Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

62 филма ще бъдат показани на кино-литературния фестивал „Синелибри“

Осмото по ред издание ще се проведе от 8 до 30 октомври в София и още 6 града

Снимка: cinelibri.com

Осмото по ред издание на кино-литературния фестивал „Синелибри“ започва на 8 октомври. Той е единственият, в който се прожектират филми, направени по книги.   

Срещи на живо със забележителни артисти от цял свят - режисьори, сценаристи, писатели, актьори и продуценти обещават по време на фестивала организаторите на "Синелибри". Ще има бляскави кино-литературни премиери, галавечери, пърформанси, уъркшопи. „Преоткритото време“ е мотото на фестивала тази година и чрез него се отбелязва 100 години от смъртта на Марсел Пруст, една от иконите на литературния модернизъм, автор на монументалния роман „По следите на изгубеното време“.   

"Това е кино фестивал с най-големите световни кино продукции, повечето са с национални и международни премиери, които пристигат в България от големите фестивали във Венеция, Торонто, Сан Себастиан. Качеството на филмите е безкомпромисно. Тези филми са обвързани с литературата или са адаптации и свободни интерпретации, или са биографични филми. Тази година ще има много документални филми. Кино фестивалът ще се проведе в рамките на 23 дни и ще протече от 8 до 30 октомври в София и още 6 града. В София ще има над 300 прожекции и това издание е най-амбициозното. Тази година ще бъдат представени 62 филма", каза за БНР Жаклин Вагенщайн.

Не случайно осмото издание на "Синелибри" започва на осми октомври, а осмицата като символ на безкрайността е вплетена във визията на фестивала, казва още Жаклин Вагенщайн:

"Ключовата визия на фестивала представлява три осмици -  едната е лист хартия, другата е кино лента, третата е залез и изгрев и четвъртата е пясъчен часовник".

Осмото издание на "Синелибри" ще се открие тази вечер в зала 1 на НДК с дългоочаквания игрален дебют на Теодор Ушев - фантастиката „φ1.618“. Празничната церемония по откриването на фестивала ще бъде съпроводена с екстравагантен танцов пърформанс, чиято артистична концепция е в синхрон с цялостната визия и философия на тазгодишното издание. Непосредствено след церемонията зрителите в зала 1 ще присъстват на въпросната ексклузивна прожекция на филма на Тео Ушев, известен в цял свят с майсторските си анимационни проекти, спечелили му над 200 отличия през годините, включително номинация за „Оскар“:  

"Най-важните прожекции са тези у дома. Фактът, че филмът тръгва едновременно на два важни фестивала като "Синелибри" в София и Фестивалът за ново кино в Монреал е много добро съвпадение. Аз вярвам в такива знаци, които съдбата ми поднася".

Филмът на Теодор Ушев „φ1.618“ е адаптация на романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров, известен и като автор на „Дзифт“. Оператор е Емил Христов, чието име пък се свързва с най-успешните български филми от последните години, в т.ч. литературните адаптации „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ и „Дзифт“. Историята на „φ1.618“ ще пренесе зрителите в тайнствения свят на биотитаните - безсмъртни, асексуални, биологически съвършени хора. Застрашени от нарастващата токсичност на своята планета Земя, те се готвят да я напуснат завинаги, подготвяйки за мисията космическия кораб Пумпал:

Главните роли във филма на Теодор Ушев са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова, партнират им Ирмена Чичикова, Николай Станоев, Владимир Люцканов, Герасим Георгиев - Геро, Китодар Тодоров.   

"Синелибри" предвижда още една грандиозна кинопремиера в зала 1 на НДК - на 21 октомври. Става дума за психологическата драма „Синът“ на Флориан Зелер. Филмът ще бъде излъчен непосредствено след церемонията по награждаване на лауреатите от конкурсната програма. След като предизвика фурор с филмовата адаптация на пиесата „Бащата“, с Антъни Хопкинс и Оливия Колман в главните роли, тази година драматургът и писател Флориан Зелер отново влиза в ролята на кинорежисьор, за да предложи екранизация на още една своя хитова пиеса.  

Програмата предвижда галасъбития с официални премиери на книги и филми от Дания, Франция, Италия, Ирландия, Испания и Япония, подкрепени от съответните посолства и културни институти. Ще има и специална детска програма, както и двудневен курс на тема „От идеята до големия екран“, който ще се проведе на 29 и 30 октомври. Курсът се състои от два мастъркласа, предлагащи синтезирано знание за основите на реализацията на един филм. Лектори са Александър Чобанов, известен сценарист и писател, и Владимир Тодоров, художник и илюстратор с многогодишен опит в игралното и анимационното кино и редица международни успехи.  Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Драматичен театър "Сава Огнянов" с премиерата на "Емоции от първа необходимост"

Тази вечер на камерната сцена на Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе ще бъде премиерата на спектакъла "Емоции от първа необходимост" на режисьорката Ева Данаилова.  Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" по фрагменти от "Страх и мизерия в третия райх" на Бертолт Брехт ще има премиера тази вечер от 19 ч на Камерната сцена..

публикувано на 27.04.24 в 09:05
Южният парк в София

Ботаническата градина на БАН – с вход свободен за празниците, в Южния парк започва почистване на водоемите

За празниците Ботаническата градина на Българската академия на науките ще бъде с вход свободен. Тя ще е отворена за посетителите днес и утре от 10 до 16 часа. Събитието има и тема  - "Кухненската градинка. От 11:30 часа ще има демонстрации на икебана, съобщават от академията. А в Южния парк ще се проведе първа фаза от почистването на..

публикувано на 27.04.24 в 08:12

На Лазаровден: Тържество пред новостроящия се храм в "Люлин"

Днес, на Лазаровден, ще се състои предвеликденско тържество пред новостроящия се православен храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал " Люлин". Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е! В програмата са включени галерия на открито, засаждане на дървета с послание от всяко училище в района и..

публикувано на 27.04.24 в 08:07

Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес. Богослуженията на..

публикувано на 27.04.24 в 07:57

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са официалните тържества, посветени на  Априлската епопея. Тази година Националното дружество "Традиция"..

публикувано на 27.04.24 в 07:46

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България Срещата е по инициатива на българския министър и е във връзка с решението на Народното събрание за..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по "Хоризонт". " Алергичният ринит  е заболяване, което се причинява от алергично възпаление на..

публикувано на 27.04.24 в 07:30