Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски бизнесмен с обвинения, че е помагал на Олег Дерипаска да избягва санкции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британски бизнесмен беше обвинен, че е помагал на руски олигарх да избегне наложените му от Съединените щати санкции във връзка с войната в Украйна, съобщи "Гардиън".

Греъм Бонъм-Картър, братовчед на извесната актриса Хелена Бонъм-Картър, беше обвинен във финансиране на покупки на имоти от Олег Дерипаска и прехвърляне на произведения на изкуството. Британският бинесмен е  обвинен в заговор за нарушаване на санкциите, наложени от правителството на Съединените щати на руския олигарх. Американското министерство на правосъдието заяви, че ще иска екстрадирането на Бонъм-Картър.

Дерипаска първоначално беше санкциониран от Съединените щати за това, че действа пряко или косвено от името на висш служител в руското правителство и че работи за руския енергиен сектор. Твърди се, че бизнесменът е бил инструктиран от Дерипаска да учреди компания, наречена "ДжиБиСиЕм Лимитед" (GBCM Limited), за управление на имотите, включително два в Ню Йорк и един във Вашингтон.

Министерството на правосъдието заяви, че повече от 1 милион долара са изпратени от сметка на "ДжиБиСиЕм Лимитед" (GBCM Limited) в Русия за изплащане на заплати на персонал за подръжка на имотите на олигарха и плащане на съответните данъци върху тях. Срещу Бонъм-Картър са повдигнати три обвинения, всяко от които може да му донесе до 20 години затвор.

Олег Дерипаска бе един от седемте руски олигарси, на кояти бяха наложени санкции във Великобритания на 10 март за това, че е тясно свързан както с руското правитнелсво, така и лично с Владимир Путин и че участва в "дестабилизирането и заплашването" на Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Киев, 10 октомври 2022 г.

Нови ракетни удари на руските войски по цели в Украйна

Руските войски са нанесли днес нови ракетни удари по цели в Украйна. Обстрелвани са населени места в Запорожие, Лвов в Западна Украйна и района на столицата Киев. И днес в редица украински градове отекна въздушна тревога. Кметът на Лвов Андрей Садовий..

публикувано на 11.10.22 в 18:17

Британското разузнаване: Обрат във войната в полза на Украйна

Шефът на разузнавателната агенция на Великобритания Джеръми Флеминг смята, че въпреки ракетните удари на Русия в понеделник, Украйна извършва обрат в бойните действия срещу изтощените руски сили, чиито боеприпаси са на изчерпване. В рядка..

публикувано на 11.10.22 в 12:38
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра –..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха..

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки..

публикувано на 15.07.24 в 20:21