Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите на самолетния инцидент в Русия са поне 13

Пожарникари на мястото на катастрофата в Краснодарски край.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По последни данни 13 души са загинали, сред тях три деца, а 19 са били ранени, след като руски боен самолет се разби до жилищен блок в град Ейск в Южна Русия. Сред загиналите има и 3 деца, заяви руският заместник-министър на здравеопазването Алексей Кузнецов, цитиран от местни медии. 

Двамата пилоти са катапултирали и са докладвали, че причина за случилото се е възпламеняване на единия от двигателите. Няма информация за състоянието им.

Сред 19-те ранени има две бременни жени, а сред четиримата в тежко състояние - две деца. 

Свръхзвуковият изтребител-бомбардировач Су-34 на руските въздушно-космически сили е излетял от летище на Южния военен окръг, съобщиха от министерството на отбраната. Докато е набирал височина по време на учебно-тренировъчен полет, самолетът е паднал в близост до девететажна жилищна сграда и се е взривил. Огънят е обхванал площ от 2000 квадратни метра. Засегнати са били 72 апартамента. От сградата са били евакуирани 250 души, включително 40 деца.

По разпореждане на президента Владимир Путин към мястото на трагедията са отпътували губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев, министърът на извънредните ситуации Александър Куренков и министърът на здравеопазването Михаил Мурашко.

Следственият комитет е започнал наказателно производство, а военната прокуратура на Южния военен окръг - проверка във връзка с инцидента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново смениха областния управител на Разград

Владимир Димитров поема поста областен управител на Разградска област, реши правителството. Той е заемал същата длъжност от 28 юли миналата година до 3 юли тази година, а след това е назначен за заместник областен управител. Досегашният областен на Разград Севджан Садъков е освободен от поста, който получи в началото на този месец...

публикувано на 31.07.24 в 17:33
Тошко Йорданов от ИТН на срещата с Джевдет Чакъров и депутатите, напуснали ПГ на ДПС - 31 юли 2024 г.

ИТН и представители на ДПС, напуснали ПГ на Движението: Умерен оптимизъм за подкрепа на третия мандат

Във връзка с реализацията на третия мандат за съставяне на кабинет " Има такъв народ" проведе среща с представители на ДПС - Джевдет Чакъров и другите депутати, които напуснаха от парламентарната група на движението.  Третият мандат: Напусналите ПГ на ДПС ще разговарят с ИТН, Пеевски призова да върнат папката Докъде стигнаха разговорите на..

публикувано на 31.07.24 в 17:29
Георги Тахов

Георги Тахов: Държавата ще подпомогне всички земеделски стопани, пострадали от пожарите

Държавата ще подпомогне всички земеделски стопани, пострадали от пожарите, а не от населените места с обявено бедствено положение. Това обяви служебният министър на земеделието Георги Тахов: "Тези, които са обявили форсмажор през заповед на областния управител за бедствено положение, се подпомагат по държавната помощ "Де минимис". Останалите, където няма..

публикувано на 31.07.24 в 17:09
Деница Сачева

На второ четене: Парламентарната социална комисия сложи край на "френската безработица"

Парламентарната социална комисия прие на второ четене внесен от ГЕРБ-СДС проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се слага край на т.нар. "френска безработица".  Става дума за схема, която дава възможност с няколко дни работа в държава-членка на Европейския съюз да се получава максимално обезщетение за безработица у нас...

публикувано на 31.07.24 в 16:53
Габриела Руменова

Габриела Руменова: Има нелоялни практики по Черноморието, но не са масови нарушенията

Внимавайте, когато се прави резервация за почивка през безплатни платформи. Потребителите да проверяват в регистъра на Министерство на туризма всички обекти, за да не бъдат измамени и най-малко да останат недоволни. Това препоръча създателят на платформата „Ние потребителите“ Габриела Руменова в интервю пред БНР. В „12+4“ тя..

публикувано на 31.07.24 в 16:52
Калин Стоянов

Трима задържани при операция на ГДБОП срещу наркоразпространението в София

Трима души са задържани при операция на ГДБОП срещу наркоразпространението в София. Заловено е и голямо количество дрога, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов: "Иззети са доста сериозни количества различни наркотици, например около 230 кг марихуана, голямо количество амфетамин, имат екстази, имат кокаин, горе-долу цялата палитра от..

публикувано на 31.07.24 в 16:30
Трендафил Величков

Съветник предложи Пазарджик да стане национален център за подготовка на доброволци

Пазарджик може да се превърне в национален център за подготовка на доброволци, като за целта се използва добрата материална база на Центъра за специализирана професионална подготовка към Академията на МВР.  По този начин капацитетът на Центъра ще бъде използван 100% и като ресурс, и като безспорна експертиза.  Това предложение..

публикувано на 31.07.24 в 16:12