Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В сравнение с миналото лято

60% повече жалби в Европейския потребителски център, свързани със самолетни пътувания

Снимка: pixabay

60% е увеличението на жалбите и оплакванията в Европейския потребителски център през това лято, свързани със самолетни пътувания, в сравнение с лятото на миналата година. Това заяви директорът на центъра Соня Спасова по повод на оплакванията на пътници заради отменен полет на "Уиз Еър" за Валенсия и забавяне на полет до Копенхаген, за които БНР информира. Към авиокомпанията е отправено запитване по случая и се очаква отговор.

Отменени или забавени полети, проблеми заради стачки са основните пречки, които срещат клиентите на авиокомпаниите през това лято. Соня Спасова поясни: "В последно време имаме повишаване на жалбите, които са свързани със закъснял или загубен багаж".

Необходимо е потребителите да опитат сами да решат проблема си, като се свържат с авиокомпанията и да изчакат нейния отговор преди да се обърнат към някоя институция за съдействие.

При по-големи закъснения в изпълнението на полетите авиокомпаниите са длъжни да информират пътниците, както и за това кога се очаква да излетят.

В случай на технически проблем с машината е възможно авиокомпанията да я замени с такава с по-малък брой места и да останат пътници, за които да няма места на борда. В този случай те имат три възможности, посочи Соня Спасова:

"Да ни върнат парите за билета, другият – да ни премаршрутират с възможно най-бърз вариант с друг полет или, да кажем, ако сме започнали да летим и сме стигнали до една точка, да ни върнат в  първоначалната точка на излитане".

Когато пътникът избере вариант за полет в друг ден авиокомпанията е длъжна да осигури храна и нощувка на пътника, а ако забавянето е по-дълго е възможно да се изплати и компенсация. Правата на пътниците и задълженията на авиокомпаниите са еднакви за клиентите както на редовните, така и на нискотарифните авиокомпании.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КОП 27: исторически, но крайно недостатъчни решения

"Историческо, но недостатъчно"  - така беше определено споразумението за създаване на специален фонд за компенсация на загубите на по-бедните държави, засегнати от промените в климата, с което завърши 27-та международната конференция на ООН в Египет.  Казано по-просто, богатите нации се съгласиха да плащат за климатичните загуби на уязвимите бедни..

публикувано на 27.11.22 в 14:00
Бдение за жертвите на пожара в Урумчи в Шанхай, 27 ноември 2022 г.

Стотици на мълчалив протест в Шанхай

Стотици хора се събраха днес на мълчалив протест в центъра на Шанхай, недалеч от мястото, където в ранните часове на деня се проведе демонстрация срещу официалната политика на Китай за нулев Covid.  Демонстрантите носеха бели цветя и празни листове хартия - символ на противопоставянето на цензурата. Те блокираха няколко кръстовища, което накара..

публикувано на 27.11.22 в 13:43

Общинският съвет в Бобошево ще избира председател ротационно - за по 6 месеца

Общинският съвет в Бобошево ще избира председател на ротационен принцип - на 6 месеца, беше решено на последното заседание. Така се прави опит да се реши кризата в общинското управление последните три години, породена от противоборството и неразбирателството между кмета на Бобошево Крум Маринов и председателя на съвета Стефан Тачев. На последното..

публикувано на 27.11.22 в 13:36

Когато се наливаха основите - как се строяваше стоманата

Светът е футбол, но аз не съм от тоя свят, от другий свят съм аз, както са казали пияният Буковски и емоционалният бастун Крачолов-Яворов. Те са много нежни поети и съвсем точно са ми изразили чувствата - не съм от тоя футболен свят, сърце не ми дава да съзерцавам коя да е футболна драма. С което не бих посмял да отрека грандиозната..

публикувано на 27.11.22 в 12:48
Атинската академия, 16 февруари 2021 г.

С 20 на сто поскъпнаха коледните елхи в Гърция

Кризата вдигна цените и на коледните елхи в Гърция. Клиентите все по-рядко купуват и украса на ток. С поне 20% по-скъпи са живите елхи на коледните пазари в Гърция. Производителите съобщават, че новата цена е следствие от скъпия транспорт, както и повишените разходи за отглеждане на елхите. Една елха с височина около две метра  се продава..

публикувано на 27.11.22 в 12:35
Иския, 26 ноември 2022 г.

Продължава издирването на изчезнали на италианския о-в Иския, сред тях е и българка

Издирването на изчезнали от свлачището на италианския остров Иския в Неаполския залив продължи през цялата нощ. До момента равносметката остава непроменена: една жертва, която е 31-годишна местна жителка, 13 ранени и 11 изчезнали, сред които има и българска гражданка. Кабинетът е на извънредно заседание за взимане на спешни мерки в помощ на..

публикувано на 27.11.22 в 12:23