Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екзитпол: Две партии на ръба за следващия парламент

Снимка: Ани Петрова

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, според екзитпол проучвания "Алфа Рисърч", "Маркетлинкс" и "Тренд". Първите две агенции отчитат подкрепа за политическата сила от 25,5 на сто, докато според "Тренд" - 25,7% от гласувалите избиратели са дали вота си за нея.

Според "Тренд" 4-процентовия праг преминават шест партии, извън НС остават "Български възход" и "Има такъв народ".

По-сериозни разлики се отчитат в подкрепата за втората политическа сила – "Продължаваме промяната". Според "Алфа Рисърч" коалицията, водена от Кирил Петков и Асен Василев, получава 19,9% от вота, докато "Маркет линкс" и "Тренд" дават съответно 18,4 и 18,5 на сто подкрепа за тях.

Трета политическа сила е ДПС. Според "Алфа Рисърч" - партията получава 14,4%, "Тренд" им дава над 13 на сто от вота, докато "Маркет линкс" - 12,6. "Тренд" отчита 11,1 % за "Възраждане", докато според "Маркет линкс" 10,4 на сто от избирателите са дали вота си за тях. Според "Алфа Рисърч" подкрепата за партията, водена от Костадин Костадинов, е точно 10 %.

"Демократична България" получават 13,4 % подкрепа, според Тренд. "Маркет линкс" отчита в екзитпол 9 на сто за коалицията, докато "Алфа рисърч" - 7,9 % подкрепа за тях. Според "Алфа рисърч" и "Маркет линкс" "Има такъв народ" влиза в парламента с малко над четири на сто, но според "Тренд" партията на Слави Трифонов остава под чертата.

Прогнозите за "Български възход" - партията на бившия служебен премиер Стефан Янев, са на ръба за участие в следващото Народно събрание. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илиана Иванова

Еврокомисарят Илиана Иванова: Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към Европа

Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към европейските партньори. Това каза за БНТ комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия Илиана Иванова . "Важно е да стоим стабилно и да вдъхваме доверие у нашите европейски партньори. Последният конвергентен доклад показа, че..

публикувано на 12.07.24 в 11:22

С протестно автошествие почетоха паметта на загиналите в катастрофата край с. Кесарево

Близо 40 таксиметрови автомобила се включиха в протестно автошествие тази сутрин през Велико Търново, Арбанаси до гробищния парк в Горна Оряховица, за да изпратят таксиметровия шофьор Огнян Георгиев и неговия брат, които загинаха при катастрофата в началото на тази седмица на главния път София – Варна при стражишкото село Кесарево. Катастрофата беше..

публикувано на 12.07.24 в 11:13
Централна гара София

Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София

На Централната жп гара в София не се продават билети. Проверка на репортер на БНР показа, че продажбата е спряна заради софтуерен проблем.  Служители на гарата твърдят, че временно не се издават билети за влаковете в цялата страна. Пътниците са посъветвани да си купят билет във влака или пък онлайн.

публикувано на 12.07.24 в 11:08

Пореден депутат напусна ПГ на ДПС, така засега са 23-ма

Втори депутат напусна ПГ на ДПС в петъчния ден. Информацията обяви председателя на парламента Рая Назарян. Пред народните представители тя обяви, че заявление за напускане на групата е подал Мюмюн Мюмюн.  Така групата на ДПС остава с 23-ма членове, а вече напусналите групата на движението са 24. По-рано през деня ПГ на ДПС напусна..

публикувано на 12.07.24 в 11:00
Деница Сачева зам.-председател на ПГ на ГЕРБ –СДС

Деница Сачева: Позицията на ГЕРБ-СДС за втория и третия мандат остава непроменена

Позицията на ГЕРБ-СДС за неподкрепа на втория и третия мандат за съставяне на правителство на този етап е непроменена, заяви Деница Сачева в отговор на въпрос дали има промяна на тази позиция с оглед на последните политически събития и дали ако получат покана от ПП-ДБ, ще се явят на разговори. Тя коментира и възможностите за техническо..

публикувано на 12.07.24 в 10:55
Делян Добрев, Искра Михайлова, Джевдет Чакъров

В очакване на мандата: Какво ще предложат от ПП-ДБ? После партиите ще мислят

Политиците очакват да видят какво ще предложат от коалиция "Продължаваме промяната" - "Демократична България" с втория мандат като програма, и тогава ще вземат решение дали ще го подкрепят. Това стана ясно от изявленията на представители на различни парламентарни групи преди днешното заседание на Народното събрание. Всички те отчитат и коренно..

публикувано на 12.07.24 в 10:31

Пада възрастта при зависимостите

" Възрастта при зависимостите пада . На първа употреба пада възрастта и се променя типът зависимост или причините, които активират зависимости. От най-ранна възраст, например от 2-годишна възраст, започват екранните зависимости ".  Това коментира пред БНР Павел Павлов от Българската федерация на терапевтичните общности.  Той обясни, че между..

публикувано на 12.07.24 в 10:24