Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България след изборите - най-важното от седмицата


След предсрочните избори на 2 октомври:

Седем формации влизат в 48-то Народно събрание, големият въпрос е ще успеят ли да излъчат правителство

С най-много депутати - 67, ще бъде коалиция ГЕРБ-СДС, следвана от "Продължаваме промяната" - с 53 мандата и ДПС - 36. "Възраждане вкарва 27 депутати, БСП за България - 25, Демократична България - 20, а "Български възход" - 12. "Има такъв народ" остана под 4-процентната бариера.

Една от характеристиките на този вот е ниската избирателна активност от 39,41 процента.

Лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов няма да е депутат. ЦИК одобри подаденото от него заявление, с което той се отказва  да бъде посочен като  избран за народен представител. Николай Събев - бивш министър на транспорта, който водеше листата на Продължаваме промяната в Русе, също е сред тези, които се отказаха да са депутати.

ГЕРБ ще излъчи контактни групи за преговори с останалите политически сили по приоритети. Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Асен Василев и Кирил Петков обявиха формацията за опозиция. "Демократична България" няма да участва в преговори за управление с ГЕРБ или ДПС, заяви съпредседателят на движението Христо Иванов. ДПС и "Български възход" декларираха готовност да преговарят за коалиции.

След заседание на Изпълнителното бюро на БСП стана ясно, че председателят на партията Корнелия Нинова няма да подава оставка, въпреки петото място по изборен резултат. В събота беше свикан Националният съвет на партията, на който бе решено да бъде свикан Конгрес на БСП на 11-и и 12-и февруари. Контролната комисия не допусна на заседанието да гласуват Калоян Паргов и Кирил Добрев - две от знаковите фигури на вътрешната опозиция срещу Нинова. БСП няма да отиде на преговори с контактната група, предложена от лидера на ГЕРБ, реши още Националният съвет след 7-часово заседание.

"Възраждане", която получи на вота четвърти поред резултат и изпревари БСП по гласове, няма да участва в контактната група, предложена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, заяви председателят на партията Костадин Костадинов. Той добави, че е готов да опита да състави правителство с третия мандат.

Костадинов се опита да изгони журналисти от редица издания от пресконференция на партията.

От Асоциацията на европейските журналисти - България призоваха за бойкот на политици, които обиждат репортерите. Скандалът предизвика нарочна позиция на Съвета за електронни медии с призив към политиците да се придържат към цивилизационните норми на поведение като гарантират спазването на принципите на плурализъм и равнопоставен достъп до информация на журналистите.

“Демократична България” осъди действията на лидера на  „Възраждане“ и призова всички политически сили да се разграничат от поведението на Костадинов. Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев се противопостави на намесата на политици в работата на независимите медии. От „Продължаваме промяната“ поканиха медиите на пресконференцията си, като подчертаха, че всички журналисти са добре дошли и че е абсолютно недопустимо в демократична държава политици да се опитват да ограничават достъпа на журналисти до информация.

В първия си коментар на резултатите от изборите президентът Румен Радев каза, че избирателите са дали ясен знак към партиите, че очакват диалог и намиране на общи решения.
Следващата седмица президентът ще обяви кога ще свика парламента и увери, че ще има достатъчно време за търсене на консенсус.

Вотът на българите показва, че коалиционната формула за управление е неизбежна, заяви служебният премиер Гълъб Донев.

Синдикатите и бизнесът апелираха политиците да намерят сечението на разумните решения.

През седмицата на редица места в страната продължиха организираните от КНСБ протестни акции с искане за по-високи доходи. А таксиметрови шофьори блокираха Орлов мост в знак на съпричастност към убит техен колега в столичния квартал „Разсадника“.

За 10 години населението на България е намаляло с близо 845 хиляди души, което е спад с над 11 процента. Към 7 септември 2021 година, когато беше извършено последното преброяване, населението е близо 6 милиона и 520 хиляди. Това сочат резултатите от преброяването от миналата година, данните от което бяха официално представени ден след изборите.

Близо 900 000 пенсионери получават от тази седмица увеличените си пенсии, след направеното преизчисляване от 1-ви октомври по модифицирано швейцарско правило. Плащането е по график в пощенските станции до 20-и октомври. Работното време на пощенските станции е обявено на сайта на Български пощи и е посочено на вратата на всяка една от тях.
 
Взрив взе живота на трима работници в "Арсенал-Казанлък", а една жена беше тежко ранена. Трагичният инцидент от 4-и октомври се разследва.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че война между прокуратурата и МВР няма. И че институциите трябва да си съдействат в борбата срещу престъпността.

В 81-о средно училище "Виктор Юго" в София беше открито второто издание на инициативата "Светилник" за даряване на химни на шест училища. Кампанията се осъществява от организацията на автори и композитори "Музикаутор" в партньорство с Българското национално радио, Българската телеграфна агенция и други организации.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

България може да предостави 80 млн. евро на Украйна

В позицията, с която България отива на срещата на върха на НАТО, е посочено, че страната ни може да предостави 80 млн. евро на Украйна. Това съобщи в кулоарите на парламента служебният премиер Димитър Главчев. Той обаче опроверга твърдението на президента, че България се превръща в безсрочен донор на Украйна.  Главчев: Подкрепата за Киев..

публикувано на 05.07.24 в 12:10

Удължено е частичното бедствено положение заради безводието в Рила, Кочериново и Бобошево

Частичното бедствено положение за общините Рила, Кочериново и Бобошево, въведено първоначално заради безводието за 7 дни, ще бъде удължено, каза за БНР областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. Днес след обяд се очаква да бъде сключен договор с фирма, която да ремонтира съоръженията при водохващането "Робовица", откъдето се..

публикувано на 05.07.24 в 11:56

4 пистолета са открити близо до мястото на стрелбата в "Модерно предградие"

Четири пистолета са намерени близо до мястото на стрелбата вчера в столичният квартал "Модерно предградие". Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов.  Три от оръжията са законни а едно незаконно. Продължават следствените действия в столичния кв. "Модерно предградие", където беше убит 48-годишен мъж Стрелбата се разрази вчера около..

публикувано на 05.07.24 в 11:26
Калин Стоянов

Калин Стоянов за празника на МВР: Това не е просто една от професиите, това е кауза

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поздрави бившите и настоящи служители на МВР по случай 145 -тата годишнина от създаването на министерството. Днес сутринта ръководството на МВР поднесе цветя пред паметника на Незнайния войн в София. "Нека да бъдат здрави, успешни. Предизвикателствата са много. Всеки ден има такива. Това е..

публикувано на 05.07.24 в 11:23
Дарин Георгиев от

Дарин Георгиев: Това е краят на партия "Величие"

Това е краят на партия "Величие". Това заяви вече бившият зам.-председател на парламентарна група Дарин Георгиев. За разпадането й той обвини основателят на партията Ивелин Михайлов. "Човекът, който стои зад кулисите на партията. Членът, т.нар. член на партия "Величие", така Георгиев описа Михайлов. Георгиев заяви, че ще остане верен на..

публикувано на 05.07.24 в 11:14

Голям интерес към нова фериботна връзка от Солун за островите в Егейско море

Днес от Солун отплава първият ферибот по връзката за островите в северните Споради - Алонисос, Скопелос и Скиатос. Няма нито едно свободно място. Билетите свършиха поне преди седмица, съобщават от туристическата агенция.  Повечето пътници днес са от балканските страни, допълват информацията, като посочват, че има също много българи с личните си..

публикувано на 05.07.24 в 11:10

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националния осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 млн. лева спрямо същия..

публикувано на 05.07.24 в 10:41