Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители на РЗИ излязоха на протест

9
Снимка: Евелина Стоянова

Служители на Регионалните здравни инспекции в цялата страна излязоха днес на национален протест.

Те настояват за увеличение на възнагражденията им със задна дата, както и за премахване на натрупаните диспропорции в заплащането на различни служители, които са на една и съща длъжност.

В София служители на РЗИ настояха за "достойно заплащане". 

Протести на техни колеги се проведоха и в други градове.

Снимка: Даниела Костадинова
Близо 30 души от Регионалната здравна инспекция в Бургас се включиха в националния протест на служителите в системата.

Протестиращите служители на РЗИ в Бургас показаха фишове с нетно възнаграждение от 788 лв. Те казаха, че задълженията им се увеличават, работят в минимален състав, а заплатите им не са променяни от 2 години.

Чувстваме се забравени и при последната актуализация на заплатите в бюджетния сектор нашите заплати не бяха променени, казаха още служителите на РЗИ.

По време на протеста в Пазарджик бе прочетена декларация - "Незабавно увеличение на основните трудови възнаграждения. Декларацията е подписана от 57 служители от РЗИ."

"Не знам господата министри как мислят, че може да се живее със 750 лв. Това е крайно недостатъчно, като ние не получаваме и клас за прослужено време, понеже сме държавни служители".

Ако искането не бъде удовлетворено, ще се премине към ефективни протестни действия, заплашиха протестиращите.

Снимка: Мая Щърбанова

С искане за достойно заплащане служители на РЗИ в Добрич също излязоха на протест. Те настояват да бъдат реализирани промените в основните им трудови възнаграждения, съгласно постановление на МС от 5 август 2022 година. 

72-ма са служителите на РЗИ в Добрич, като средната им заплата е около 1200 лв. По думите на протестиращите възнагражденията, особено на младите им колеги, са толкова ниски, че след удръжките разполагат със сума, по-ниска от минималната работна заплата в страната.

Служителите са категорични, че ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови на ефективни протестни действия, както и на колективни оставки.

Снимка: Незабравка Кирова

И в Силистра служители на Районната здравна инспекция излязоха на протест в подкрепа на исканията на колегите си за увеличение на трудовото възнаграждение.

Последно то е претърпяло промяна преди две години, като според здравните инспектори причина за това е била извънредната обстановка в страната покрай Covid-19.

"Ако не беше коронавируса - ситуацията у нас, едва ли заплатите ни щяха да бъдат повишени, коментираха протестиращите в Силистра служители на РЗИ", посочват протестиращите.

По техни твърдения размерът на трудовите им възнаграждения винаги бил в долната граница на сектора. Пропуснати били и сега, след увеличението на останалите ангажирани в здравеопазването у нас.

Синдикална организация в РЗИ-Силистра няма, тъй като не срещнали организационна подкрепа от местните структури на КНСБ. Категорични са, че ще продължат с протестите, докато не бъдат чути.

В националния протест на регионалните здравни инспекции се включиха и служители на врачанската инспекция.

Снимка: Ива Антонова

Лекар с две специалности в РЗИ Враца взима под 1500 лв. От 27 лекари останахме 7 и са лекари, които са над 50-годишна възраст. Имахме един-двама млади колеги, които поработиха 1 година и напуснаха. Ние сме държавни служители, нямаме право да работим на частно. Заплатите са недостойни".

"Хората знаят покрай коронавируса особено, какво представлява работата ни. Доста рискови фактори има в нея и това е лошото, че от 2-3 години не са ни увеличавани заплатите. Не може държавен служител да живее с една заплата, примерно, колкото на един санитар в болницата с около няма и 1000 лв. Държавата, когато иска контрол, трябва да плати достойно на служителите в РЗИ. Те, колегите си работят, обаче нямат стимул".

Повече от 40 служители на Регионалната здравна служба в Ямбол също протестираха символично в обедната почивка. Маргарита Статева, която е с 38-годишен стаж, заяви: "Ние не сме алчни, никога не сме били алчни, но искаме да се сещат за нас, не само когато стане нещо, както се сещат за учителите. Всички други, но не и за нас! Тук няма хора с малък стаж, млади хора при нас не идват- защо да идват? Когато отидеш да проверяваш ни правят на нищо – и са ни псували, и са ни гонили, има колега и с вила са го бучили, всичко има... "

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе. Няма сигнали за нанесени материални щети. Силният дъжд в Русе започна в 18.35 ч. и само за 25 минути до 19 ч. над града се изсипаха повече от 20 литра на квадратен метър.  По данни на метеорологичната служба към Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав по време..

публикувано на 25.07.24 в 19:56

От пресцентъра на правителството съобщиха за нерегламентирана продажба на билети за фестивала Webit

От пресцентъра на правителството съобщиха за нерегламентирана продажба на билети за фестивала Webit, който трябва да се проведе през октомври в София.  Според съобщението от служебния кабинет не са поемани ангажименти относно обявения на сайта официален прием на министър-председателя.  Продажбата на билети на стойност до 3 хиляди евро без ДДС..

публикувано на 25.07.24 в 19:37

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си за възстановяване на доставките на петрол от "ЛукОйл"

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската комисия за възстановяване на доставките на петрол от руската компания "ЛукОйл". След като Украйна наложи санкции срещу руската група "ЛукОйл" доставките на компанията за Унгария и Словакия спряха. Двете страни обявиха, че енергийната им..

публикувано на 25.07.24 в 19:28
Демонстрация срещу израелските операции в Газа и продажбата на американски оръжия на Израел в деня на посещението на премиера Нетаняху  във Вашингтон, САЩ, 24 юли 2024 г.

Още за речта на Бенямин Нетаняху пред американския Конгрес

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изнесе остра реч пред американския Конгрес, в която  обеща да постигне "пълна победа" срещу палестинската групировка "Хамас" и заклейми американските противници на войната в Газа. В речта си по време на съвместното заседание на двете камари на Конгреса Нетаняху подчерта дългогодишните и близки връзки между..

публикувано на 25.07.24 в 19:20

От утре Общинските служби "Земеделие" приемат заявления от пострадалите от пожарите фермери

От утре Общинските служби "Земеделие" в районите с обявено бедствено положение, започват да приемат заявления от пострадалите фермери, съобщават от Министерството на земеделието.  Документите са необходими заради кандидатстването за подпомагане и трябва да се подадат в срок до 15 дни след потушаване на пожарите в района.  От министерството уточняват, че..

публикувано на 25.07.24 в 19:15
Николай Патрушев

Николай Патрушев: САЩ възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна и да разположат там съвременни оръжия с голям обсег. Това заяви Николай Патрушев, бивш председател на Съвета за сигурност на Русия, а сега съветник на президента. По думите на Патрушев Русия е осуетила плановете на "водения..

публикувано на 25.07.24 в 19:02

Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали

Около 18:30 часа в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин  е избухнал  пожар и са последвали взривове. Двама души с животозастрашаващи изгаряния,  пострадали при  пожара,  се транспортират към болница "Пирогов" в София, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ –..

публикувано на 25.07.24 в 18:51