Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теч от "Северен поток 2" в Балтийско море

Газопровод "Северен поток 2"
Снимка: Ройтерс

Агенцията за морски трафик в Дания съобщава за газов теч в Балтийско море в района на остров Борнхолм недалеч от тръбопровода "Северен поток 2". На плавателните съдове е препоръчано да не се движат в близост до мястото на теча. Съобщението последва новината за внезапен спад в налягането на нефункциониращия "Северен поток 2".

Налягането по тръбата, която трябваше да доставя газ от Русия за Германия, падна през нощта от 105 на 7 бара, обявиха от компанията оператор, базирана в Швейцария и увериха, че са информирани всички власти. От швейцарската компания твърдят, че ако има теч, то той не може да е в крайната точка на тръбата - Лубмин в северна Германия. Германските власти разследват причините.

"Северен поток 2" трябва да удвои доставките на руски газ от Санкт Петербург през Балтийско море до Германия. Тръбопроводът беше завършен и напълнен с 300 милиона кубически метра газ, когато германският канцлер Олаф Шолц го спря малко преди началото на войната в Украйна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БЧК започва дарителска кампания в помощ на пострадалите при пожарите

Българският червен кръст започва дарителска кампания в помощ на пострадалите при пожарите в страната.  За целта е открита специална банкова сметка.  Желаещите да се включат в кампанията, могат да го направят и с есемес на кратък номер 1446 за всички мобилни оператори - стойността на дарението е 1 лев.

публикувано на 19.07.24 в 16:03
Първан Дангов

Прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета на Дупница Първан Дангов

Районната прокуратура в Кюстендил е внесла в съда обвинителен акт срещу кмета на Дупница Първан Дангов за отправени закани спрямо началника на Районното управление на полицията в града Крум Зарев, съобщиха за БНР от обвинението.  Досъдебното производство по случая е от средата на май, а конфликтът между двамата по телефона станал през март...

публикувано на 19.07.24 в 15:58

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим.  Липсата на дъждове принуди ВиК - Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна..

публикувано на 19.07.24 в 15:55
Ваня Нушева

Ваня Нушева: Партиите да променят начина си на управление и на комуникация с избирателите

Това, което със сигурност трябва да направят политическите партии у нас и вече започват да го осъзнават, е да променят начина, по който функционират и водят диалог със своите поддръжници и избиратели. Това препоръча в интервю пред БНР гл. ас. Ваня Нушева от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „Видяхме два процеса в..

публикувано на 19.07.24 в 15:54
Пожар  близо до вилна зона в село Отец Паисиево

Удължават частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени..

публикувано на 19.07.24 в 15:46

Доброволци: Имаме нужда от екипировка и леко оборудване

"Има доста пожари. Няколко успяха да бъдат овладени. Но на всеки час възниква по някой нов. В момента тече организация още доброволци да отидем на други места, където можем да помогнем . Имаме хора в района на Свиленград. Наши хора са се насочили към Белмекен. Сега се прави организация утре към Беклемето да се насочат. Там е много рисково и не се..

публикувано на 19.07.24 в 15:21

Спешно изпращат полиция на гръцкия остров Закинтос заради увеличаване на престъпността

Спешно се изпраща полиция на гръцкия остров Закинтос, за да поддържа реда след увеличаване на престъпността. Туристите все повече търсят за помощ полицаите на велосипеди. След настояване на местните власти на остров Закинтос се изпращат специализирани полицейски части, за да се справят с проблема с разпространение на наркотици, заяви министърът по..

публикувано на 19.07.24 в 14:30