Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита света Параскева - Петка Търновска

2
Българска възрожденска икона, представяща Св. Петка /детайл/, рисувана от Никола Образописов - самоковска художествена школа, втората половина на XIX век.
Снимка: Дарина Григорова

Днес православната църква почита света Параскева - Петка Търновска. Живяла е през 11 век. Родителите ѝ били българи. Аскетичният й живот и посмъртните ѝ чудеса са описани във вдъхновено житие и от свети патриарх Евтимий. На нея са посветени много храмове в цялата страна. 

На Петковден имен ден имат над 26 000  българи. 

Преподобна Параскева е живяла през X-ти-XI-ти век. За нейните родители се знае, че са българи от Равна Тракия, град Епиват, където и досега живеят преселници от Търново. Преподобна Петка Търновска се е посветила в служба на Бога и е помагала на гладни и голи хора, като често им давала дори и дрехите от гърба си. Завършва земния си път в родния Епиват, където тленните ѝ мощи извършват многобройни чудеса. Според един от духовните водачи на България - патриарх Евтимий, който описва земния път на светицата, мощите на Преподобната били открити случайно. През Второто Българско царство са пренесени в Търново от цар Иван Асен Втори и патриарх Василий и положени в изградения специален храм "Света Петка Търновска". След падането на Търново при цар Иван Шишман през 1393-та година, Светите мощи били пренесени в Румъния, а по-късно - в Сърбия. През 1641-ва година мощите са върнати в румънския град Яш, където се намират и сега. На Света Петка предимно се молят жените и децата, на които тя е най-усърдна закрилница.
Почитта към Преподобната Параскева Епиватска, наричана от народа Света Петка Българска, е от времето на Цар Иван Асен Втори: 

"Той с вяра, с благоговение пренесъл мощите на светицата в Търново, в своята столица, в новопостроен храм, който носел нейното име и от тогава по нашите земи паметта на светицата се почита. Почита се и сега в целия православен свят, защото чудесата са многобройно, но човек трябва да вярва". Това напомни отец Димитър, който днес ще отслужи литургия за храмовия празник на църквата в романското село Камено поле:

"Когато запалим свещичка и се помолим на Света Петка, въпреки че щом сме живи, ние грешим, поне от малко, ако може, Господ Бог да ни опрости греховете".

Троян отбелязва своя празник с поредица от тържествени събития.
Празничният ден ще започне със Света литургия в църквата "Света Параскева Петка". След службата в Музея на занаятите ще бъде открита изложбата "Музеи и истории за хора с кауза". В 11.30 ч. на площад "Възраждане" тържествено ще бъде издигнато знамето на Троян, а на заседание на Общинския съвет със званието "Почетен гражданин" ще бъде удостоен художникът Енчо Ганковски. С почетен знак "Златен герб" ще бъде наградена д-р Цветомила Дудовска - управител на Белодробната болница в града. В 13.30 ч. пред читалище "Наука" започва Международен фестивал на сиренето. Празничният ден ще завърши с лазерно шоу и пиротехнически спектакъл на централния площад.
Празник в Троян /Снимка: Пламен Христов/
Град Брезник чества своя духовен празник. Света Параскева се смята за покровителка на града и закрилница на местните. 
Църковните служби ще започнат в 9.00 часа. Ще бъдат отслужени Света литургия и Празничен водосвет, след което ще бъде раздаден курбан за здраве и благоденствие. По традиция, празникът беше предшестван от редица прояви. Тази година те започнаха в началото на седмицата с представяне на книгата на Димитър Тонин "Брезник и Брезнишко", а вчера бяха открити изложби-живопис на пернишките художници Богомил Благоев и Георги Кьосев и изложба на градско облекло от края на 19-ти до средата на 20-ти век под наслов "Традиция и модерност". Със заповед на кмета Васил Узунов, днешният ден е обявен за неприсъствен в двете училища, детската градина, общинската администрация и общинските структури на територията на общината.
Света литургия и курбан за здраве в църквата "Света Петка" в местността Рупите, изграден преди 28 години по заръка на пророчицата Ванга. 
Въпреки дъждовното време стотици вярващи пристигат от сутринта в местността, за да се поклонят пред паметта на Света Петка и да оставят цветя на гроба на пророчицата Ванга, намиращ  се в двора на манастирския комплекс. След тържествената Света литургия ще бъде открита нова зала със заветите на Ванга и ще бъдат осветени две скулптури, дарени на комплекса, сподели управителят Серафим Иванов:
"Ще бъде отворена и осветена зала, която Фондация "Ванга" направи, със заветите на Ванга - те са направени, написани. Извадени са от книгите на Жени Костадинова, на Владимир Дайреджиев. След освещаването на залата, имаме освещаване и откриване на две статуи. Едната е за Светлината. Другата е "Прошка". Тези статуи са дарени от дарители и са поставени в района на комплекса".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архов.

Убити и ранени при нападение в германския град Лаутлинген

Няколко души са убити и ранени при нападение в германския град Лаутлинген в провинция Баден-Вюртемберг, съобщава Ройтерс, цитирайки вестник "Билд". Твърди се, че заподозреният нападател е ловец.  На мястото на инцидента са пристигнали десетки коли на Спешна помощ и два спасителни хеликоптера, които са обградили района.  Няма опасност за..

публикувано на 14.07.24 в 15:59
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания.

Тръмп: Няма да се страхуваме, а вместо това ще останем непоколебими във вярата си

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се казва в изявление на екипа на бившия американски президент, който ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември и стана обект на покушение на митинг в Пенсилвания. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Той бе ранен леко в дясното..

публикувано на 14.07.24 в 15:16
Бившият американски президен тДоналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания, но раната не е животозастрашаваща.

Европейските лидери осъдиха нападението срещу Тръмп, пожелават му бързо възстановяване

Държавни глави и правителствени ръководители от цял свят осъдиха покушението срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, извършено на митинг в щата Пенсилвания, съобщават световните информационни агенции. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал В Европа: Ръководителят на европейската дипломация  Жозеп..

публикувано на 14.07.24 в 14:52

Елин Рахнев: Евро 2024 е едно от най-добрите първенства

За мен Евро 2024 е едно от най-добрите първенства , каза пред БНР Елин Рахнев – писател, драматург и голям футболен фен. На финала довечера той сподели, че ще стиска палци за Испания . Испания срещу Англия в големия финал на ЕВРО 2024 "Всички футболни аргументи са за Испания. Според мен няма в последните години такъв отбор, който да е..

публикувано на 14.07.24 в 14:15
Снимката е илюстративна.

Гърция: Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун

Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун, което по-рано беше спряно заради намалена видимост вследствие на пожара между Серес и Солун. Огънят вече е овладян. Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун До другите гранични пунктове с България няма активни пожарни огнища. Гасят се пожари в областите..

публикувано на 14.07.24 в 14:04
Роберт Фицо

Словашкият премиер: Нападението срещу Тръмп е копие на атаката срещу мен

Словашкият премиер Роберт Фицо, който през май беше прострелян, докато поздравяваше свои симпатизанти, определи атентата  срещу Доналд Тръмп "като копие" на нападението срещу самия него. Политическите опоненти на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп опитват да го възпрепятстват и когато това не работи, те толкова много изнервят обществото, че..

публикувано на 14.07.24 в 13:58

Политолози: Нова формация на Пеевски няма бъдеще

Партии, създадени не само от отцепници, но и от финансови центрове – Ковачки, Божков и т.н., те не съществуват дълго и не могат да бъдат фактор в българския политически живот. В това е категоричен политологът Мехмед Мехмед, според когото случващото се в ДПС ще завърши с раздяла . А след раздялата ДПС ще си влезе в едно русло и ще се..

публикувано на 14.07.24 в 13:49