Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК с писмо до България за правилно прилагане на изисквания за безопасност и радиационна защита

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия ще изпрати уведомително писмо до България с искане за правилно прилагане на основните изисквания за безопасност и радиационна защита.

Страните членки трябваше да въведат европейските правила до 6 февруари 2018 г.

Правилата засягат готовността за действия при извънредни събития и бяха променени след аварията в АЕЦ "Фукушима" в Япония през 2011 г. Ако до два месеца България не направи исканите промени, ЕК може да реши да продължи с наказателната процедура.

Комисията изпраща до страната ни уведомително писма и за това, че не е представила дългосрочни стратегии за управлението на енергийния съюз и за действията за опазване на околната среда.

Брюксел призова София да осъвремени и картите, свързани с опасностите от наводнения.

Те трябва да покриват географските райони, които могат да пострадат, както и възможните неблагоприятни последици.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Има основания да се смята, че Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз

Според икономиста доц. Григор Сарийски има основания да се смята, че идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз, събирайки заеми от различни хора във връзка с изградения в село Неофит Рилски комплекс "Исторически парк" и така е ощетил бюджета: "По-големият проблем не е толкова, че са ощетявани държавни..

публикувано на 17.07.24 в 20:14
Снимката е илюстративна.

Две от трите огнища на новия пожар в Старозагорско са овладени

Движението на влакове между село Михайлово и Стара Загора продължава да бъде спряно заради разразилия се по-рано пожар по протежението на железопътната линия. Няма опасност за населените места в близост.  Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово спря придвижването на влакове Екипи на пожарната гасят запалили се сухи треви и храсти на фронт..

публикувано на 17.07.24 в 19:52
Министър Калин Стоянов се запозна на място с обстановката в ямболското с. Воден, където пожар на широк фронт наложи евакуиране на хората и изпепели къщи.

Стоянов: Ситуацията във Воден започва да се овладява, работи се по обезопасяване на 2 съседни села

Десетки пожари все още горят на различни места в страната. Повечето вече са локализирани и под контрол. Най-тежка тежката е обстановка в ямболската община Болярово, където огънят погълна къщи в село Воден.  Екипи от Турция се включват в борбата с пожарите в община Болярово Човешки жертви няма, но хората са в шок. Голяма част от ямболското..

публикувано на 17.07.24 в 19:45

След поредица срещи ПП-ДБ отложиха за утре изявлението си за декларацията, която предлагат на НС

ПП-ДБ започна преговорите в търсене на подкрепа от останалите политически сили в 50-ото Народно събрание за декларацията си с пакет от антикорупционно законодателство. Предварително беше анонсирано, че едва след приемане на всички закони, описани в декларацията, те могат да опитат да реализират кабинет с втория мандат. Затова поискаха отсрочка..

публикувано на 17.07.24 в 19:37

Тошко Йорданов: Склонни сме да участваме в едно управление при предварително изработена програма

От "Има такъв народ" обявиха, че биха подкрепили втория мандат за съставяне на правителство, който ще бъде връчен на ПП-ДБ, но условието е предложената от тях декларация с антикорупционно законодателство да се превърне в основа за управленска програма, в която да бъдат заложени и други приоритети.  При такъв вариант може да се иска от президента да..

публикувано на 17.07.24 в 19:28
Атанас Запрянов

Запрянов разпореди формированията на Въоръжените сили да бъдат в готовност

Във връзка с усложнената пожарна обстановка в страната министърът на отбраната Атанас Запрянов разпореди всички формирования във Въоръжените сили и модулите им за участие в гасене на пожари да бъдат приведени в готовност за действие при необходимост.  Това се отнася и за формированията в областите, в които ситуацията е спокойна.  Земеделци в..

публикувано на 17.07.24 в 18:57
Андрей Гюров

Андрей Гюров ще обжалва решението, че трябва да освободи поста на подуправител на БНБ

Андрей Гюров ще обжалва решението на Управителния съвет на БНБ да освободи поста на подуправител, съобщи пред журналисти самият Гюров. По думите му ръководството на Банката е взело решението на базата на постановлението на Антикорупционната комисия, което е "незаконно и неправилно": Гюров в отпуск от БНБ, антикорупционната комисия е установила..

публикувано на 17.07.24 в 18:49