Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален протест на служителите в РЗИ

Снимка: Кети Тренчева

Служители на Регионалните здравни инспекции в цялата страна излизат на национален протест. Те настояват за вдигане на възнагражденията им със задна дата, както и за премахване на натрупаните диспропорции в заплащането на различни служители, които са на една и съща длъжност.

Националният протест на служителите на Регионалните здравни инспекции по места ще започне в 12 часа.

По време на обедната почивка те ще излязат в рамките на 30 минути пред сградите на съответните РЗИ-та. Протестът е подкрепен от синдикалните структури по места, където има такива.

Служителите настояват за увеличение на основните възнаграждения на работещите в регионалните здравни инспекции със задна дата, като срока това да се случи е до 25 октомври. И още - заличаване на натрупалите се диспропорции при заплащане на труда на служители, които заемат еднакви длъжности.

Повечето от работещите в Регионалната здравна инспекция в Благоевград са в предпенсионна и пенсионна възраст. Ниското заплащане и високият  риск в работата на здравните инспектори са основните причини, заради които държавните служители от контролната институция отново излизат на протест, предава кореспондентът на БНР.

През целия ден работещите в здравната инспекция ще носят протестни ленти, а в обедната си почивка ще излязат пред сградата на РЗИ.

Две години заплатите на  медицинските специалисти в РЗИ не са променяни, а в актуализираните през август бюджети няма инфлационен индекс, заяви синдикалният лидер Валентина Георгиева:

"Средната заплата е 1000-1100 лв. Оказа се, че ние сме в крайна сметка образовани специалисти, работещи бедни. Работихме повече от 2 г. в условията на световна пандемия, работа денем и нощем, почивни и празнични дни и когато цялата страна беше затворена по домовете, ние бяхме на работните си места".

Неадекватното заплащане създава много проблеми. Текучество, липса на кадри, демотивация, преобладаване на колеги в предпенсионна и пенсионна възраст", допълни Георгиева.

Ако до края на седмицата няма реакция на изпълнителната власт , служителите от РЗИ  се готвят за протест пред здравното министерство.

Служители от Регионалната здравна инспекция и в Добрич се присъединяват към протеста. Недоволството им е продиктувано от недостойното заплащане, което получават и от факта, че позицията им на държавни служители дава основание на управляващите да ги разглеждат като външни на системата, поради което не могат да се ползват от постигнатите колективни споразумения в отрасъл "Здравеопазване", информират те в съобщение до медиите.

Инспектори, експерти, специалисти и изпълнители от РЗИ-Добрич ще бъдат на работните си места, изпълнявайки изискванията на държавната служба, но с призив „За достойно заплащане на труда ни“. Те припомнят, че задачите и отговорностите на Регионалните здравни инспекции като териториален орган на МЗ, са много, а заплащането им чувствително изостава от това в други сходни териториални администрации. Затова те настояват за увеличение на основните възнаграждения на работещите в здравните инспекции със задна дата и срок до 25.10.2022 г.

Протестът ще се проведе днес пред сградата на РЗИ в Добрич от 12.00 часа и е подкрепен от синдикалните структури. 

Интервю със Соня Върбанова от КТ "Подкрепа" в предаването "Преди всички" можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Гешев

Съдът спря делото на Гешев срещу бившия правосъден министър

Софийският районен съд спря делото за клевета срещу бившия правосъден министър Атанас Славов, което беше заведено от ексглавния прокурор Иван Гешев.  Причината - депутатският имунитет на Славов. Делото беше заведено след изказване на Славов по повод така наречения казус "Нотариуса", от което Гешев твърди, че се е почувствал оклеветен...

публикувано на 24.04.24 в 11:12

Санкции за свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Руски православен свещеник, отслужил през март възпоменателна служба в памет на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, беше отстранен за три години от изпълнение на духовните си задължения, съобщи Московската епархия на Руската православна църква, цитирана от Ройтерс. В съобщението, което е поместено вчера на епархийската..

публикувано на 24.04.24 в 11:09
Делян Пеевски

ДПС няма да е партньор с ПП-ДБ "при доказване на схемите им"

Председателят на ДПС Делян Пеевски каза, че ако бъдат доказани корупционните схеми, свързани с ПП-ДБ, ДПС няма да е партньор в евентуален следващ парламент. "Ако се докаже от компетентните органи и се видят обвързаности с контрабанда, пудели, пачки, специално ДПС няма да работи с тях.  Всичко, което видяхме, е чудовищно", посочи той...

публикувано на 24.04.24 в 10:54

ПП-ДБ с обвинения към ГЕРБ – саботирали второто плащане по ПВУ

От ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за това, че саботират съдебната реформа и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатът Николай Денков обяви, че ГЕРБ бави четири законопоректа, които са обвързани с второто плащане по плана.  По думите му, Законът за личния фалит, правилата за работата на Комисията за противодействие на корупцията,..

публикувано на 24.04.24 в 10:52
Радостина Ангелова

Проучване за имунизационния календар регистрира нагласите и страховете на родителите

Повече от половината родители на деца от 0 до 4 години у нас подкрепят задължителните имунизации. 54% от запитаните ваксинират децата си. 3,8% са на мнение, че списъкът със задължителните ваксини следва да се допълни. Това показва национално представително проучване на нагласите към българския имунизационен календар, проведено по..

публикувано на 24.04.24 в 10:49
Грант Шапс

Лондон иска увеличаване на разходите за отбрана в НАТО

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви, че иска новата цел на НАТО за разходите за отбрана да бъде 2,5% от брутния вътрешен продукт вместо сегашните 2% и това го налага днешният "по-опасен свят". Грант Шапс каза в интервю за Скай нюз, че това увеличение на средствата за отбрана е напълно обосновано в един свят с Китай, който е във..

публикувано на 24.04.24 в 10:47
Антоанета Цонева

Съвет по координация на политиките за българите в чужбина създаде НС

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие окончателно промените в Закона за българите, живеещи извън България. Той предвижда създаване на Съвет по координация на политиките за българите извън страната, който да организира работата на структурите на изпълнителната власт за осъществяване на държавната политика за общностите ни в..

публикувано на 24.04.24 в 10:44