Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Механизъм за солидарност в управлението на миграцията искат петте страни-членки от първа линия

Снимка: Пресслужба на правителството в Кипър

Задължителен механизъм за солидарност в управлението на миграцията и ефективни мерки за споделяне на нейната тежест в рамките на ЕС искат петте средиземноморски страни-членки от първа линия. Това се подчертава в приетата днес съвместна декларация от четвъртата министерска среща на Кипър, Гърция, Италия, Испания и Малта /форматът MED5/,проведена в кипърския град Пафос.

Европейската миграционна политика и общата европейска система за убежище и имиграция трябва да гарантират "реалния и необходим баланс между солидарност и справедливо споделяне на отговорностите", се посочва в заключителния документ от срещата на министрите на вътрешните работи.

Според петте средиземноморски държави от съществено значение е да има ефективен, предвидим и задължителен механизъм за солидарност в управлението на миграцията.

Прилагането на солидарност на доброволна основа не може да отговори на засилените нужди на страните от първа линия, подчерта в изявлението си кипърският вътрешен министър Никос Нурис.

Той специално приветства инициативата на България за подкрепа за Кипър чрез доброволно приемане на определен брой мигранти от острова. По-рано през септември Нурис съобщи, че намерението ѝ е за 100-150 души.

Приетата съвместна декларация акцентира и върху необходимостта да се засили наблюдението на външните граници на ЕС за предотвратяване на незаконни пресичания. Кипър високо оценява включването в това искане на "зелената линия", разделяща острова, поради нейната специфика. Тя не е външна граница на Кипър и ЕС, но е пропускателна точка за 94% от незаконно влезлите в Кипър от окупираната северна част на острова, каза министър Нурис.

Освен това заради продължаващата агресия срещу Украйна и цялостната нестабилност в региона, външните граници на Евросъюза трябва да бъдат защитени срещу хибридни заплахи и тактики на инструментализация на миграцията от някои съседни държави, се заявява в декларацията на средиземноморската петорка.

Близо 17 000 търсещи убежище са пристигнали в Кипър през тази година, а почти 5000 незаконни мигранти са върнати в страните им на произход, обяви вътрешният министър Никос Нурис.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията на депутатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:06

За денонощие са установени 14 души, шофирали под въздействието на наркотици и 31 - на алкохол

През изминалото денонощие полицаите в страната са спрели 31 водачи, шофиращи след употреба на алкохол, 13 от тези шофьори са били с над 1,2 промила алкохол в кръвта.  Под въздействие на наркотици са били засечени да шофират други 14 водачи.

публикувано на 13.07.24 в 14:03

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър поради грешки в изплащането на помощите за тока преди две години.  Министерството на финансите задължава стотици собственици на компании да върнат субсидиите за високата цена на тока, които са получили през 2022 година. Причината е, че финансовото министерство в Атина не е съгласувало и..

публикувано на 13.07.24 в 14:01
Фотоколаж: Силвия Петрова

Когато футболът не е просто футбол

Спортът, и в частност - футболът, имат по-силен политически характер, отколкото се предполага. В най-голяма степен това се дължи на т.нар. „мека власт“, или способността за привличане и убеждаване. Политическата власт използва тази маркетингова стратегия, за да подобри имиджа си пред света. А какъв по-добър начин страната ти да изглежда добре, от това..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Хранителни пакети от БЧК за 1066 жители на Община Добричка

Жители на Община Добричка ще получат хранителни пакети през следващата седмица. Подпомагането са осигурени по Оперативната програма за храни на Българския червен кръст. Хранителните пакети предстои  да бъдат раздадени на 1066 правоимащи жители на Община Добричка през следващата седмица в дните 16, 17, 18 и 19 юли.  Екипите на БЧК ще посетят..

публикувано на 13.07.24 в 13:58
Полина Паунова

Полина Паунова: Разместеният център на властта в ДПС е проблем за Борисов

" Хората около Пеевски нямат особен ход . Доган се позова на неформалната си власт, която за никого не е новина, че притежава. Но дали Пеевски може оттук нататък да има самостоятелна политическа битност? Това ми се струва централният въпрос." Това каза в интервю за БНР журналистът от "Капитал" Полина Паунова. С мистични..

публикувано на 13.07.24 в 13:47
Жега в Испания, 12 август 2021 г.

Първият за лятото продължителен период на горещо време започва в Испания

В България от началото на годината е отчетено четирикратно увеличение на изгорелите горски площи в сравнение със средния показател за периода, сочат данни на Европейската агенция за горски пожари. Те са цитирани на сайта на Испанското радио и телевизия в информация за повишената опасност от пожари във връзка с покачването на температурите. Има..

публикувано на 13.07.24 в 13:46