Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Александър Кирков:

Европейските регулации за киберсигурност са важни, но частните потребители остават "в сянка"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През септември Европейската комисия представи предложение за нов законодателен акт за киберустойчивост с цел защита на потребителите и предприятията от продукти с недостатъчно добра киберзащита. С него се въвеждат задължителни изисквания за киберсигурност за продуктите с цифрови елементи през целия им жизнен цикъл. Актът е предвиден още в Стратегията на Европейския съюз за киберсигурност от 2020 година. Той прехвърля отговорността за добрата защитеност на устройствата и софтуера там, където ѝ е мястото - сред онези, които пускат продуктите на пазара, подчерта еврокомисарят за дигитализацията Маргрете Вестагер.

Октомври преминава под знака "Европейски месец за киберсигурност". Темата тази година включва софтуера за изнудване и фишинга - две основни линии на киберзаплахите.

Европейският акт за киберустойчивост внася много логични изисквания, но те са много и най-вероятно това ще направи Европа по-изолирана от останалия свят. Може да се наложи да бъдат произвеждани различни версии на приложения, телефони и компютърни системи, коментира в подкаста за изкуствен интелект "Черната кутия" д-р Александър Кирков, ръководител на Научноизследователската лаборатория по кибернетична сигурност в УниБИТ и консултант на европейската агенция за киберсигурност ENISA.

Експертът коментира също значението и прилагането и на Директивата за мрежова и информационна сигурност (NIS) и разликите между нея и Акта за киберустойчивост..

Европейските регулации са важна стъпка за защита на икономическите оператори и административната сфера, а обикновените потребители на дигитални услуги остават по-назад в областта на киберзащитата, въпреки че хакерските атаки срещу тях също не са малко. В България има много инциденти, при които са изтеглени пари на обикновени граждани, има такива, на които спомени от целия живот - всички снимки са унищожени; други са изнудвани за пари чрез криптовируси. Частните лица засега остават "в сянката" на тези мерки и се налага да прилагат повече усилия за лична защита.


Каква е законовата база за защита на личното ни пространство и има ли механизъм за реална защита? Какво е важно да знаем, за да предпазим личното пространство на децата ни във виртуалната среда? Какви системи се разработват срещу масовото събиране на данни за потребителите през големите операционни системи?

Чуйте повече от д-р Александър Кирков във втория епизод от третия сезон на подкаста "Черната кутия".

Всички епизоди на "Черната кутия" ще намерите:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38
Радиотелевизионната станция на връх Ботев

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

" Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии , каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев . "Режимът ни на работа е непрекъснат - 24 часа..

публикувано на 15.07.24 в 08:58

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12