Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документалният филм "Следеният човек" с премиера на "Синелибри"

Снимка: www.cinelibri.com

Национална премиера на документален филм "Следеният човек" на режисьора Димитър Коцев-Шошо, адаптация на мемоарния роман на Веселин Бранев. Прожекцията е тази вечер на фестивала "Синелибри".

"Следеният човек“ е историята на един мъж, който прочита своето досие в архивите на комунистическата Държавна сигурност. Това е неговият опит да се застане очи в очи със своето минало, както и с миналото на цяла една нация, която е преживяла 45 години под похлупака на тотален комунистически контрол и всекидневно нарушаване на правото на личен живот. Той вижда свидетелства за един живот под постоянно наблюдение, живот, толкова различен от онова, което си спомня. Този човек е преживял следенето. Но може ли да преживее срещата си с изкривения образ на собствената му личност?"

"Гледах филма. Той е едно вълнуващо завръщане, което винаги остава незаключено, когато става дума за баща ми и за тази негова книга. ... Това, което се е случвало, маркира цял един живот - неговия, но и моя, защото аз бях свидетел на всички тези събития още от дете", каза пред БНР Владислав Бранев, син на Веселин Бранев, който пристигна от Канада за премиерата на филма.

Според него темата за досиетата и за Държавна сигурност не е преживяна още от обществото и не е затворена тази страница:

"Сякаш тя е заключена в тъмна стаичка и никой не иска да поглежда към нея. Или когато поглеждаме към нея, обикновено коментарът е, че това е стара история и трябва да я оставим. Има страх в обществото и от това да не бъдеш разкрит и посочен с пръст". 

Българското общество не намери сили честно да премине през тази травма, Германия, Чехия, Полша успяха, подчерта Владислав Бранев.

Снимка: Синелибри

Веселин Бранев е режисьор, сценарист, писател, автор на други две книги: "Чаша кафе сутрин" и "Осъмване без някого", писани през 60-те години на 20 век. Той е известен с игралните и телевизионни филми като "Хотел Централ", "Убийства", спреният "Сумрак", част от сериала "Записки по българските въстания" и др

Интервюто на Людмила Железова с Владислав Бранев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На граничния пункт

Въвеждат дезинфекция по всички ГКПП у нас заради риска от чума по дребните преживни животни

България въвежда от утре задължителна дезинфекция на автомобилите на всички гранични пунктове. Мярката е превантивна заради откритите в Северна Гърция огнища на чума по дребните преживни животни. Това стана ясно на извънредно заседание на областната епизоотична комисия в Кърджали с участието на заместник-министъра на земеделието Деян Стратев и..

публикувано на 04.08.24 в 17:12

Пожарът край граничното село Църварица е погасен

Пожарът край кюстендилското село Църварица до границата с Република Северна Македония, който гори от петък, е угасен напълно, съобщи  за БНР директорът на Горското стопанство в Невестино Кирил Иванов. Огънят обхвана площ от 1000 декара гора и храсти, изгоряха и 5 къщи. На място остават екипи, които ще следят за евентуално разгаряне на нови..

публикувано на 04.08.24 в 16:56

Министерството на цифровата политика в Кипър: С пълното 5G покритие е достигната европейската цел, поставена за 2030 г.

Кипър вече е постигнал 100% покритие с 5G мобилни мрежи, а до края на следващата година ще има 100% обхват и с мрежи с много висок капацитет (Very high capacity network, VHCN). Това съобщиха от правителството, отчитайки значителния напредък на страната в изпълнението на целите на европейското "Цифрово десетилетие 2030". Кипър постига най-висок ръст,..

публикувано на 04.08.24 в 16:49
Заседание на Областната епизоотична комисия в Кърджали заради случаите на чума по дребните преживни животни в съседна Гърция.

До момента в България няма регистрирано огнище на чума по овце или кози

До момента в България няма регистрирано огнище на чума по овце или кози, обяви директорът на Агенцията по храните (БАБХ) Светлозар Патарински. Той увери, че живи животни не са влизали в България от Румъния и Гърция, където са обявените огнища на заболяването. Увеличава се броят на заразените с чума кози и овце в Гърция, над 14 000 са умъртвените..

публикувано на 04.08.24 в 16:24
Индонезийци държат плакати с надпис:

Дипломатически совалки в Близкия изток, в Израел силите за сигурност са в най-висока степен на готовност

Докато дипломатическите усилия за предотвратяване на широкомащабен конфликт в Близкия изток продължават, Израел се подготвя за вероятен масиран удар от Иран и Ливан след убийствата на политическия лидер на "Хамас" в Техеран и на високопоставен военен от "Хизбула" в Бейрут.  Политическият лидер на "Хамас" беше погребан в Катар Взривоопасна..

публикувано на 04.08.24 в 16:08
Лидерът на ИТН Слави Трифонов.

В понеделник ИТН връщат третия мандат неизпълнен

"Всички видяхте какво се случи през последната седмица. Случи се буквално пред очите ви. Президентът връчи третия проучвателен мандат на ИТН и ние напълно открито и отговорно се постарахме да го изпълним", написа във Фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов. И още: "Пред вас се срещнахме с всички политически партии и независими депутати в 50-тото Народно..

публикувано на 04.08.24 в 15:29
Снимката е илюстративна, архив.

Пожарът край граничното село Църварица е локализиран от три страни

Пожарът  до границата с Република Северна Македония  край село Църварица, община Невестино, област Кюстендил, ,   който възникна в петък следобед,  е локализиран и ограничен. Горят около 1000 дка иглолистни дървета край невестинските села Илия и Църварица Огънят обхвана площ от 1000 декара гора и храсти, изгоряха и 5 къщи. Няма..

публикувано на 04.08.24 в 14:55