..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от остановката в Израел.

публикувано на 26.04.24 в 11:35

Градушка покоси реколта 2024 в сливенското село Баня

Всички розови насаждения в сливенското село Баня са ликвидирани от вчерашната градушка. Засегнати са и лозята. "Няма дори 10%, на които да се надяваме. Градушката всичко приключи. Приключваме тази година със земеделието заради трагедията, която ни сполетя", каза пред БНР Мариян Курдов, който се занимава с трайни насаждения. По думите му е..

публикувано на 26.04.24 в 11:29
Делян Пеевски

Пеевски: Проектът ПП-ДБ приключи!

Проектът ПП-ДБ приключи, промяната се превърна в пълна контрабандна подмяна. Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Пеевски призова Петков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не коментират с кого ще управлява ДПС, защото това зависи единствено от вота на избирателите и решението на движението. Изборният..

публикувано на 26.04.24 в 11:28

На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите

На първо четене Народното събрание забрани рекламата на хазартни игри в медиите. Очаква се промените да бъдат окончателно прокарани на извънредно заседание във вторник, 30 април. С единодушно подкрепените промени в Закона за хазарта на първо четене парламентът забрани рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, на обществени..

публикувано на 26.04.24 в 11:10