Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19-годишна загина, след като камион удари спирка на градския транспорт в София

Снимка: Николай Христов, БНР

Камион с минерална вода се е врязал в спирка на градския транспорт на бул."Гоце Делчев" преди кръстовището с бул."България".  На няколко метра от спирката се е намирала и 19-годишна млада жена, която е починала на място.

Починалото момиче е било блъснато на издигната пешеходна пътека, съобщиха от прокурарурата. При справка в СДВР е установено, че шофьорът не е имал предишни провинения  на пътя.

Инцидентът е станал около 9:43 ч. Линейката на "Спешна помощ" е била на мястото, в 9:51 ч., но медиците само констатирали смъртта.

Шофьорът на товарния автомобил е 53-годишен мъж, който е с множество наранявания, е откаран в "Пирогов", където е настанен в противошкова зала. Няма опасност за живота му. Според директора на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров, работната диагноза към момента е "комоцио". Мъжът е докаран под силен стрес. Не е ясно  дали му е прилошало или друга причина е довела до инцидента. Според д-р Димитров, той е бил дезориентиран, но състоянието му е стабилно. Направени са му тестове за наличие на вредни субстанции. Към момента те са с отрицателен резултат. Очакват се и резултатите от кръвните проби. Шофьорът ще остане за наблюдение в Неврохирургичната клиника.

На място на инцидента има и екипи на полицията. Районът е отцепен. 

Изясняват се и причините за инцидента. Една от версиите е прилошаване на водача. 

Живущи в района споделят, че по булеварда често се шофира с превишена скорост.


Очевидец на инцидента сподели за БНР:

"Удари жената. Най-вероятно не знае какво се е случило човекът. Беше с висока скорост и най-вероятно е изгубил управление. Жената вървеше по тротоара и той я удари. След това се спря на автобусната спирка. Добре, че нямаше хора на нея. 9:40 ч. беше. Според мен, след като дойдох да видя шофьорът как е, ми се стори, че е около 40-годишен. Не знам, нямам представа. Не мога да преценя, защото гледката беше много грозна. Шофьорът беше в шок. Казах му да не мърда, че линейката сега ще дойде, и това е.


Заместник-градският прокурор на София Иво Илиев обясни, че момичето е било блъснато на пешеходна пътека, която се намира на около 20-25 метра преди спирката на градския транспорт, и буквално е било влачено от камиона до спирката:

"Реагирахме бързо. СДВР бяха уведомени на момента и се отзоваха. Местопроизшествието беше запазено от патрул на 4-то РПУ, след което дойдоха и разследващи полицаи Незабавно дежурният прокурор дойде. Досъдебното производство ще е под надзора и ръководството на Софийска градска прокуратура. По всяка вероятност то ще бъде за причиняване на смърт в следствие на нарушаване на правилата за движение по пътищата. Тепърва ще се събират доказателства. Има свидетели на инцидента. В района на пешеходната пътека въпросният камион, превозващ минерална вода, или бус - както и да го наречете - не е спрял и е осъществил съприкосновение с преминаващо момиче, в резултат на което може би го влачи двайсетина метра и в последствие катастрофирал в спирката. Поне на нея е нямало хора и няма други пострадали. За съжаление, имаме жертва, която е на място. Не видях да има спирачен път. Ще се правят експертизи. По всяка вероятност има камери на мястото. Ще видим дали има годни записи. Имаме свидетели, които след гледката са били в шок. Дали са сведения. Тепърва ще се разпитат подробно като свидетели. Първоначалната ни информация е, че е станало на пешеходна пътека. Като имаме предвид ограничението от 30 километра, къде се намира тялото и къде е камионът, аз лично смятам, че скоростта вероятно е била доста висока".

Минути по-късно и главният разследващ полицай на СДВР обясни, че шофьорът е без актове и фишове до момента, тоест няма провинения на пътя, а тестовете за алкохол и наркотици са отрицателни. Полицаите се опитват да установят дали изобщо има спирачен път. Скоростта на камиона ще бъде установена на по-късен етап.


Снимки: Николай Христов, БНР





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Великова: Съдии си дават отвод и от февруари не тръгва делото за отнетия лиценз на КТБ

Ние ще си платим освен фалита на КТБ и лукса да разследваме фалита на КТБ. Това коментира журналистката на БНР Силвия Великова в предаването "12+3" за 10-годишнината от "Мега делото за грабежа на века" - фалита на банката на Цветан Василев. И прогнозира, че скоро ще започне още едно подобно дело, това на Васил Божков с много..

публикувано на 18.06.24 в 13:57

Съдът: "Пирогов" да даде подробна информация за заседанието на Медицинския съвет по казуса "Даная"

Болница "Пирогов" е осъдена на последна инстанция да даде подробна информация за заседанието на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи, от което изтече аудиозапис с изказвания и заплахи срещу членове на фондация "Даная". Заплахи: Казусът "Пирогов" продължава Ръководството на болницата трябва да плати и над 1000 лева за разноски по делото,..

публикувано на 18.06.24 в 13:55
Емил Бранчевски

Кметът на столичния район "Илинден" отрече да има фирма в Англия

Общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София предупредиха, че кметът на столичния район "Илинден" Емил Бранчевски, избран от листата на "Спаси София", може да бъде освободен от поста заради регистрирана на негово име фирма.  В понеделник в администрацията на столичния район "Илинден" е постъпило уведомление от Общинската избирателна комисия -..

публикувано на 18.06.24 в 13:38

ИТН на разговор за кабинет с ГЕРБ-СДС

Започват преговорите на ГЕРБ-СДС с партия "Има такъв народ".  На срещата от страна на ИТН участват Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова. И БСП не се отзова на поканата за разговори с ГЕРБ-СДС В очакване на преговори за кабинет по покана на ГЕРБ-СДС. Кои ще се отзоват? ИТН са втората парламентарна формация след ДПС, която..

публикувано на 18.06.24 в 13:06

Честванията на 155-годишнината на БАН започнаха в Браила

Началото на отбелязването на 155-годишнината от създаването на Българската академия на науките бе поставено днес в румънския град Браила от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и участниците в 19-та световна среща на българските медии, която ще започне утре в Одеса. На честването, което се състоя в двора на българската църква в Браила, присъстваха..

публикувано на 18.06.24 в 13:06

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство

ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство . Това каза пред БНР проф. Димитър Вацов, философ и политически анализатор, и прогнозира кабинет да се състави още с първия мандат, ако не - с втория, "за да не дадат ГЕРБ и ДПС топката на Румен Радев". "Те са хванати в менгеме между ниската електорална легитимност, която имат,..

публикувано на 18.06.24 в 13:06

Системата BG Alert не е била задействана преди вчерашния трус

Системата BG Alert не е била задействана преди земетресението в Асеновград снощи, това съобщи за БНР Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на  населението". Той обясни, че получените снощи съобщения на мобилните телефони са от платформата на Гугъл за известяване: "BG Alert не беше задействана предвид факта, че тя е..

публикувано на 18.06.24 в 12:59