Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габровски села са увеличили жителите си за последните три години

Снимка: Нахит Догу

Габровските села са увеличили жителите си за последните три години. Справка на местната администрация показва, че през 2019  година в малките населени места в общината живеят 6426 души, а към септември тази година те са с 1000 души повече.

Увеличението на жителите на селата е положителна тенденция, на фона на статистиката, която сочи, че най-много опустели села или с по 1 жител в тях има в област Габрово.

Окуражаващите данни за нарастването на селското население са следствие и от пандемията, като новите заселници са предимно млади семейства.

В габровското село Враниловци, чийто жители към септември 2022 г. са 354,  детската градина работи на пълния си капацитет.

В друго село - Армените, хората, регистрирани по настоящ адрес са два пъти повече в сравнение с 2019 година, сочи справката на местната администрация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.