Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Откриха газовата връзка с Гърция

Българо-гръцката газова връзка, по която страната ни ще получава евтино азерско синьо гориво, започна работа в 7 часа тази сутрин. Очаква се през октомври по тръбата да постъпят над 800 хиляди мечаватчаса природен газ.

За въвеждането в експлоатация на интерконектора в София беше организирана и официална церемония в НДК в София. В нея участваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Сърбия - Александър Вучич и на Северна Македония Стево Пендаровски, премиерите на Гърция - Кириакос Мицотакис и на Румъния - Николае Чука.

"Най-накрая", така президентът Румен Радев започна изказването си на церемонията при откриването на интерконектора с Гърция, чието осъществяване отне 13 години.

От днес по газовата връзка България ще получава договорените 1 млрд. куб. м годишно евтин азерски природен газ. Газовата връзка е от стратегическо значение за България и региона и променя енергийната карта на Европа, посочи Радев.

Европейският съюз подкрепи проекта от самото начало, включително финансово с близо 250 милиона евро. На фона на спрените доставки на руски природен газ и растящите цени на синьото гориво заради войната на Русия в Украйна, интерконекторът е от стратегическо значение за енергийната сигурност на Югоизточна Европа, подчерта председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Проектът за интерконектор между България и Гърция стои на масата от над 10 години. Още 2009 година беше започнат, в момент, в който България беше много тежко засегната от решението на "Газпром" да прекрати потока на газ през Украйна. Отне много решителност, за да се постигне целта. Наистина е необходимо да има много желание, страст и воля за такъв проект. Бих искала да изкажа искрената си благодарност към вас - екипа на интерконектора и също да благодаря всички български и гръцки правителства и ръководства за това, че подпомогнаха това да стане. ЕС подкрепя този проект от самото начало и политически, и финансово с близо 250 милиона евро. Бих казала, че днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. България обикновено получаваше 80% от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне една ужасяваща война срещу Украйна, енергийна война срещу Европа. Този газопровод променя ситуацията и за България, и за енергийната сигурност в Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руски газ. Интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България и това е страхотна новина в такива трудни моменти.  И тук в България, а и в цяла Европа, хората усещат последствията от войната на Русия. Благодарение на проекти като този Европа ще има достатъчно газ за зимата".

Фон дер Лайен акцентира върху необходимостта от спестяване и от "огромни инвестиции във възобновяеми източници на енергия": 

"Знаем, че това е енергия, която може да се произвежда на място, създава работни места на място и ни прави независими от външни намеси. Европа има всичко необходимо да се освободи от хватката на зависимост от Русия и всичко е въпрос на политическа воля. В момента сме изправени отново на критичен кръстопът. Енергийната криза е сериозна, значителна и съм уверена, че можем да се справим с нея, но все пак е сериозна и изисква от Европа една обща реакция, един общ отговор, който да позволи да се намалят разходите и цените на енергията за семействата, домакинствата и бизнесите. Вече сме предприели важни стъпки в това отношение. Вчера например всички се споразумяхме в ЕС да ограничим изключителните доходи от определени фирми и тези приходи да ги насочим към подкрепа на уязвими домакинства и бизнеси. И е необходимо и още да бъде направено. Всички сме наясно с това, но посланието ми е, че като го правим трябва да подкрепяме основите на нашата икономика и особено нашия единен пазар. Това е силата на ЕС. Там е богатството на ЕС и оттам произлиза. Без обща европейска решителност и решение рискуваме да бъдем разцепени и фрагментирани. От значителна важност е да имаме равно поле, равни възможности за всички в ЕС в единния пазар и от значителна важност да не се нарушава този единен пазар. Задачата пред нас е много ясна. Ние ще вършим много повече, за да успеем да ограничим тези скачащи главоломно цени на енергията, които отслабват нашата икономика и да го направим заедно като европейци. Това ще обсъдим и след няколко дена с европейските лидери и нямам търпение тази среща, която ни предстои. Много ми хареса мотото ви, което споменахте: "Ако искате да вървите бързо -  вървете сам, ако искате да стигнете далеч - вървете заедно с други". Така, че нека заедно да се изправим и да изготвим един силен енергиен съюз".

Служебният премиер Гълъб Донев откри церемонията в НДК и подчерта, че съзнателното нарушаване на газовите връзки в Балтика е потвърждение, че сигурността на доставките за Европа може да се компрометира много бързо, а интерконекторът България-Гърция ще направи страната ни по-малко уязвима. Освен това, по тази газова връзка ще се осигури пренос на природен газ към Румъния, Молдова, Украйна и Централна Европа, каза още Гълъб Донев.

Азербайджан ще удвои доставките на природен газ за Европа до 2027 година, посочи президентът Илхам Алиев. Извън Каспийско море, Баку проучва допълнителни газови находища, които ще позволят да се увеличи обема на доставките.

"Тази година ще увеличим износа до повече от 22 милиона кубични метра, като 11,2 ще отидат за европейските потребители. Подписан е меморандум за разбирателство с Европейската комисия и до 2027 г. на базата на този документ смятаме да удвоим доставките на природен газ за Европа, поне да го удвоим. А ние имаме потенциала да го постигнем това", каза Алиев чрез преводач.

"Всички осъзнаваме по-широкия геополитически смисъл на мероприятие", каза на церемонията министър председателят на Гърция Кириакос МицотакисТой определи пускането на интерконектора като събитие, което драматично променя картата на енергийната сигурността на цяла Европа.

"А и присъствието на колегите ни от Северна Македония, Сърбия, Румъния потвърждава, че доставките на природен газ от Азербайджан за България ще разкъсат здравата хватка на руския газ в региона и заедно с останалите инфраструктурни проекти, които текат, ще допринесат за развитието на една газова мрежа, на която може да се разчита", каза Мицотакис.

Премиерът на Румъния Николае Чука заяви, че страните в региона следва да мобилизират и собствените си възможности за енергийни ресурси. И въпреки оптимизма, който събитието излъчваше, Чука призова:

"Трябва да останем реалисти и да не пренебрегваме факта, че следва да бъдат ускорени процесите на диверсификация на източниците на суровини, както и начините за транзитирането им".

Според румънския премиер само така могат да бъдат заобиколени изкуствено създадените дефицити, които се отразяват на световния пазар.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че този проект свързва държави, които споделят общи ценности.

Александър Вучич напомни, че със започналия строеж на подобен интерконектор между Сърбия и България днешното събитие е особено важно и за сърбите.

"До една година интерконекторът между Сърбия и България ще бъде завършен и от двете страни на границата и очаквам по това време на 2023 година да мога да организирам такава церемония в нашата страна."

Междусистемната газова връзка България-Гърция e с дължина 182 километра и по нея могат да бъдат пренасяни 3 милиарда кубически метра природен газ годишно, от които са резервирани 1,57 млрд. куб. м, а свободният капацитет ще се предлага на две европейски борси. Освен азерските 1 млрд. куб. м по тръбата ще внасят газ и двама от акционерите в "Ай Си Джи Би" - гръцката ДЕПА и италианската "Посейдон", които държат 50%  от оператора, а останалият дял е на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Реализацията на газопроводd от гръцкия град Комотини до Стара Загора продължи близо 13 години. Проектът стартира с 45 млн. евро безвъзмездно финансиране от Европейската комисия, предоставено през 2009 г., но реалното му изграждане започна едва през пролетта на 2019 г. и се забави заради пандемията от коронавирус.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва "Детска Киномания 2022"

За четвърта поредна година "Детска Киномания" ще награди най-добрите детски филми. На 27 ноември 2022 от 11:00 ч. в кино „Люмиер“ ще се проведе четвъртата "Детска Киномания". 10 късометражни игрални филма и 11 анимации, създадени от деца на възраст от 7 до 18 години, ще се надпреварват за първите си детски „Оскари“ и ще видят лентите си на голям екран,..

публикувано на 27.11.22 в 14:48

Скандалът с малтретирани деца в гръцки социални домове се разраства

Разраства се скандалът в Гърция с малтретирани деца в социалните домове. Показания пред полицията говорят за побоища, глад и сексуални посегателства. Много пари и липса на всякакъв контрол е причината за малтретиране и сексуално насилие над децата, настанени в неправителствената организация "Кивотът на света", това са показанията на пълнолетни вече..

публикувано на 27.11.22 в 14:21

КОП 27: исторически, но крайно недостатъчни решения

"Историческо, но недостатъчно"  - така беше определено споразумението за създаване на специален фонд за компенсация на загубите на по-бедните държави, засегнати от промените в климата, с което завърши 27-та международната конференция на ООН в Египет.  Казано по-просто, богатите нации се съгласиха да плащат за климатичните загуби на уязвимите бедни..

публикувано на 27.11.22 в 14:00
Бдение за жертвите на пожара в Урумчи в Шанхай, 27 ноември 2022 г.

Стотици на мълчалив протест в Шанхай

Стотици хора се събраха днес на мълчалив протест в центъра на Шанхай, недалеч от мястото, където в ранните часове на деня се проведе демонстрация срещу официалната политика на Китай за нулев Covid.  Демонстрантите носеха бели цветя и празни листове хартия - символ на противопоставянето на цензурата. Те блокираха няколко кръстовища, което накара..

публикувано на 27.11.22 в 13:43

Общинският съвет в Бобошево ще избира председател ротационно - за по 6 месеца

Общинският съвет в Бобошево ще избира председател на ротационен принцип - на 6 месеца, беше решено на последното заседание. Така се прави опит да се реши кризата в общинското управление последните три години, породена от противоборството и неразбирателството между кмета на Бобошево Крум Маринов и председателя на съвета Стефан Тачев. На последното..

публикувано на 27.11.22 в 13:36

Когато се наливаха основите - как се строяваше стоманата

Светът е футбол, но аз не съм от тоя свят, от другий свят съм аз, както са казали пияният Буковски и емоционалният бастун Крачолов-Яворов. Те са много нежни поети и съвсем точно са ми изразили чувствата - не съм от тоя футболен свят, сърце не ми дава да съзерцавам коя да е футболна драма. С което не бих посмял да отрека грандиозната..

публикувано на 27.11.22 в 12:48
Атинската академия, 16 февруари 2021 г.

С 20 на сто поскъпнаха коледните елхи в Гърция

Кризата вдигна цените и на коледните елхи в Гърция. Клиентите все по-рядко купуват и украса на ток. С поне 20% по-скъпи са живите елхи на коледните пазари в Гърция. Производителите съобщават, че новата цена е следствие от скъпия транспорт, както и повишените разходи за отглеждане на елхите. Една елха с височина около две метра  се продава..

публикувано на 27.11.22 в 12:35