Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкривява ли вота играта с преференциите в листата на ГЕРБ-СДС в Благоевград?

Марио Русинов, АКФ: Стефан Апостолов е на радара ни от изборите през ноември 2021

Снимка: Ани Петрова

Кандидат-депутатът Стефан Апостолов, който отново беше под номер 22 в кандидатдепутатската листа на ГЕРБ-СДС в Благоевград и е от гражданската квота, отново събра най-много преференциални гласа. Повечето от тях са от родната му община Симитли, в която баща му, Апостол Апостолов, е пети мандат кмет. Точно от тази община в РИК бяха подадени най-много сигнали за нарушения на изборния процес, за притискане и заплахи за саморазправа, включително и към съставите на секционните комисии. Реакция на институциите до днес нямаше. Пред медиите вътрешният министър Иван Демерджиев потвърди, че той е сезирал прокуратурата за неправомерните действия най-вече на кмета на Симитли, но от там отказали да образуват досъдебно производство. Вътрешният министър заяви, че "това е един от случаите, в които прокуратурата показа, че крехкото доверие, изградено между двете институции, може би е в опасност" .

Как и защо хората от област Благоевград и най-вече от Симитли, избират младия Стефан Апостолов за депутат вече пет пъти? 

В деня на изборите повече от половината жалби и сигнали, подадени в Районната избирателна комисия-Благоевград, бяха от община Симитли. В тях се посочваше, че кметът и синът му, който е кандидат за 48-ото НС, обикаляли всички секции и открито агитирали. Други лица оказвали помощ на избиратели как и за кого да гласуват. Трети - директно заплашвали председатели и членове на секционни комисии, които им пречели да вършат онова, за което са изпратени.

На всички сигнали Районната избирателна комисия се е произнесла по един и същи начин: "Указва на секционните комисии за спазват Изборния кодекс и методическите указания за нормалното протичане на изборния ден". 

Нито една от жалбите не е препратена към прокуратурата по компетентност. Тя не се е самосезирала и от медийните репортажи.

Изборите отминаха, резултатите бяха огласени, очаква се разпределението на мандатите.

Цифрите показват, че Стефан Апостолов, който е от гражданската квота в листата на ГЕРБ, има 7 357 преференциални гласа и от последното място - застава след водача Росен Желязков. Преференциите на бившия транспортен министър са над 4 пъти по-малко, но към тях се добавят и гласовете без конкретно предпочитание. 

Този феномен не е нов. На парламентарните избори през април, миналата година Стефан Апостолов бе национален рекордьор с 9 507 преференции. Но това може да се обясни и с рекордно ниската избирателна активност на последните избори в областта - едва 37 процента.

И още една интересна съпоставка в цифри - избирателите в община Симитли са 12 420. Активно гласували са 59,9 процента, тоест 7 352 жители на общината. От всички преференциални гласове за Стефан Апостолов - около 5400 са от родната му община. Уравнението показва, че близо 75% от неговите съграждани са дали преференциалния си вот за него.

В предаването "Нещо повече" Марио Русинов от Антикорупционния фонд заяви, че Стефан Апостолов е на радара на организацията им още от изборите през ноември 2021 г.:

"Това е кандидат, който получава много голям брой преференции, концентрирани на малко места в избирателния район. Забелязваме огромна концентрация на преференции за него в 29-те секциите в община Симитли. В над 20 секции 90% от гласовете на ГЕРБ-СДС са с негова преференция, което е необичайно. Подобни статистически отклонения много често намекват за някакъв тип контролиран вот.  Със сигурност това е необичайна структура на вота. Днес наблюдатели в СИК в Симитли, които не са от общината, но са били там като членове на секционните комисии, се свързаха с нас и ни разказаха за потресаващи нарушения на Изборния кодекс".

Русинов посочи, че в село Градево дори не е имало т.нар. тъмна стаичка, а там се гласува с хартиени бюлетини.

Антикорупционният фонд ще излезе с доклад за използването на преференциите в партийните листи на изборите на 2 октомври.

Репортаж на Кети Тренчева и интервю на Диана Янкулова с Марио Русинов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковите файлове.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов. Петков поясни, че  това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен за заместник - кмет Маринов. Петър Маринов беше назначен за заместник-кмет на общината след коалиционно споразумение между..

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на портала Dir.bg, организатор на конкурса за свободна и чиста и журналистика Web report. Конкурсът се..

публикувано на 26.04.24 в 11:48